SPIRICOL - jakie są Wasze opinie?

Teoria i praktyka metody garnkowej
Awatar użytkownika
w2k2
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
Lokalizacja: Mazowsze

SPIRICOL - jakie są Wasze opinie?

Post autor: w2k2 » 2011-03-29, 23:58

Witam,

zainteresował mnie SPIRICOL jako środek do uszlachetniania smaku destylatu.
Chciałbym użyć go do poprawy smaku destylatu zbożowego 50%, w którym pozostały wyraźne smaczki bimbrowe.
Cena (np. na Allegro) jest bardzo przystępna, środek bardzo wydajny, ale szukam opinii kogoś kto tego użył.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2011-03-30, 19:26

Bardzo wydajny i skuteczny produkt Firmy Erbsloh ze względu na swoją baaaaaaardzo rozbudowaną powierzchnię trudny do odseparowania (zachowuje się podczas dozowania jak kawa instant) w drodze sedymentacji, trzeba finalnie nasze dobro filtrować :( . Doskonały do poprawy jakości przed drugą destylacją.Trochę odstrasza cena, ale jak się przeliczy stosunek wydajność /cena jest OK :) .
Pozdrawiam
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
w2k2
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: w2k2 » 2011-03-31, 09:05

Witam,,

dzięki za informację. Cena, jak piszesz, nie jest odstraszająca. Bardziej mnie zastanawia Twoja wzmianka o tym, że SPIRICOL zachowuje się jak neska. Długo trzeba czekać na to aż się płyn wyklaruje? Ile czasu ma ten węgielek być w alkoholu?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2011-03-31, 12:05

Ten węgiel radzi sobie ze smrodkami wciągu 48 godzin max . Niska temperatura- leżakowania- skraca ten czas nawet o 50% trzeba próbować samemu :) . Tak jak napisałem w poprzednim poście ze względu na swoją strukturę trudno się sedymentuje (klaruje) trzeba go filtrować.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
w2k2
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: w2k2 » 2011-03-31, 21:21

Dobra, pora przejść do fazy. eksperymentalnej :lol:
SPIRICOL będę miał jutro. Wrzucę go do alkoholu na 48-72 h, przefiltruję a potem wrzucę w to chipsy dębowe.
O wynikach doniosę :D

Awatar użytkownika
w2k2
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: w2k2 » 2011-04-07, 10:28

Spiritcol dodany w proporcji 1g/1l.
Rzeczywiście zrobiło się ciemno :D
Będę donosił o postepach.

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2011-04-07, 14:38

Kolego @ w2k2 traktuj swoją dawkę jako pierwszy odnośnik osobiście używam 3g/5L i węgiel daje radę . Napisz co z jakością :slinka .

Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

next50
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2008-08-12, 15:28

jak filtrowac po użyciu spirycolu

Post autor: next50 » 2011-04-08, 14:19

używałem spiricolu i uważam że porównanie do kawy rozpuszczalnej jest na miejscu - zawiesina opadła dość szybko ale ponad nią bimbeek 90% nie był przejrzysty - zlałem znd osadu i filtrowałem 2 razy przez filtr do kawy - postało wspokoje miesiąc i jeszcze osiadło na dnie. Tak że ciężko jest doprowadzić do całkowitej przejrzystości. Może ktoś ma lepszy i szybszy sposób.

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2011-04-08, 17:30

Jeszcze raz przedestylować
Pozdrawiam

sawoperator
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2010-11-25, 21:06

Post autor: sawoperator » 2011-04-08, 21:19

wczoraj do 7l wytworu z mojej stilo-kolumy dodałem 3g tego specyfiku i po 24h muszę powiedzieć, że jest znaczna poprawa w zapachu, jutro zobaczymy jak to się filtruje.

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2011-04-08, 23:52

@karmel każdy powinien choć trochę :book napisałem o tym w pierwszym mim poście dotyczącym tego tematu. Jak się zużyje więcej niż > jeden kilogram spiricooooolu to się wie.

POZDRAWIAM
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

sawoperator
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2010-11-25, 21:06

Post autor: sawoperator » 2011-04-09, 17:15

No i dostało mi się od szfagra, że mu śmiałem sklepową polać. Efekt po niecałych 36h stania w piwnicy rewelacyjny, zero posmaku i zapachu drożdży.
Filtrowałem najpierw z grubsza przez pieluchę, potem szło przez jeden bawełniany płatek kosmetyczny, potem przez upchane w szyjce lejka dwa płatki. Na sam koniec powtórzyłem jeszcze filtrowanie przez upchane dwa płatki i było czyściutkie.

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2011-04-09, 17:37

Zapomniałem napisać żeby trzymać spiricola w szczelnie zamkniętym naczyniu. Łapie bestia wszelkie pobliskie aromaty i potrafi oddać je tam gdzie byśmy tego na pewno nie chcieli :( .
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2011-04-10, 13:20

sawoperator pisze:...szło przez jeden bawełniany płatek kosmetyczny, potem przez upchane w szyjce lejka dwa płatki. Na sam koniec powtórzyłem jeszcze filtrowanie przez upchane dwa płatki i było czyściutkie.
Dokładnie w taki sposób filtruję nalewki, sprawdza się znakomicie.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

dudol
50%
50%
Posty: 130
Rejestracja: 2009-06-08, 10:33

Post autor: dudol » 2011-04-23, 17:17

Witam.
Zamówiłem ten spiricol. Czy po zastosowaniu go i przefiltrowaniu przez te płatki będzie można to pić czy trzeba jeszcze raz destylować?
Myślałem żeby dodać go po pierwszej destylacji i jeszcze raz destylować.
Ale czy będzie trzeba?
Co wy na to?
Pozdr. Dudol

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości