Strona 1 z 1

Ogórki, ogóreczki, ogórasy

: 2014-05-29, 21:39
autor: zbynek
Szukam sprawdzonych przepisów, kwaszone, konserwowe, korniszony, całe krojone, z dodatkami i solo.

Ogórki Cayenne

: 2014-05-30, 11:14
autor: gary1966
Witam,
od paru lat na różnych forach krąży ten przepis pod różnymi nazwami a to "... na ostro","... meksykańskie", u mnie w domu ogórki te robi się od kilkunastu lat.
A, że sezon niebawem, to:
2,5 kg ogórków umyć, pokroić na mniejsze "zagrychowe" kawałki, i zasypać je 4 łyżkami soli. Odstawić na 6 godzin, mieszając od czasu do czasu, następnie odlać wodę.
1,5 - dużej główki czosnku przecisnąć przez praskę i 4 łyżkami pieprzu Cayenne posypać ogórki.
Zagotować 1,5 szklanki octu + 1 szklanka cukru i dodać 8 łyżek oliwy - (zalewa).
Wrzątkiem zalać ogórki, po 12 godzinach całość przełożyć do słoików, dobrze poupychać , nie gotować a dobrze zakręcić.
Jesienią będą wspaniałe, lekko kruche i nieziemsko piekące :furious .

Ogórki nie muszą być "brukselskie", najlepsze takie co nie załapały się do kiszenia lub innego przerobu. Dla mniej wprawionych w ostrościach proponuję małą główkę czosnku i 4 łyżeczki pieprzu Cayenne.
:furious Gorąco Polecam :furious

: 2014-05-30, 22:45
autor: zbynek
W przepisie nie ma wody?

: 2014-05-30, 22:52
autor: Citizen Kane
Sól wyciąga wodę z ogórków i z tego jest zalewa. Robiłem podobnie, ale nie mogę przepisu odnaleźć...

: 2014-05-31, 12:40
autor: winiarek5
Robimy co roku, bardzo ciekawe w smaku, znakomite do wódeczki:

Ogórki w sosie sojowym

1/2 kg małych świeżych ogórków
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu

1. Wymyte, osuszone ogórki, lekko uderzyć płaską stroną tasaka
2. Ogórki pokrajać w kawałki o boku 3 cm, posolić, odstawić na 30 min. lekko opłukać z soli, dokładnie osączyć, włożyć do miski.
3. Cukier, czosnek, sos sojowy i ocet dodać do ogórków, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika "twist", wlać sos z miski, mocno zakręcić pokrywkę, wstawić do lodówki.
4. Podawać po 6 godzinach. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Kuchnia chińska" - ja trochę go "poprawiłem". Robię więcej sosu, tak aby kawałki ogórków były w nim zanurzone.

Książka jest świetna. Przepisy prosto opisane, podane są zamienniki składników.
Praktycznie, każdy przepis wychodzi.
Ja mam wydanie z 1987 roku, nie wiem czy były jeszcze kolejne wydania, jeśli tak to może w pierwszej połowie lat 90'.
Jak gdzieś znajdziecie, to nie zastanawiajcie się ani chwili - warto ją mieć w swojej biblioteczce.

Re: Ogórki, ogóreczki, ogórasy

: 2017-02-05, 21:51
autor: pluton
zbynek pisze:Szukam sprawdzonych przepisów, kwaszone, konserwowe, korniszony, całe krojone, z dodatkami i solo.
Hejka.
Latem robiłem spore ilości ogórków małosolnych. Raz zabrakło mi takiej gotowej mieszanki przypraw (chrzan, koper itp) więc sypnąłem ziół toskańskich.

Byli tacy, którzy uznali efekt za rewelacyjny.

pozdrawiam
pluton

: 2017-02-06, 19:59
autor: oner
Ogórki Krokodylki.
2 kg małych ogórków
4 łyżki soli
2 główki czosnku
2 łyżki chili w proszku
6 łyżek oliwy lub oleju
Ogórki pokrojone w ćwiartki wymieszać z solą i odstawić na 6 godzin, od czasu do czasu przemieszać. Po odsączeniu ogórków z solanki wymieszać je z czosnkiem pokrojonym w paski, chili i ciepłą oliwą. Zrobić zalewę: zagotować 1,5 szklanki octu z 1 kg cukru. Ogórki wkładać do słoików i zalać gorącą zalewą. Nie pasteryzować. Ogórki są bardzo pikantne nam odpowiada powyższa ilość użytej chili, ale najlepiej samemu spróbować i ostrość regulować wg własnego smaku.

: 2017-02-06, 20:01
autor: Citizen Kane
^^^
Polecam, sam robię i są idealne do wódeczki!

: 2017-02-06, 20:57
autor: Pirat
Po jakim czasie do spożycia?

: 2017-02-06, 21:05
autor: Citizen Kane
Jak chcesz możesz konsumować na drugi dzień, ale lepiej żeby z miesiąc się przegryzły z przyprawami...