Przechowywanie mąki
Przechowywanie mąki
Macie jakiś sprawdzony sposób na przechowywanie dużych ilości mąki pszennej- byłem u młynarza Ponad 100 kg. Czytałem wujka gogla, ale są sprzeczne informację. Myślałem o fermentatorach, po 25 kg, ale jedni piszą że musi oddychać, i musi być w worku. Druga sprawa dotyczy temperatury. Na razie jedynym miejscem, w którym mam miejsce, jest kotłownia. Jest tam czysto i sucho, pomieszczenie jest wentylowane, ale jest tam bardzo ciepło. Piec gazowy, bufor i rury. Pomieszczenie nagrzewa się nawet do 30 paru stopni. Czy taka temperatura jest dopuszczalna? Ponad połowę na pewno zużyje w styczniu. Ale reszta będzie leżakować.
Ja zawsze jednorazowo przywożę od młynarza 200kg śruty pszennej. Połowę przerabiam w ciągu kilku dni, a pozostałe 100kg stoi w normalnych workach (jutowych albo plastikowych -plecionkach) w kotłowni. Worki stawiam na kartonowych podkładkach aby nie ciągnęły wilgoci z posadzki. Trzymałem tak przez 3 miesiące i nic się nie działo. W kotłowni temperatura zmienna od 15 do 30 stopni.
Trzymałem też przez prawie 3 lata słód pilzneński i monachijski (nieśrutowany) w plastikowych fermentorach szczelnie zamkniętych - i nic się mu nie stało, zero stęchlizny. Ale to był słód wyprażony w słodowni, ze śrutą z mąki może być gorzej. W każdym razie w workach przez 3 miesiące trzymałem bez uszczerbku dla jakości.
Pozdrawiam
Trzymałem też przez prawie 3 lata słód pilzneński i monachijski (nieśrutowany) w plastikowych fermentorach szczelnie zamkniętych - i nic się mu nie stało, zero stęchlizny. Ale to był słód wyprażony w słodowni, ze śrutą z mąki może być gorzej. W każdym razie w workach przez 3 miesiące trzymałem bez uszczerbku dla jakości.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2013-12-25, 12:25 przez Rudy, łącznie zmieniany 1 raz.
Rudy
Dziękuje za rady. Zakupiłem worki papierowe, podobno najlepsze do przechowywania oddychają itp. Ale musi być sucho. Rozmawiałem również z młynarzem, poradził żeby mąkę raz na miesiąc zruszyć. Ona to lubi. Stosuje się do tego. Wysoka stała temp. Nie wskazana.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez furman, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdarza się że zboże dostarczone do młyna może być zainfekowane różnego rodzaju zwierzątkami i mogą one trafić do mąki. Przy długim przechowywaniu mogą się one tam rozmnożyć. Szczególną uwagę należy zwrócić na Rozkruszka. Jego obecność można rozpoznać poprzez usypanie niewielkiego stożka z mąki wysokości około 10cm. Jeśli po kilku dniach ze stożka zrobi się placek to znaczy że mamy tego szkodnika.
Ostatnio zmieniony 2014-01-01, 00:12 przez kowal-80, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości