Przechowywanie mąki

Czyli coś na ząb...
furman

Przechowywanie mąki

Post autor: furman » 2013-12-16, 08:41

Macie jakiś sprawdzony sposób na przechowywanie dużych ilości mąki pszennej- byłem u młynarza :D Ponad 100 kg. Czytałem wujka gogla, ale są sprzeczne informację. Myślałem o fermentatorach, po 25 kg, ale jedni piszą że musi oddychać, i musi być w worku. Druga sprawa dotyczy temperatury. Na razie jedynym miejscem, w którym mam miejsce, jest kotłownia. Jest tam czysto i sucho, pomieszczenie jest wentylowane, ale jest tam bardzo ciepło. Piec gazowy, bufor i rury. Pomieszczenie nagrzewa się nawet do 30 paru stopni. Czy taka temperatura jest dopuszczalna? Ponad połowę na pewno zużyje w styczniu. Ale reszta będzie leżakować.

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2013-12-16, 17:10

Odwiń strecza jeżeli jest. Sucho ciemno i przewiewnie:) A jak masz szczury to do magasa pisz. Wpadnie ze szwagrem z pukawką 4,5mm :mrgreen:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

furman

Post autor: furman » 2013-12-16, 21:02

Panowie tam nie ma streczu. Worek i tyle.

gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2013-12-16, 22:48

Cześć! Worki z mąką trzymam w pomieszczeniu gospodarczym, bez ogrzewania. Jest ok.
Ostatnio zmieniony 2013-12-17, 00:10 przez gucio 19, łącznie zmieniany 1 raz.

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2013-12-17, 08:34

Babcia wieszała w workach na nieogrzewanym strychu. Druga wsypywała do skrzyni z
jesionowych desek. Myszy były wrogiem numer jeden, drugim wilgoć.
Ryby łowię.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-12-17, 17:25

Mi mąką kojarzy się z robalami, tzn. źle przechowywana, czy zbyt długo.

Rudy
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2007-10-04, 21:01
Lokalizacja: południe

Post autor: Rudy » 2013-12-22, 00:29

Ja zawsze jednorazowo przywożę od młynarza 200kg śruty pszennej. Połowę przerabiam w ciągu kilku dni, a pozostałe 100kg stoi w normalnych workach (jutowych albo plastikowych -plecionkach) w kotłowni. Worki stawiam na kartonowych podkładkach aby nie ciągnęły wilgoci z posadzki. Trzymałem tak przez 3 miesiące i nic się nie działo. W kotłowni temperatura zmienna od 15 do 30 stopni.
Trzymałem też przez prawie 3 lata słód pilzneński i monachijski (nieśrutowany) w plastikowych fermentorach szczelnie zamkniętych - i nic się mu nie stało, zero stęchlizny. Ale to był słód wyprażony w słodowni, ze śrutą z mąki może być gorzej. W każdym razie w workach przez 3 miesiące trzymałem bez uszczerbku dla jakości.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2013-12-25, 12:25 przez Rudy, łącznie zmieniany 1 raz.
Rudy

furman

Post autor: furman » 2013-12-22, 20:29

Dziękuje za rady. Zakupiłem worki papierowe, podobno najlepsze do przechowywania oddychają itp. Ale musi być sucho. Rozmawiałem również z młynarzem, poradził żeby mąkę raz na miesiąc zruszyć. Ona to lubi. Stosuje się do tego. Wysoka stała temp. Nie wskazana.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez furman, łącznie zmieniany 1 raz.

yureq
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-09-23, 09:47
Lokalizacja: małopolska

Post autor: yureq » 2013-12-23, 18:47

I zaizoluj te rury w kotłowni. Szkoda gazu do ogrzewania tak nieistotnego pomieszczenia.
Też grzeje gazem ale mam temperaturę max 15°C.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez yureq, łącznie zmieniany 1 raz.
yureq

Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Post autor: kowal-80 » 2013-12-31, 16:45

Zdarza się że zboże dostarczone do młyna może być zainfekowane różnego rodzaju zwierzątkami i mogą one trafić do mąki. Przy długim przechowywaniu mogą się one tam rozmnożyć. Szczególną uwagę należy zwrócić na Rozkruszka. Jego obecność można rozpoznać poprzez usypanie niewielkiego stożka z mąki wysokości około 10cm. Jeśli po kilku dniach ze stożka zrobi się placek to znaczy że mamy tego szkodnika.
Ostatnio zmieniony 2014-01-01, 00:12 przez kowal-80, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości