Smak z alembika

Teoria i praktyka metody garnkowej
bnp

Smak z alembika

Post autor: bnp » 2009-01-05, 20:02

na sylwestra pozwoliłem sobie skosztować przyszłą, 2 miesięczną starkę żytnią z czajnika + odstojnik. Nie mam tego dużo ok 1 l. Zacier na Red Et. Destylat postarzany z 10 g/l mocno przypalonymi szczapami dębowymi . Świerzy trunek pachniał typowym bimbrem, po miesiącu wódka zaczęła się ładnie układać, mydlany smak po 2 miesiącach zanika i coraz bardziej mi smakuje.

Mam kolumnę, na której robię smakówki, jednak z alembika nie zrezygnuję :1st
Ostatnio zmieniony 2009-01-05, 21:34 przez bnp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-01-06, 15:05

ja pierwszy raz, to sie rozczarowalem. mlode wino z winogron puscilem 2x, a i tak nie za bardzo sie nadawalo do picia. po 2 miechach robi sie coraz ciekawsze.
zona do jednego sloja wrzucila lupiny z orzechow, tzn te cieniutkie ze srodka, ponoc na ukrainie to popularne
pzdr

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-01-06, 15:09

Winiak zaraz po destylacji ma nieciekawy smak i zapach, ale z czasem aromat sie pieknie układa. Czym starszy tym lepszy, ale juz po 4-5 miesiącach jest w pełni pijalny.

Wiesz coć więcej o dodawaniu łupin orzechów? To z włoskich?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-01-06, 15:11

wloskie, suche. te platki co przedzielaja orzecha. postaram sie dowiedziec czegos wiecej.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2009-07-03, 16:15

jerzy pisze:wloskie, suche. te platki co przedzielaja orzecha. postaram sie dowiedziec czegos wiecej.
Dodawanie wewnętrznych przegródek orzechów to jeden z wielu sposobów postarzania trunków. Są jeszcze sztuczki z maderyzacją, lukrecją i szereg innych.

Jednak tradycyjne, długoletnie leżakowanie na dębowych płatkach, w chłodzie, daje najlepsze wyniki.

pozdrawiam
pluton

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości