Chłodnica do pot still

Teoria i praktyka metody garnkowej
pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: Chłodnica do pot still

Post autor: pluton » 2009-08-17, 18:12

Daniel_257_ pisze: Potem zamrażamy i gotowe rurka będzie idealnie okrągła w przekroju.

Woda z płynem do naczyń dlatego, że lód jest wtedy elastyczny i nie pęka.
Eeee... to znaczy zeby sie upewnic: jak wezme kawalek takiej lodowej rurki
(tzn. wytrzasne lod z rurki miedzianej), to moge z tej lodowej rurki zawiazac supelek ?

pozdrawiam
pluton

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Re: Chłodnica do pot still

Post autor: vooyeck » 2009-08-18, 00:10

mrożenie jest o tyle problematyczne że w niskich temperaturach miedź traci plastyczność i staje się bardziej krucha. Najlepszym rozwiązaniem jest nasypanie soli, lub piasku kwarcowego, jeśli zaś skrętka ma mieć powyżej 120mm średnicy to wystarczy odpowiedni wałek (np kawałek rurki o średnicy 80-90 mm) powstają wtedy niewielkie przewężenia ale nie mają wpływu na spływ destylatu.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-08-18, 00:33 przez vooyeck, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Wujek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości