Przepis na gofry

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Przepis na gofry

Post autor: Pietro » 2013-11-23, 11:48

Zaszalałem :roll: i kupiłem gofrownicę. Jakby miał ktoś sprawdzony przepis na gofry, takie chrupiące, byłbym bardzo wdzięczny :lol: :lol:
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2013-11-23, 15:20

Witam.
Z głowy nie powiem, ale praktycznie każdy przepis z sieci jest dobry.
Miałem dwie gofrownice i trzeba popróbować, jedna piekła inaczej, druga
inaczej. Powodzenia :D
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-11-23, 15:49

Tutaj masz instrukcję jaką daje producent profesjonalnego sprzętu. Nie sprawdzałem, ale domyślam się, że będzie git. Instrukcja gofrownicy + Przepisy

Jak te Ci nie będą pasowały, dam kilka przepisów z Kucharza gastronoma, czy innych książek o ciastkarstwie.
XXX

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2013-11-23, 16:22

Około 8 lat temu kupiłem w Makro Clatronic wa2553ds, używaliśmy jej tylko kilka razy z różnymi przepisami.
Leży sobie w szafce cały ten czas, pewnie dlatego, że niestety nigdy nie udało się odtworzyć takich gofrów jakie jadało się w młodości.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-11-23, 16:55

W Cieście gofrowym ważne jest, żeby ciasto uwolniło gluten, czyli musi poleżeć godzinkę półtorej przed smażeniem. Nie są wtedy mączaste i skrobiowe tylko pulchną. Myślę, że te przepisy z gastro są ok, nie próbowałem, ale jeżeli maszyna potrafi kosztować kilka kilo zł to chyba nie dawaliby lipnego przepisu do urządzenia. :oki
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2013-11-23, 21:55

Na moje oko przepisy o zwyczajnego sa spoko.
Tylko czy Twoja gofrownica uzyska tą temperaturę co profi?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 61gaw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2013-11-24, 00:24

Dobry temat :brawo
I mnie kiedyś dopadła chęć zasmakowania własnego gofra. I d...a blada. Próbowałem różnych przepisów i efekt zawsze podobny- guma albo naleśnik. Pytałem w miejscu gdzie piekli gofry- nie powiedzieli. Może faktycznie temp. pieczenia jest kluczowa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kermit64, łącznie zmieniany 1 raz.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-11-24, 06:22

kermit64 pisze:Próbowałem różnych przepisów i efekt zawsze podobny- guma albo naleśnik.
Myślę, że kluczową sprawą jest tu sprzęt, a nie przepis.

Awatar użytkownika
zdzichu
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2013-01-21, 22:53

Post autor: zdzichu » 2013-11-24, 07:36

Korzystam od dwóch lat z tej ściągi. Kilka porad o których wcześniej nie wiedziałem się sprawdziło. A przepisy jak przepisy - są na różne gusta. Ale jest w czym wybierać.
Załączniki
7. ABC WYROBU GOFROW Z PRZEPISAMI.rar
(106.18 KiB) Pobrany 316 razy
"...cogito ergo sum..."

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2013-11-24, 16:21

Dzięki za przepisy. Wydaje mi się, że gofrownicę kupiłem dobrą, jest to Dezamet typ 251, wcześniejsza wersja tej http://dezal.com.pl/pl/agd/gofrownice . Dzisiaj chyba ją wypróbuję :lol:
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-11-24, 17:02

Powodzenia i daj znać o efektach, bo mam na działce podobną ale nigdy nie zastanawiałem się, że może się kiedykolwiek do czegoś przydać :roll:
XXX

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2013-11-24, 19:25

Warto było, gofry chrupiące a w środku miękkie, pycha :mrgreen:
@zwyczajny, wyciągaj tą gofrownicę i :cooking
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2013-11-24, 20:06

Teraz napisz wg którego przepisu robiłeś. :D
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2013-11-24, 20:18

http://kotlet.tv/gofry-przepis-dwojkowy, tylko ciasto jest bardzo rzadkie.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

pexa1
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2011-07-02, 20:39

Post autor: pexa1 » 2013-11-25, 09:27

Witam,
mam super smaczny i sprawdzony przepis:
składniki 1) 3 jajka
2) 50 dkg mąki ( 3 czubate szklanki)
3) 15 dkg cukru ( 6 dużych łyżek)
4) 1/2 paczki cukru waniliowego
5) 1/2 paczki proszku do pieczenia
6) 1/2 l mleka
7) łyżka stołowa oleju
około 10 zalań do gofrownicy

Mniejsze proporcje
Składniki: 1) 1 jajko
2) 17 dkg mąki ( 1 czubata szklanka)
3) 5 dkg cukru ( 2 duże łyżki)
4) 1 mała łyżeczka cukru waniliowego
5) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
6) 3/4 szklanki mleka
7) 1/3 łyżki oleju
około 4 zalania do gofrownicy

Jajka utrzeć z cukrem, następnie wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Następnie dodać mleko i olej mieszając do uzyskania jednolitego ciasta (mikserem). Ciasto powinno być w miarę gęste.
Pozdrawiam i życzę smacznego

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości