Strona 3 z 3
: 2017-02-22, 22:42
autor: wawaldek11
Oponki, to bardzo dobra, obrazowa nazwa. Ja je poznałem jako całuski. W składzie jest na pewno ser. Ziemniaki też mogą być w niektórych przepisach, bo to dość uniwersalny i częsty dodatek polepszający walory ciast i chleba.
Seba - ja to jestem taki teoretyk cukiernik, ale lubię popytać mądrzejszych
Powódzenia w smażeniu
: 2017-02-23, 11:17
autor: Seba1983
Tak na szybko w sprawie tej obrÄ
czki i wypornoĹci
Dobrze kombinujesz
Taka obrÄ
czka to bardzo poĹźÄ
dana cecha pÄ
czka. Oznacza ona dobrze spulchnione i lekkie ciasto, ktĂłre po ugryzieniu lub zgnieceniu po kilku chwilach powinno wrĂłciÄ do stanu poprzedniego. ReasumujÄ
c - pÄ
czki bez takiej obrÄ
czki sÄ
ciÄĹźkie, zbite i nie zrobione zgodnie ze sztukÄ
. Jutro dodam zdjÄcia z prac
: 2017-02-25, 21:02
autor: 61gaw
: 2017-02-25, 21:35
autor: Frog
JemioloSeba, czy z pączków dupa? Zdjęcia miały być wczoraj. Albo nie wyszły i nie masz się czym chwalić albo wręcz przeciwnie i przeżarłeś się? Jaka jest prawda, bo ja bym wolał zdjęcia
: 2017-02-26, 09:21
autor: Seba1983
Przepraszam że nie odpisywałem ale Czwartek spałem, Piątek byłem jeszcze tak zwieszony, że nie potrafiłbym logicznie skleić zdania. W sobotę jak to w sobotę... zapiłem pałę
Udało mi się zrobić tylko dwie fotki. Jedna z procesu kręcenia pączków. NA stole widać jeden z 33 rzutów, które robimy w ciągu nocy.
Na drugiej fotce widać urządzenie zwane garownią. W nim pączki rosną w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Z tego miejsca wędrują do smażalni (zdjęcie dodane kilka postów wcześniej).
https://drive.google.com/file/d/0B23yaj ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B23yaj ... sp=sharing
Aż tak dobrze nie jest... U nas pączek w cenie 2zł. To nie WaWa
: 2017-02-26, 18:00
autor: Frog
Wyjaśnij proszę, co to znaczy "kręcić pączki". Nigdy nie zetknąłem się z takim określeniem. Z robieniem pączków, zresztą też
Kolega Google podpowiada
takie bzdury , a YT nawet czegoś takiego nie widział.
: 2017-02-26, 18:36
autor: Seba1983
W naszych stronach się tak mówi i nikogo to nie dziwi. Kręcić bo po nałożeniu marmolady na kawałek ciasta pączka trzeba "skręcać". Polega to na zawijaniu jego rogów ku górze i skręcaniu ciasta tak aby marmolada pozostała w środku pączka a nie wyszła na zewnątrz. Po takim zabiegu pączek ma być idealnie okrągły a jego "dupka" ma znajdować się na dole - czyli stykać się ze stołem.
: 2017-02-26, 18:43
autor: Frog
Dzięki za wyjaśnienie. Jestem w stanie sobie to wyobrazić
. Dopóki nie zapoznałem się z tym wątkiem, byłem przekonany, że pączki nadziewa się za pomocą takiej wielkiej strzykawy, ale dopiero po upieczeniu.
: 2017-02-26, 19:10
autor: Seba1983
Tak robi wiele cukierni. To jest jednak metoda na lenia i nie ma nic wspólnego z prawdziwymi pączkami. Kręcenie pączków z marmoladą to wyższa szkoła jazdy