Strona 1 z 1

Lukier do ciast

: 2017-04-02, 15:41
autor: Lipmar
Zbliżamy się do świąt, to może się przyda.
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- troszkę octu 10%
Wykonanie:
Do szklanki z pudrem stopniowo dodawać ocet (bardzo małe ilości) i mieszać łyżeczką do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. W razie potrzeby można zwiększyć ilość pudru.
Wykładać małymi porcjami i rozsmarowywać łyżeczką na dobrze ciepłym cieście.
Lukier jest rewelacyjny i zawsze się udaje.
Przepis ten otrzymałem kilkadziesiąt lat temu, od znajomego cukiernika.
Do dziś, jak komuś go podaję, to robi wielkie oczy i pyta „ocet”?
Tak na ciepłym cieście odparuje i potem zostaje jedynie leciutko kwaskowo - słodziutki smak.

Pozdrawiam.

Re: Lukier do ciast

: 2017-04-02, 17:07
autor: drgranatt
Super sprawa, trza w tym roku wypróbować i to koniecznie.

Re: Lukier do ciast

: 2017-04-04, 08:11
autor: Lipmar
W tym roku to przynajmniej kilkanaście razy. :D

Re: Lukier do ciast

: 2024-01-05, 14:41
autor: prawaflanka
Dziękuję za przepis na nietypowy lukier! Dodatek octu brzmi interesująco i pewnie nadaje ciekawy smak. Idealny na świąteczne wypieki!