Przepis na gofry
Przepis na gofry
Zaszalałem i kupiłem gofrownicę. Jakby miał ktoś sprawdzony przepis na gofry, takie chrupiące, byłbym bardzo wdzięczny
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
Tutaj masz instrukcję jaką daje producent profesjonalnego sprzętu. Nie sprawdzałem, ale domyślam się, że będzie git. Instrukcja gofrownicy + Przepisy
Jak te Ci nie będą pasowały, dam kilka przepisów z Kucharza gastronoma, czy innych książek o ciastkarstwie.
Jak te Ci nie będą pasowały, dam kilka przepisów z Kucharza gastronoma, czy innych książek o ciastkarstwie.
XXX
Około 8 lat temu kupiłem w Makro Clatronic wa2553ds, używaliśmy jej tylko kilka razy z różnymi przepisami.
Leży sobie w szafce cały ten czas, pewnie dlatego, że niestety nigdy nie udało się odtworzyć takich gofrów jakie jadało się w młodości.
Leży sobie w szafce cały ten czas, pewnie dlatego, że niestety nigdy nie udało się odtworzyć takich gofrów jakie jadało się w młodości.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
W Cieście gofrowym ważne jest, żeby ciasto uwolniło gluten, czyli musi poleżeć godzinkę półtorej przed smażeniem. Nie są wtedy mączaste i skrobiowe tylko pulchną. Myślę, że te przepisy z gastro są ok, nie próbowałem, ale jeżeli maszyna potrafi kosztować kilka kilo zł to chyba nie dawaliby lipnego przepisu do urządzenia.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX
Dobry temat
I mnie kiedyś dopadła chęć zasmakowania własnego gofra. I d...a blada. Próbowałem różnych przepisów i efekt zawsze podobny- guma albo naleśnik. Pytałem w miejscu gdzie piekli gofry- nie powiedzieli. Może faktycznie temp. pieczenia jest kluczowa.
I mnie kiedyś dopadła chęć zasmakowania własnego gofra. I d...a blada. Próbowałem różnych przepisów i efekt zawsze podobny- guma albo naleśnik. Pytałem w miejscu gdzie piekli gofry- nie powiedzieli. Może faktycznie temp. pieczenia jest kluczowa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kermit64, łącznie zmieniany 1 raz.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Korzystam od dwóch lat z tej ściągi. Kilka porad o których wcześniej nie wiedziałem się sprawdziło. A przepisy jak przepisy - są na różne gusta. Ale jest w czym wybierać.
- Załączniki
-
- 7. ABC WYROBU GOFROW Z PRZEPISAMI.rar
- (106.18 KiB) Pobrany 316 razy
"...cogito ergo sum..."
Dzięki za przepisy. Wydaje mi się, że gofrownicę kupiłem dobrą, jest to Dezamet typ 251, wcześniejsza wersja tej http://dezal.com.pl/pl/agd/gofrownice . Dzisiaj chyba ją wypróbuję
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
http://kotlet.tv/gofry-przepis-dwojkowy, tylko ciasto jest bardzo rzadkie.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
Witam,
mam super smaczny i sprawdzony przepis:
składniki 1) 3 jajka
2) 50 dkg mąki ( 3 czubate szklanki)
3) 15 dkg cukru ( 6 dużych łyżek)
4) 1/2 paczki cukru waniliowego
5) 1/2 paczki proszku do pieczenia
6) 1/2 l mleka
7) łyżka stołowa oleju
około 10 zalań do gofrownicy
Mniejsze proporcje
Składniki: 1) 1 jajko
2) 17 dkg mąki ( 1 czubata szklanka)
3) 5 dkg cukru ( 2 duże łyżki)
4) 1 mała łyżeczka cukru waniliowego
5) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
6) 3/4 szklanki mleka
7) 1/3 łyżki oleju
około 4 zalania do gofrownicy
Jajka utrzeć z cukrem, następnie wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Następnie dodać mleko i olej mieszając do uzyskania jednolitego ciasta (mikserem). Ciasto powinno być w miarę gęste.
Pozdrawiam i życzę smacznego
mam super smaczny i sprawdzony przepis:
składniki 1) 3 jajka
2) 50 dkg mąki ( 3 czubate szklanki)
3) 15 dkg cukru ( 6 dużych łyżek)
4) 1/2 paczki cukru waniliowego
5) 1/2 paczki proszku do pieczenia
6) 1/2 l mleka
7) łyżka stołowa oleju
około 10 zalań do gofrownicy
Mniejsze proporcje
Składniki: 1) 1 jajko
2) 17 dkg mąki ( 1 czubata szklanka)
3) 5 dkg cukru ( 2 duże łyżki)
4) 1 mała łyżeczka cukru waniliowego
5) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
6) 3/4 szklanki mleka
7) 1/3 łyżki oleju
około 4 zalania do gofrownicy
Jajka utrzeć z cukrem, następnie wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Następnie dodać mleko i olej mieszając do uzyskania jednolitego ciasta (mikserem). Ciasto powinno być w miarę gęste.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości