Można poznać autora tej niedorzeczności.
Bigos z kapusty kiszonej
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Moja teściowa robi bigos na "pozostałościach" po grillowaniu. Karkówka z kiełbasą i do tego aromat dymu to podobnie jak wędzone. Chyba nie daje śliwek bo nigdy nie znalazłem, trzeba spróbować namówić .
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Wydaje się, że księżyc nie powinien mieć na nic wpływu ale jednak...
Grzyby w lesie rosną w określonych kwadrach. Ryby w nocy również biorą inaczej i to nawet przy pochmurnym niebie. Coś w tym musi być
Grzyby w lesie rosną w określonych kwadrach. Ryby w nocy również biorą inaczej i to nawet przy pochmurnym niebie. Coś w tym musi być
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Hmmm... a pływy oceaniczne Księżyc ma wpływ na wszystko co związane z wodą, na nas też
Spiritus flat ubi vult
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Księżyc od eonów lat towarzyszy życiu na ziemi. A, że wywiera namacalny i realny wpływ na to co się na niej dzieje, nikt już dziś nie wątpi. Począwszy od pływów oceanów, a skończywszy na rytmach życiowych wielu organizmów z człowiekiem włącznie.
Wystarczy wpisać w gogle "księżycowe drewno" by się dowiedzieć, że ludzie już od wieków potrafią na tym zarabiać pieniądze.
Wystarczy wpisać w gogle "księżycowe drewno" by się dowiedzieć, że ludzie już od wieków potrafią na tym zarabiać pieniądze.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Jako ciekawostkę można dodać, że Księżyc kiedyś również obracał się wokół własnej osi i pokazywał nam ową "the dark side...". Wtedy przetaczała się po nim fala pływowa (spowodowana oddziaływaniem Ziemi) o wysokości 6-7m ale złożona nie z wody ale kamieni, skał a nawet skorupy księżycowej. Musiał to być niezły widok. Właśnie ta siła spowodowała ustabilizowanie się naszego satelity na jednej osi i już nie odsłania nam swojej drugiej strony. To samo spotkało również Merkurego, ze względu na bliskość Słońca.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Bigos z kapusty kiszonej
I tak to od gastronomii doszliśmy do astronomii...
Możesz podać źródło tej informacji o fali pływowej z kamieni?
Mam lepszą ciekawostkę. Może nie do uwierzenia, ale Księżyc dalej obraca się wokół własnej osi
Możesz podać źródło tej informacji o fali pływowej z kamieni?
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Księżyc wykonuje jeden obrót na 27 dni czyli na okres obiegu dookoła Ziemi. W takich ryzach trzymają go właśnie siły pływowe skorupy.
A informację o pływach skorupy obejrzałem na jednym z kanałów Discovery w serii "Tajemnice wszechświata".
Takie ruchy pływowe występują nadal na księżycach Jowisza, rozgrzewając jądra księżyców do tego stopnia, że są one płynne.
A informację o pływach skorupy obejrzałem na jednym z kanałów Discovery w serii "Tajemnice wszechświata".
Takie ruchy pływowe występują nadal na księżycach Jowisza, rozgrzewając jądra księżyców do tego stopnia, że są one płynne.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Ruchy pływowe, rozgrzane jądra ...?! A mieliśmy o bigosie kurde gadać!
Od jakiegoś czasu moich dwóch kumpli każdego roku kisi kapuchę. Każdy po swojemu. Od nich pozyskuję ową podstawę bigosu świątalnego, w systemie barteru
Drzewiej dokonywałem zakupu kapustki w co najmniej trzech różnych miejscach. Zawsze podstawą mojego bigosu są jej trzy kilogramy. Nigdy z jednego źródła.
Bigos jak widać nie jedno ma imię.Bigos (Encyklopedia Staropolska. Z. Glogera).
Józef Ossoliński pod wyrazem bigos daje objaśnienie: „Bigos hultajski z różnych mięsiw z kapustą”. Cezary Biernacki pisze: „bigos hultajski, podobnie jak barszcz lub zrazy, jest najulubieńszą potrawą kuchni polskiej”. Przyrządza się z kapusty kwaszonej z drobno pokrajanem mięsiwem wołowem, cielęcem, wieprzowem, kiełbasą, zwierzyną, słoninką w kostki pokrajaną lub grzybami. Zwykle bigos praży się tłusto i długo na węglach, a odgrzewany, nabiera w smaku większej wartości. Dlatego też Polacy wybierając się w dalsze strony, zabierali ze sobą faskę kilkogarncową dobrze opieprzonego bigosu, który odgrzewano na popasach. Stare gospodynie wiedzą z tradycji , że bigos robiono zawsze bądź z kapusty kwaszonej szatkowanej, bądź niekwaszonej, ale na kwasie burakowym. Ze słoninką, schabem, kiełbasą zawsze gotowano, a zwierzynę pieczoną, mianowicie zająca, dodawano po ugotowaniu. Warząc wrzucano pieprz w całych ziarnkach, a pieprzem tłuczonym posypywano na talerzach. Bigos podaje się na gorące śniadanie, zwłaszcza dla wyjeżdżających w podróż i na wieczerzę. W domach staropolskich bigos z kiełbasą podany przed zupą zaczynał obiad, a poprzedzany był kieliszkiem starki, piołunówki, lub gdańskiej wódki. Bywa zawsze gęsty, bo rzadki jest już kapuśniakiem.
Od jakiegoś czasu moich dwóch kumpli każdego roku kisi kapuchę. Każdy po swojemu. Od nich pozyskuję ową podstawę bigosu świątalnego, w systemie barteru
Drzewiej dokonywałem zakupu kapustki w co najmniej trzech różnych miejscach. Zawsze podstawą mojego bigosu są jej trzy kilogramy. Nigdy z jednego źródła.
Re: Bigos z kapusty kiszonej
Toć gadamy !
@Frog - lejesz tony miodu na moja duszę ! Toż to najzacniejsze danie na okazję każdą, a nawet bez okazji (ale zawsze z naszą siwuchą).
Właśnie zakończyłem pracę domową BIGOS STAROPOLSKI z 4 kg kapusty z Bazarku na Dołku - jedyna kapusta u Pani z Warkoczem - a moja Szlachetna Połowa wyraziła się (wybacz brak eufemizmu) - zaj@bisty !!!
Pozdrawiam wszystkich sybarytów,
Wesołych Świąt !
Jacek
[/quote]Można. Chińczycy, gdzieś tak sprzed 2000 lat [/quote]
Oj tam, oj tam - sprzed 4000 lat raczej! Nauka radziecka zna takie przypadki....
@Frog - lejesz tony miodu na moja duszę ! Toż to najzacniejsze danie na okazję każdą, a nawet bez okazji (ale zawsze z naszą siwuchą).
Właśnie zakończyłem pracę domową BIGOS STAROPOLSKI z 4 kg kapusty z Bazarku na Dołku - jedyna kapusta u Pani z Warkoczem - a moja Szlachetna Połowa wyraziła się (wybacz brak eufemizmu) - zaj@bisty !!!
Pozdrawiam wszystkich sybarytów,
Wesołych Świąt !
Jacek
[/quote]Można. Chińczycy, gdzieś tak sprzed 2000 lat [/quote]
Oj tam, oj tam - sprzed 4000 lat raczej! Nauka radziecka zna takie przypadki....
Re: Bigos z kapusty kiszonej
yacequ - ヤツェク Już wiem mój imienniku skąd Twój nick
Jednak (nie gniewaj się) pozostanę przy swoim zdaniu - Kapucha od Pani Z Warkoczem nigdy nie będzie lepsza od kapuchy z Trzech Różnych Źródeł, Co do całej reszty Twojej wypowiedzi zgadzam się w 100%, zwłaszcza w wątku z siwuchą.
Jednak (nie gniewaj się) pozostanę przy swoim zdaniu - Kapucha od Pani Z Warkoczem nigdy nie będzie lepsza od kapuchy z Trzech Różnych Źródeł, Co do całej reszty Twojej wypowiedzi zgadzam się w 100%, zwłaszcza w wątku z siwuchą.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości