na sylwestra pozwoliłem sobie skosztować przyszłą, 2 miesięczną starkę żytnią z czajnika + odstojnik. Nie mam tego dużo ok 1 l. Zacier na Red Et. Destylat postarzany z 10 g/l mocno przypalonymi szczapami dębowymi . Świerzy trunek pachniał typowym bimbrem, po miesiącu wódka zaczęła się ładnie układać, mydlany smak po 2 miesiącach zanika i coraz bardziej mi smakuje.
Mam kolumnę, na której robię smakówki, jednak z alembika nie zrezygnuję
Smak z alembika
Smak z alembika
Ostatnio zmieniony 2009-01-05, 21:34 przez bnp, łącznie zmieniany 1 raz.
Dodawanie wewnętrznych przegródek orzechów to jeden z wielu sposobów postarzania trunków. Są jeszcze sztuczki z maderyzacją, lukrecją i szereg innych.jerzy pisze:wloskie, suche. te platki co przedzielaja orzecha. postaram sie dowiedziec czegos wiecej.
Jednak tradycyjne, długoletnie leżakowanie na dębowych płatkach, w chłodzie, daje najlepsze wyniki.
pozdrawiam
pluton
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości