Strona 1 z 2

Przepis na gofry

: 2013-11-23, 11:48
autor: Pietro
Zaszalałem :roll: i kupiłem gofrownicę. Jakby miał ktoś sprawdzony przepis na gofry, takie chrupiące, byłbym bardzo wdzięczny :lol: :lol:

: 2013-11-23, 15:20
autor: robol69
Witam.
Z głowy nie powiem, ale praktycznie każdy przepis z sieci jest dobry.
Miałem dwie gofrownice i trzeba popróbować, jedna piekła inaczej, druga
inaczej. Powodzenia :D

: 2013-11-23, 15:49
autor: zwyczajny
Tutaj masz instrukcję jaką daje producent profesjonalnego sprzętu. Nie sprawdzałem, ale domyślam się, że będzie git. Instrukcja gofrownicy + Przepisy

Jak te Ci nie będą pasowały, dam kilka przepisów z Kucharza gastronoma, czy innych książek o ciastkarstwie.

: 2013-11-23, 16:22
autor: Legion
Około 8 lat temu kupiłem w Makro Clatronic wa2553ds, używaliśmy jej tylko kilka razy z różnymi przepisami.
Leży sobie w szafce cały ten czas, pewnie dlatego, że niestety nigdy nie udało się odtworzyć takich gofrów jakie jadało się w młodości.

: 2013-11-23, 16:55
autor: zwyczajny
W Cieście gofrowym ważne jest, żeby ciasto uwolniło gluten, czyli musi poleżeć godzinkę półtorej przed smażeniem. Nie są wtedy mączaste i skrobiowe tylko pulchną. Myślę, że te przepisy z gastro są ok, nie próbowałem, ale jeżeli maszyna potrafi kosztować kilka kilo zł to chyba nie dawaliby lipnego przepisu do urządzenia. :oki

: 2013-11-23, 21:55
autor: 61gaw
Na moje oko przepisy o zwyczajnego sa spoko.
Tylko czy Twoja gofrownica uzyska tą temperaturę co profi?

: 2013-11-24, 00:24
autor: kermit64
Dobry temat :brawo
I mnie kiedyś dopadła chęć zasmakowania własnego gofra. I d...a blada. Próbowałem różnych przepisów i efekt zawsze podobny- guma albo naleśnik. Pytałem w miejscu gdzie piekli gofry- nie powiedzieli. Może faktycznie temp. pieczenia jest kluczowa.

: 2013-11-24, 06:22
autor: Citizen Kane
kermit64 pisze:Próbowałem różnych przepisów i efekt zawsze podobny- guma albo naleśnik.
Myślę, że kluczową sprawą jest tu sprzęt, a nie przepis.

: 2013-11-24, 07:36
autor: zdzichu
Korzystam od dwóch lat z tej ściągi. Kilka porad o których wcześniej nie wiedziałem się sprawdziło. A przepisy jak przepisy - są na różne gusta. Ale jest w czym wybierać.

: 2013-11-24, 16:21
autor: Pietro
Dzięki za przepisy. Wydaje mi się, że gofrownicę kupiłem dobrą, jest to Dezamet typ 251, wcześniejsza wersja tej http://dezal.com.pl/pl/agd/gofrownice . Dzisiaj chyba ją wypróbuję :lol:

: 2013-11-24, 17:02
autor: zwyczajny
Powodzenia i daj znać o efektach, bo mam na działce podobną ale nigdy nie zastanawiałem się, że może się kiedykolwiek do czegoś przydać :roll:

: 2013-11-24, 19:25
autor: Pietro
Warto było, gofry chrupiące a w środku miękkie, pycha :mrgreen:
@zwyczajny, wyciągaj tą gofrownicę i :cooking

: 2013-11-24, 20:06
autor: Legion
Teraz napisz wg którego przepisu robiłeś. :D

: 2013-11-24, 20:18
autor: Pietro
http://kotlet.tv/gofry-przepis-dwojkowy, tylko ciasto jest bardzo rzadkie.

: 2013-11-25, 09:27
autor: pexa1
Witam,
mam super smaczny i sprawdzony przepis:
składniki 1) 3 jajka
2) 50 dkg mąki ( 3 czubate szklanki)
3) 15 dkg cukru ( 6 dużych łyżek)
4) 1/2 paczki cukru waniliowego
5) 1/2 paczki proszku do pieczenia
6) 1/2 l mleka
7) łyżka stołowa oleju
około 10 zalań do gofrownicy

Mniejsze proporcje
Składniki: 1) 1 jajko
2) 17 dkg mąki ( 1 czubata szklanka)
3) 5 dkg cukru ( 2 duże łyżki)
4) 1 mała łyżeczka cukru waniliowego
5) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
6) 3/4 szklanki mleka
7) 1/3 łyżki oleju
około 4 zalania do gofrownicy

Jajka utrzeć z cukrem, następnie wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Następnie dodać mleko i olej mieszając do uzyskania jednolitego ciasta (mikserem). Ciasto powinno być w miarę gęste.
Pozdrawiam i życzę smacznego