Pomoc w zrobieniu sprzetu

Teoria i praktyka metody garnkowej
k100
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2010-11-30, 19:05

Pomoc w zrobieniu sprzetu

Post autor: k100 » 2010-12-02, 21:05

Witam, jestem nowy na tym forum jak i w sprawach bimbrownictwa. Przeczytalem juz co nie co, ale mam jeszcze pewne watpliwosci. Jako ze zacier juz pracuje, w miedzyczasie doszedlem do wniosku ze metoda pot-still szalu nie zrobie.

Znalazlem rysunek pewnego sprzetu na stronie http://moonshine_still.republika.pl/aparatura.html i chcialbym zrobic cos podobnego na wzor, Chodzi o 3 rysunek z duzym bialym garnkiem.

Otoz, zacznijmy od poczatku

Do garnka ze szczelna pokrywa mocujemy termometr i rurke miedziana (wszystko szczelnie). Prowadzimy miedziana rurke i na zagieciu w dol instalujemy chlodnice. 'Szklana rurka o wiekszej srednicy od tej miedzianej gdzie woda wplywa od gory i wylatuje dolem. Tam para sie skrapla. Ten kawalek rurki za chlodnica rozumiem ze tam juz splywa gotowy produkt ?

Czy mniej wiecej tak ma wygladac ten podstawowy sprzet, czy przy chlodicy instalujemy zawory do zamkniecia doplywu wody czy nie jest to konieczne ? Co w ogole sadzicie o takim sprzecie? Czy calkowita dlugosc 1.5m/2m rurki miedzianej wystarczy ?

Narazie nie chce sie bawic w nic drozszego bo jak mowilem to sa poczatki. Jak mi sie spodoba to z czasem zainwestuje w lepszy sprzet

Z gory dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Pomoc w zrobieniu sprzetu

Post autor: Citizen Kane » 2010-12-02, 22:35

Witam
k100 pisze:Przeczytalem juz co nie co, ale mam jeszcze pewne watpliwosci.
Więc dalej :book :book :book
k100 pisze:gdzie woda wplywa od gory i wylatuje dolem. Tam para sie skrapla. Ten kawalek rurki za chłodnica rozumiem ze tam juz splywa gotowy produkt ?

Woda ma płynąć w przeciwprądzie, czyli od dołu do góry. Za chłodnicą jest już coś co można nazwać gotowym produktem ;-)
k100 pisze:czy przy chlodicy instalujemy zawory do zamkniecia doplywu wody czy nie jest to konieczne ?

Nie są konieczne żadne zawory do wody.
k100 pisze:Co w ogole sadzicie o takim sprzecie?

Bida Panie, otrzymasz destylat z bimbrowatym nalotem. Może taki właśnie preferujesz... jak nie, to zarzuć te plany i patrz w kierunku kolumny.
k100 pisze:Czy calkowita dlugosc 1.5m/2m rurki miedzianej wystarczy ?

Wystarczy

...i przenoszę wątek do odpowiedniego działu.

franzklaki
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-12-23, 00:38

Post autor: franzklaki » 2011-12-23, 11:17

Witam.Jestem nowy na forum i w tych sprawach.zacier się robi(pure24) ale muszę zrobić jakąś aparaturkę na szybkiego.Mam pytanie odnośnie chłodnicy-jaka średnica rurki miedzianej ma być czy wogóle nadałaby się z chłodnicy ze starej lodówki??

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2011-12-23, 15:23

Za małe fi chociaż mając małe naczynie... powoli do celu :wink: Możesz spróbować ale uważaj na ciśnienie w kotle (szybkowarze w twoim wypadku?) Jak to pierdyknie to spodziewaj się czegoś takiego:
:arrow: http://www.youtube.com/watch?v=ti6TRIGRN-k

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2012-01-20, 02:09

Ja mam rurki miedziane fi 15mm.

Co do drożdży, jeśli robisz na pot stillu to lepiej kupuj Alcoteci 48h, pozostawiają mniej posmaków.
Pozdro dziewczyny...

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2012-01-20, 14:18

Zainwestuj odrazu w kega będziesz miał bazę do budowy kolumny,ewentualnie kawałek rury KO wypełnionej zmywakami.
Ja zrobiłem chłodnicę z rury ściekowej i wężyka hamulcowego miedzianego.

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2012-01-22, 02:27

Jak dobrze poszukasz to kega 30l nawet za 50zł znajdziesz, tylko musiałbyś pojeździć po różnych barach. Ja za swoje kegi 30l i 50l dałem razem 110zł.
Pozdro dziewczyny...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-01-22, 13:42

Kegi są w cenie, obecnie kaucja wynosi 240zł.

Awatar użytkownika
slaweq77
101%
101%
Posty: 118
Rejestracja: 2010-02-21, 20:41

Post autor: slaweq77 » 2012-01-23, 14:34

Witam,ja w grudniu w hurtowni kupiłem kega 50l za 150pln w tej samej cenie był też 30l, bez żadnego problemu sprzedali tak więc wystarczy popytać ,a na złomie kupilem 50l w otuline gumowej za 60pln mieli jeszcze 30l i szkoda że nie wziełem .pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-01-23, 20:19

Dajcie pokój, kaucja za keg żywca to 240zł, a na złomowisko ktoś oddaje za 35-40zł i leżało ich bardzo dużo, czyli można kupić tanio, ale cena rynkowa to cena z allegro, mam kolegów co kupią każdą ilość po 120zł, ale nie mogę im sprzedać tych ze złomowiska, bo facet chce 10zł za kg, ale to wszystko nijak się ma do waszych zgrzytów i tego tematu.

Awatar użytkownika
masato
60%
60%
Posty: 213
Rejestracja: 2011-09-24, 02:55
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: masato » 2012-01-24, 01:38

Szybki999 to ty ustaliłeś, że za tyle są kegi. Skoro nie umiesz sobie poradzić/zakombinować to kit z tym.
Każdy robi to co chce.
Natura polaka jest taka, że jak ja kupiłem za 50, a ty dałeś 150/200 to będziesz płakał na forum i wygadywał brednie, że się nie da kupić.
Otóż się da.
Niektóre osoby z forum może pamiętają, że kiedyś założyłem temat o kegach 50l z pytaniem czy warto je kupić po 50zł czy coś w tym stylu.
W sumie kupiłem wtedy 8 kegów po 50zł i sprzedałem w ciągu tygodnia jednemu gościowi, który podobno robi aparatury.
Pozdro dziewczyny...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości