Bundzyki
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Bo to słonina ze słonia była
Mam upatrzonego wieprza, który miał paść na Wielkanoc, ale właściciel nie zdążył, a później za gorąco było. Karmiony zbożem i ziemniakami. Nie liczę na wiele, bo to abstynent Jeden i drugi
Mam upatrzonego wieprza, który miał paść na Wielkanoc, ale właściciel nie zdążył, a później za gorąco było. Karmiony zbożem i ziemniakami. Nie liczę na wiele, bo to abstynent Jeden i drugi
Ostatnio zmieniony 2015-11-15, 00:06 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Ja jak wędzę to słonina ma lepsze wzięcie niż szynka, tylko ciężko o grubą słoninę . Stare smaki są związane z jakością pół produktów, ze sklepowego mięsa to już nie to. Trzeba szukać "ćwiartki" lub "połówki" u chłopa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez darekint, łącznie zmieniany 1 raz.
Czasem udaje mi się nabyć ze dwa kilo takiej słoniny zwanej "na dwa palce" dzięki wujkowi masarzowi. Wtedy obsypuję grubo ziołami prowansalskimi bo takie lubię i oczywiście solę ale nie za dużo raczej tak jak do peklowania. Zawijam w ścierkę i leży to w lodówce dobry tydzień. Później ląduje w zamrażarce czasem na miesiąc a czasem krócej bo to zależy kiedy będę wędził mięso. Mięsiwa wędzę "na zimno" a razem z nimi słoninę ale po uwędzeniu i wyjęciu mięsa z wędzarni zabawa dopiero się zaczyna. Podnoszę temperaturę pomaleńku aby słoninka równomiernie się nagrzewała aż do momentu kiedy zaczyna się robić leciutko szklista i w takiej temperaturze trzymam ją z godzinkę uważając aby tłuszczyk nie kapał.
ten czas pozwala jej zmięknąć do tego stopnia, że później po ostygnięciu daje się smarować na świeżym chlebku prawie jak smalec. Do tego ruskie żeberka i podlewka dobrym destylatem... Jeszcze nie miałem takiego stanu który zwie się przesytem
ten czas pozwala jej zmięknąć do tego stopnia, że później po ostygnięciu daje się smarować na świeżym chlebku prawie jak smalec. Do tego ruskie żeberka i podlewka dobrym destylatem... Jeszcze nie miałem takiego stanu który zwie się przesytem
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbynio, łącznie zmieniany 1 raz.
Ryby łowię.
Oj zbynio, teraz to przesadziłeś Jesteś bezwzględny, idę ukroić sobie słoninki
I tak zamiast bundzyków zrobiła się słoninka
Zapomniałem dodać, że foremki do pieczenia chleba smarujemy smalcem z takiej słoninki.
I tak zamiast bundzyków zrobiła się słoninka
Zapomniałem dodać, że foremki do pieczenia chleba smarujemy smalcem z takiej słoninki.
Ostatnio zmieniony 2015-11-17, 13:17 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
słonina
Grubą słoninę zasoloną, ok 3-5 cm wkładam do pojemnika na ok miesiąc.
Robię ją tak:
Słoninę docinam ok 1 cm mniej co do wielkości pojemnika w którym przechowuję.
Słoninę bardzo gęsto nakłuwam i wciskam kawałki czosnku. Sypie na dno pojemnika ok 1 cm soli kłodawskiej niejodowanej. Wkładam do pojemnika i całkowicie zasypuje solą. Po miesiącu lub dłużej można już spożywać lub opłukać i posypać/natrzeć papryką wędzoną słodką i ostrą w stosunku 2:1 lub 1:1. W zależności jak kto woli i ją wędzić. Cienkie plasterki z cebulą na świeży chlebuś to poezja.
Robię ją tak:
Słoninę docinam ok 1 cm mniej co do wielkości pojemnika w którym przechowuję.
Słoninę bardzo gęsto nakłuwam i wciskam kawałki czosnku. Sypie na dno pojemnika ok 1 cm soli kłodawskiej niejodowanej. Wkładam do pojemnika i całkowicie zasypuje solą. Po miesiącu lub dłużej można już spożywać lub opłukać i posypać/natrzeć papryką wędzoną słodką i ostrą w stosunku 2:1 lub 1:1. W zależności jak kto woli i ją wędzić. Cienkie plasterki z cebulą na świeży chlebuś to poezja.
Wszystko OK Mój wynosi 238 mg/dl
http://www.cholesterol.pl/
http://www.danwit.pl/wp-content/uploads ... jaciel.pdf
http://iluminaci.com/ads/leczenie-zdrow ... m-zdrowia/
http://www.cholesterol.pl/
http://www.danwit.pl/wp-content/uploads ... jaciel.pdf
http://iluminaci.com/ads/leczenie-zdrow ... m-zdrowia/
Spiritus flat ubi vult
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości