Pasztet domowy

Czyli coś na ząb...
kasia77
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2018-02-06, 08:51

Re: Pasztet domowy

Post autor: kasia77 » 2018-02-06, 08:58

Jaki koszt wychodzi mniej więcej na produkcję domowego pasztetu?

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Pasztet domowy

Post autor: elofura » 2018-02-06, 10:31

Katarzyna chyba nie chodzi o koszt tylko o fakt że robiąć pasztet domowy wiesz co wkładasz do niego :lol:
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Pasztet domowy

Post autor: Cyrograf15 » 2018-02-07, 07:47

Właściwie nigdy nie wiesz co wkładasz nie tylko do pasztetu ale ogólnie garnka. Trzeba by wszystko samemu hodować, co nawet w wypadku posiadania własnego gospodarstwa rolnego jest mało realne. Nie da się całości żywności samemu wyprodukować, a nawet zgonie z prawem nie wolno. Przykładowo nie wolno zabić i zjeść własnej krowy, takie czasy. Jesteśmy zmuszani do kupna mięsa zwierząt które były karmione Bóg wie czym i w dodatku jest nastrzykiwane. Nawet jak upolujesz dzika, to w prawdzie nie będzie nastrzykiwany ale pasiony na kukurydzy GMO chodowanej na sztucznych nawozach.
Wojtek

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: Pasztet domowy

Post autor: Rosjan » 2018-02-07, 11:00

A ja nadal Wam polecam pasztet z przetłuszczonych wątrób kaczych. Niby nieekologiczne, ale z winem SAUTERNES, albo alzackim GEWURZTRAMINER jest wyśmienity :D :D :D

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Pasztet domowy

Post autor: ogurek » 2018-02-07, 11:51

Gotowałem ostatnio więcej rosołu, więc żeby się nie zmarnowało mięso (indyk, kurczak, szpinder) zmieliłem, bułka, dużo masła, przesmażone lekko wątróbki drobiowe i do pieca. Do takiego z dziczyzny daleko, ale zły nie był.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Pasztet domowy

Post autor: Cyrograf15 » 2018-02-07, 13:33

Pasztet ma to do siebie że jak jest w miarę tłusty i doprawiony to dość dowolnie można dawać składniki. Ostatnio inicjacją mojego był tłuszcz z pieczenia kaczki :D Natomiast u znajomej próbowałem jarski z soczewicy i nie jest to w moim guście.
Wojtek

Awatar użytkownika
juziu
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2017-08-31, 15:58
Lokalizacja: Elbląg

Re: Pasztet domowy

Post autor: juziu » 2018-03-01, 11:05

Rosjan pisze:
2018-02-07, 11:00
A ja nadal Wam polecam pasztet z przetłuszczonych wątrób kaczych. Niby nieekologiczne, ale z winem SAUTERNES, albo alzackim GEWURZTRAMINER jest wyśmienity :D :D :D
Może i nieekologiczne, ale na pewno niezbyt zdrowe ;)

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Pasztet domowy

Post autor: kmarian » 2018-03-18, 12:09

Czemu niezbyt zdrowe? Poważnie pytam.

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: Pasztet domowy

Post autor: Rosjan » 2018-03-18, 12:33

To jest właśnie „paradoks francuski”. W regionie, w którym to produkują, odnotowuje się mniej chorób serca i nieco dłuższą żywotność niż w innych regionach Francji.
Alkohol też jest niezdrowy :wink:

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Pasztet domowy

Post autor: kmarian » 2018-03-18, 12:59

To, co Ty Kolego Rosjan piszesz, to ja kumam. Moje pytanie było do Kolegi juziu.

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: Pasztet domowy

Post autor: Rosjan » 2018-03-18, 13:43

@kmarian wiem. Była to okazja, żeby wrzucić moje 3 grosze :wink:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości