Pasztet domowy

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Pasztet domowy

Post autor: franta » 2014-02-15, 21:29

Witam!

Około rok temu otrzymałem bardzo prosty i smaczny przepis od pewnego starego i doświadczonego rzeźnika na smaczny pasztet domowy.
Pasztet ten wykonałem już kilkanaście razy, a przepis udostępniłem już również kilkunastu osobom.
Osoby które robiły pasztet według tego przepisu bardzo sobie chwalą smak pasztetu i w związku z tym postanowiłem przepis zapodać kolegom na forum.

Po wykonaniu pasztetu proszę o podzielenie się swoją opinią.

PASZTET DOMOWY

Składniki:

1. 2.5kg. podgardla najlepiej wędzonego lub wędzonego boczku
2. 0,7 - 1.0 kg wątroby wieprzowej lub wołowej, (można zastosować wątróbki drobiowa) – zmienia smak na bardziej delikatny, osobiście lubię z indyka, gęsi.
3. 4 szt. dużej cebuli

Wykonanie:

Podgardle ugotować na pól twardo w małej ilości wody, (około 15-20 min. pokrojone na mniejsze kawałki) 0,7- 0,8l. wody, (wodę pozostawić).

Wątrobę gotować 10min. – (wodę po gotowaniu wylać).

Wszystkie składniki dwukrotnie zmielić na drobnym sicie lub zmiksować w robocie kuchennym na nożu do mięsa.
Wszystko razem dokładnie wymieszać dodając wodę po gotowaniu, dodając sól, pieprz i majeranek.
Jeśli ktoś lubi można dodać odrobinę czosnku.
Wszystko włożyć do słoików, wielkość obojętna, słoiki do 0,5l gotujemy na wolniutkim ogniu 45min. Większych słoików jednak nie polecam.

Ps. Jeśli nie mamy wędzonego podgardla lub boczku możemy dodać jedną dużą wędzoną makrelę zachowując te same proporcje składników. Natomiast jeśli użyjemy wątróbek drobiowych nie dodajemy całości wody, pasztet jest zbyt miękki.

Pozdrawiam i życzę Smacznego
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franta, łącznie zmieniany 2 razy.

Vivenda
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-03-21, 12:44

Post autor: Vivenda » 2014-02-16, 02:54

franta pisze: Wszystkie składniki dwukrotnie zmielić na drobnym sicie lub zmiksować w robocie kuchennym na nożu do mięsa.
Dopytam.
Cebula na surowo do zmielenia, czy podsmażamy na patelni?

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2014-02-16, 08:44

Tak, cebulę na surowo, ja mielę ją z wątróbką.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2014-02-16, 09:23

Zawsze daję trochę pietruszki i marchwii ugotowanej z na miękko co dodaje lekko słodkawego posmaku, a wątrobę się tylko powinno zaparzać nie gotować, tzn zalać wrzątkiem i pozostawić jakiś czas do zamknięcia zewnętrznych porów struktury.

Ale jeżeli Twój wychodzi dobry to super, możesz następnym razem spróbować zaparzyć. Wątroba jest delikatniejsza i nie ma tyle swojej goryczki jednocześnie masa wątrobowa po zmieleniu nadaje kleistości poprawiając strukturę finalnego produktu.

Ja teraz na diecie bo cholesterol mam 320 więc ostatnio nawet pasztet z grochu zrobiłem i nie powiem, da się zjeść ;-)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-02-16, 10:45

Dał mi ktoś kiedyś spróbować ,,pasztet'' z selera, osoba wcześniej o nim opowiadała, a ja zawsze robiłem sobie jaj, łatwo było żartować, bo pasztet z selera :mrgreen: . Gdy spróbowałem dowcip mi jakoś uleciał, to coś naprawdę dobre było, sam nigdy nie robiłem.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2014-02-16, 12:09

Kolego zwyczajny, z wątrobą wcale nie twierdzę że nie masz racji, taki dostałem przepis i tak podałem, następnym razem spróbuję zrobić tak jak radzisz lecz na wątrobie wołowej lub wieprzowej.
Przecież i tak wszystko gotuje się w słoikach, będę mógł porównać różnicę w smaku.
Ostatnio robię na drobiowych i je z lekka obgotowuję, w środku krwista.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2014-02-16, 16:40

Ha! i tu jest pies pogrzebany, że pasztet słoikowy robisz a nie pieczony. Do słoikowego czasem minimalną ilość kaszy manny dawałem, ale takie nam się rozbieżności zebrały że w sumie nie do końca wiem co obaj i reszta mamy na myśli mówiąc "pasztet", ale jedno jest pewne- ważne coby nam smakowało ;-)
Ostatnio zmieniony 2014-02-16, 23:16 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

Vivenda
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-03-21, 12:44

Post autor: Vivenda » 2014-02-19, 10:27

Pasztet wczoraj został spróbowany przez domowników i poddany ocenie.
1. Wersja z makrelą.
Wyraźny zapach makreli i w smaku również wyczuwalna makrela.
2. Wersja z kawałkiem boczku wędzonego.
Wyczuwalny posmak wędzonki.

Obie wersje śmiało do przyjęcia.
Jednak bardziej cieszył się powodzeniem pasztet bez ryby.
Następnym razem ilość makreli zredukuję i posmakuję podczas dodawania ryby.
Do obu wersji dodałem sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową.
Dodając sól należy pamiętać aby lekko przesolić, bo potem jak dobrze wystygnie w lodówce to odczuwana słoność będzie mniejsza. Podobnie jak przy galarecie.
Dzięki za fajny przepis. :slinka

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2014-02-19, 11:15

Witam
Kolego Vivenda jeśli następnym razem zrobisz na wędzonym podgardlu, zobaczysz że smak będzie zupełnie inny, tak jak przy innym rodzaju wątróbki.

Cieszy fakt że wszystkim smakuje i zdecydowałeś się jako pierwszy opisać doznania smakowe rodzinki. No a tak na końcu, wszyscy żyją i mają się dobrze? :lol:

Pozdrawiam

Vivenda
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-03-21, 12:44

Post autor: Vivenda » 2014-02-19, 12:42

franta pisze: wszyscy żyją i mają się dobrze? :lol:
Oczywiście.
Dziś do pracy zabieram pasztet i przepis. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: Pasztet domowy

Post autor: Rosjan » 2017-12-23, 21:49

Cześć
Skosztowałem dzisiaj „pasztetu” własnej produkcji z wątroby kaczej... Przetłuszczonej wątroby kaczej... Z lekkim posmakiem starego rumu. Pyszności :glodny !!!
Polecam :wink:

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Pasztet domowy

Post autor: drgranatt » 2017-12-23, 22:17

@ Rosjan, wg przepisu franty?

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: Pasztet domowy

Post autor: Rosjan » 2017-12-23, 23:09

Nie,
Musi on być bardzo łagodny i najlepiej z jednej całej wątroby. Trzeba ją wpierw przygotować - wyciągnąć unerwienie. Potem sól, pieprz, delikatnie armaniaku/koniaku/rumu i ewentualnie trufle (ja ich nie miałem). Następnie na dobę do lodówki. Na następny dzień rozgrzewam piekarnik na 150 st. z bain-marie. Wody jest ok. 3 cm. W międzyczasie szczelnie układamy wątrobę do foremek (dobre są półlitrowe foremki do 400 g wątroby) tak, by nie było szczelin, w przeciwnym razie zbiera się tam tłuszcz.
Przykrywamy foremki, wkładamy je do bain-marie i do piekarnika na 35 min.
Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na conajmniej dobę i spożywamy z winem SAUTERNES, lub, i mnie tak bardziej smakuje, z alzackim GEWURZTRAMINER (vendanges tardives).
Jest to tzw. FOIE GRAS
Przedobre :D

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Pasztet domowy

Post autor: wawaldek11 » 2017-12-23, 23:44

Watrobę nierozdrobnioną upychasz do foremki?
Chciałbym zobaczyć jak wyciągasz unerwienie :wink:
Szkoda, że nie ma fotek.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: Pasztet domowy

Post autor: Rosjan » 2017-12-24, 00:56

Wyciągnięcie unerwienia jest najtrudniejszą operacją. Trzeba to robić palcami uważając na nienaruszenie całej struktury. Jest ona jak plastelina i ... cholernie droga. Trzeba przede wszystkim uważać na jakość przy zakupie. Sam za bardzo się na tym nie znam i wolę trochę dopłacić i być pewnym.
Waldek, mam nadzieję, że spróbujesz :D :D :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości