Strona 1 z 3

Prawie oscypki i inne sery

: 2013-01-20, 17:33
autor: zbynek
Jako że człek nie tylko samymi % żyje, czasami coś trzeba zjeść.

Naszło mnie na sery.

: 2013-01-20, 20:06
autor: zbynek
Nic nie pomyliłem. Serwatkę po oscypkach podgrzewa się do 80-90 stopni i zakwasza sokiem z cytryny. Wytrąca się bardzo delikatny serek z włoskiego zwany właśnie ricottą.

A jeśli idzie o serwatkę to w tej chwili jestem w trakcie próby odtworzenia serwowitu. Czy ktoś jeszcze pamięta ten napitek?

: 2013-01-20, 21:22
autor: jurii

: 2013-01-20, 21:45
autor: bnp
haha
Ale zbieg okoliczności :D
Nieskromnie się pochwalę, że dostałem zestaw serowara z książką, jako nagrodę w konkursie piw domowych w Lublinie i uwarzyłem mały serek. Serek dojrzewa zaparafinowany już parę ładnych tygodni. Poczeka do wiosny.
Osobiście śmierdziuchów nie jadam wiec nawet nie spróbuje. :mrgreen:
Jakoś serowarstwo mnie nie kręci ale musiałem spróbować :D

Re: Prawie oscypki i inne sery

: 2013-01-28, 18:06
autor: mario
zbynekkk pisze:
Naszło mnie na sery.
Wyglądają smakowicie. Powiedz jak wędziłeś oscypki.
Pozdrawiam.

: 2013-01-29, 17:25
autor: zbynek
5-6 godzin, w zimnym dymie, termometr zawieszony obok serków nie pokazał więcej jak 40 stopni.

: 2013-02-06, 05:44
autor: zwyczajny
Ja ostatnio walczyłem z soją gdzie z kilograma uzyskałem 9 litrow mleka, wszystko ładnie do momentu koagulacji, po dodaniu soku z cytryny skrzep był niestabilny i nie nadawał sie do niczego a reanimacja nic nie dała. Czy ma ktoś doświadczenia z podpuszczką i mlekiem sojowym??

: 2013-02-06, 10:02
autor: jeffrey
Nie mam doświadczenia z soją, ale nie za dużo tego Ci wyszło? pod kątem że rozcieńczone ?

: 2013-02-11, 14:05
autor: Biotit
zwyczajny pisze:Ja ostatnio walczyłem z soją gdzie z kilograma uzyskałem 9 litrów mleka, wszystko ładnie do momentu koagulacji, po dodaniu soku z cytryny
Czy po uzyskaniu mleka sojowego przepuściłeś je przez gazę?

: 2013-02-20, 21:14
autor: alvid
Wczoraj zrobiłem pierwszy raz serek tofu. Z 400g soi wyszło mi 4l mleka z którego zrobiłem ok 350g serka.
@zwyczajny
Zanim wlałem sok z małej cytryny, gotowałem mleko 10min. Może gotowałeś za krótko? Serwatka była przezroczysta koloru zielonkawego.

: 2013-02-21, 13:27
autor: zwyczajny
Haaa.. czyli wydajność z kilograma w moim przypadku wcale nie była za duża jak pytał jeffrey..

Gotowałem to za dużo powiedziane.... Parzyłem w 95 stopniach i po 10 minutach zaczęło się przypalać, więc dałem sok z cytryny z octem ryżowym...

Zastanawiałem się dlatego jakie mogłyby być efekty wykorzystania podpuszczki jako koagulantu i przy ewentualnym połączeniu z chlorkiem wapnia...

Ale sam ser na pewno nadawałby się do uwędzenia.

: 2013-02-21, 15:10
autor: Biotit
zwyczajny pisze: Zastanawiałem się dlatego jakie mogłyby być efekty wykorzystania podpuszczki jako koagulantu i przy ewentualnym połączeniu z chlorkiem wapnia...
CaCl2 dodajemy do mleka zawsze przed dodaniem podpuszczki i wyłącznie wówczas kiedy mamy do czynienia z mlekiem pasteryzowanym oraz później przy robieniu Ricotty.

: 2013-02-21, 18:34
autor: alvid
Podobno zamiast cytryny furorę robi sól gorzka, czyli siarczan magnezu, można kupić w aptece w saszetkach po 25 gram, koszt niecałe 2 zł.

: 2013-02-22, 21:10
autor: zwyczajny
alvid, Możesz coś więcej?? nie chce mi sie szukać po guglach...:)

: 2013-02-22, 22:01
autor: alvid
Robiłem z tej strony z tym, że mleko gotowałem 10min oraz dałem sok tylko z jednej cytryny. Moczyłem w solance 2 łyżki soli na litr wody przez dwa dni. Powodzenia !!!!!!
Piotrek