Ocet jabłkowy.

Czyli coś na ząb...
oner
50%
50%
Posty: 165
Rejestracja: 2008-02-21, 17:31
Lokalizacja: Roztocze

Ocet jabłkowy.

Post autor: oner » 2013-02-10, 19:11

Na jesieni zrobiłem 3l octu jabłkowego, niestety ma jedną wadę, jest mętny. Był filtrowany przez dobrze ubitą watę, ale niewiele to dało, więc wylądował na dwa miesiące na balkonie i dalej mętny. Druga filtracja przez watę niewiele dała. Pytanie jak domowym sposobem wyklarować ten ocet?

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-02-10, 19:55

Jak na mój gust ostatecznie moźesz z niego skorzystać, ale ewidentnie doszło do infekcji.
Rozumiem, że jest kwaśny, ale kwasowości teź jest kilka rodzajów a ten pewnie nie jest typowo kwaskowy a kwasibor..
W jakim procesie"technologicznym" powstawał ten wynalazek?
XXX

oner
50%
50%
Posty: 165
Rejestracja: 2008-02-21, 17:31
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: oner » 2013-02-10, 22:20

Smak ma octu i to wcale niezłego. Proces technologiczny to garnek postawiony na małym kocyku elektrycznym i podgrzewanie od 20 stopni do około 40 i tak przez miesiąc. To co przetrwało to pewnie jakieś mutanty, ale to szczegół. Jak to wyklarować domowymi środkami?

jeffrey
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2011-10-13, 20:38
Lokalizacja: NE Polska

Post autor: jeffrey » 2013-02-10, 22:32

Bentonit czy też klarowin jak wolisz, i tydzień do odstania.

Biotit
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2013-02-11, 13:25
Lokalizacja: W-wa

Post autor: Biotit » 2013-02-11, 14:39

Grawitacja to najskuteczniejsza metoda, niestety daje efekt po czasie.....dłuższym.
8)

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2013-02-11, 17:51

Filtr z ziemi okrzemkowej powinien załatwić sprawę.

p.s. Ty jesteś Biotit z wędlin domowych?
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-02-11, 18:54

Nigdy nie klarowałem octu, ale winka nierzadko. Spróbuj żelatyną spożywczą. Dokładne ustalenie dawki wymaga prób. Ale ja bym się nie bawił i od razu zaczął od 0,5 grama na 10 litrów.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2013-02-11, 20:35

Ja bym zaczął od pasteryzacji octu, to może być węgorek octowy.
Pozdrawiam, Sławomir

oner
50%
50%
Posty: 165
Rejestracja: 2008-02-21, 17:31
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: oner » 2013-02-15, 08:15

Żelatyna okazała się rewelacyjna, ocet klarowny. Po tym doświadczeniu mam pytanie, czy ktoś stosował żelatynę do klarowania nastawu cukrowego, bo efekt mnie zaskoczył.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-02-15, 12:21

Żeby żelatyna była skuteczna, w roztworze musi się też znajdować tanina. W cukrówce raczej jej nie uświadczysz. Ale zawsze można jej dodać. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości