Ocet jabłkowy

Czyli coś na ząb...
Marek Zegarek
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2010-02-26, 23:02

Ocet jabłkowy

Post autor: Marek Zegarek » 2014-09-22, 13:03

Chciałbym zrobić ocet z jabłek. Szukałem przepisu, ale to co znalazłem to mnie zastanawia.
Do pulpy dodają drożdże piekarskie.
Czy ktoś może mi podać naprawdę dobry przepis na ocet z jabłek?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Marek Zegarek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2014-09-22, 17:12

Ja się trzymałem tego i wyszło nieźle, nawet kilku osobom dałem i zadowolone:
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/11/ ... LKOWY.html
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Marek Zegarek
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2010-02-26, 23:02

Post autor: Marek Zegarek » 2014-09-22, 18:24

Dzięki za przepis!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Marek Zegarek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2014-09-22, 18:29

Proszę. Komentarze też warto poczytać.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

michwo1
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2013-05-02, 12:55

Post autor: michwo1 » 2014-09-23, 21:39

Warto warto, mi pleśń się pojawiła i nie wyszło, ale się nie poddaje i teraz przycisnę jabłuszka aby nie wystawały nad wodę i może się uda. Dam znać.
Pzdr. all

p.s.
Czytałem, że można dodać 50ml wina czerwonego aby przyśpieszyć proces.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez michwo1, łącznie zmieniany 1 raz.

Marek Zegarek
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2010-02-26, 23:02

Post autor: Marek Zegarek » 2014-09-26, 19:40

Podobno niektórzy dodają suchy razowy chleb oraz drożdże piekarskie. Czy to ma sens?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Marek Zegarek, łącznie zmieniany 1 raz.

borka
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2014-10-14, 17:21

Post autor: borka » 2014-10-15, 12:19

Nastawiłam wczoraj ocet jabłkowy po raz pierwszy, zachęcona przepisem i komentarzami powyżej. Czy z winogron można zrobić ocet winny? Proporcje takie same?
"Niech moc będzie z Wami"

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2014-10-15, 17:12

Nie robiłem go nigdy (celowo) ale ten przepis wygląda sensownie:
http://www.herbiness.com/ocet-winny-cz-1/
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości