Czyli coś na ząb...
-
oner
- 50%
- Posty: 165
- Rejestracja: 2008-02-21, 17:31
- Lokalizacja: Roztocze
Post
autor: oner » 2013-02-10, 19:11
Na jesieni zrobiłem 3l octu jabłkowego, niestety ma jedną wadę, jest mętny. Był filtrowany przez dobrze ubitą watę, ale niewiele to dało, więc wylądował na dwa miesiące na balkonie i dalej mętny. Druga filtracja przez watę niewiele dała. Pytanie jak domowym sposobem wyklarować ten ocet?
-
zwyczajny
- 101%
- Posty: 778
- Rejestracja: 2011-04-05, 07:59
Post
autor: zwyczajny » 2013-02-10, 19:55
Jak na mój gust ostatecznie moźesz z niego skorzystać, ale ewidentnie doszło do infekcji.
Rozumiem, że jest kwaśny, ale kwasowości teź jest kilka rodzajów a ten pewnie nie jest typowo kwaskowy a kwasibor..
W jakim procesie"technologicznym" powstawał ten wynalazek?
XXX
-
oner
- 50%
- Posty: 165
- Rejestracja: 2008-02-21, 17:31
- Lokalizacja: Roztocze
Post
autor: oner » 2013-02-10, 22:20
Smak ma octu i to wcale niezłego. Proces technologiczny to garnek postawiony na małym kocyku elektrycznym i podgrzewanie od 20 stopni do około 40 i tak przez miesiąc. To co przetrwało to pewnie jakieś mutanty, ale to szczegół. Jak to wyklarować domowymi środkami?
-
jeffrey
- 40%
- Posty: 54
- Rejestracja: 2011-10-13, 20:38
- Lokalizacja: NE Polska
Post
autor: jeffrey » 2013-02-10, 22:32
Bentonit czy też klarowin jak wolisz, i tydzień do odstania.
-
Biotit
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2013-02-11, 13:25
- Lokalizacja: W-wa
Post
autor: Biotit » 2013-02-11, 14:39
Grawitacja to najskuteczniejsza metoda, niestety daje efekt po czasie.....dłuższym.
-
Spirit
- 100%
- Posty: 2303
- Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
- Lokalizacja: Ostrołęka.
Post
autor: Spirit » 2013-02-11, 17:51
Filtr z ziemi okrzemkowej powinien załatwić sprawę.
p.s. Ty jesteś Biotit z wędlin domowych?
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2013-02-11, 18:54
Nigdy nie klarowałem octu, ale winka nierzadko. Spróbuj żelatyną spożywczą. Dokładne ustalenie dawki wymaga prób. Ale ja bym się nie bawił i od razu zaczął od 0,5 grama na 10 litrów.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
panta_rei
- 60%
- Posty: 203
- Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
- Lokalizacja: Braniewo
Post
autor: panta_rei » 2013-02-11, 20:35
Ja bym zaczął od pasteryzacji octu, to może być węgorek octowy.
Pozdrawiam, Sławomir
-
oner
- 50%
- Posty: 165
- Rejestracja: 2008-02-21, 17:31
- Lokalizacja: Roztocze
Post
autor: oner » 2013-02-15, 08:15
Żelatyna okazała się rewelacyjna, ocet klarowny. Po tym doświadczeniu mam pytanie, czy ktoś stosował żelatynę do klarowania nastawu cukrowego, bo efekt mnie zaskoczył.
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2013-02-15, 12:21
Żeby żelatyna była skuteczna, w roztworze musi się też znajdować tanina. W cukrówce raczej jej nie uświadczysz. Ale zawsze można jej dodać.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości