Kolumna destylacyjna
Pierwszy odpęd nie ma sensu robić na małym grzaniu. Chyba, że będziemy destylować tylko jeden raz.
@lesgo58
My nie chcemy cie linczować, tylko zastanawiamy się dlaczego u Ciebie tak jest a u Nas nie chce być ?
Pzdr.
@lesgo58
My nie chcemy cie linczować, tylko zastanawiamy się dlaczego u Ciebie tak jest a u Nas nie chce być ?
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
Na pewno macie racje. Ale ja sobie wymyśliłem, że grzejąc gęste ( a mam na myśli naprawdę gęste) małą mocą dam nastawowi możliwość dokładnego wygotowania się. Może sobie jakieś bzdury wymyśliłem. Nie wiem. Ale to działa. Tak grzejąc leci mi czyste az do 99*C.. Jak grzałem mocno to juz przy 97*C leciało siwe. No i najważniejsze nic mi nie przerzuca.
Ostatnio zmieniony 2013-09-27, 22:22 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja pierwszą pięćdziesiątkę odlewam zawsze przy pierwszym pędzeniu. Nie widzę sensu dolewania tego rozpuszczalnika do drugiego gotowania.
@magas37
To nic nie da. Nawet nie stabilizując i jadąc bez refluksu za pierwszym razem nie daje się w ciągu chwili uzyskać tych 88-90°na mojej głowicy, rurka 40 cm, wypełnienie sprężynki miedziane.
@lesgo
A od kogo masz sprężynki miedziane, od plipka?
Pzdr.
@magas37
To nic nie da. Nawet nie stabilizując i jadąc bez refluksu za pierwszym razem nie daje się w ciągu chwili uzyskać tych 88-90°na mojej głowicy, rurka 40 cm, wypełnienie sprężynki miedziane.
@lesgo
A od kogo masz sprężynki miedziane, od plipka?
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
- Emiel Regis
- 90%
- Posty: 656
- Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
- Lokalizacja: Picardie, Żywiec
@lesgo58
Nie wiem o co Ci chodzi z tym skakaniem, nie można mieć czasem innego zdania niż Ty?
Spójrz jeszcze raz na nasze posty, nie widzę tam z mojej strony żadnej zaczepki, przynajmniej nie jako pierwszy.
Nie będę się czepiał dwóch minut bo nie o to tu chodzi, nie rozumiem skąd u Ciebie tak szybko ta temp. biorąc dodatkowo pod uwagę z jaką mocą grzejesz. Bardzo to nieprawdopodobne, ja jednak nie będę Ci zarzucał że teoretyzujesz, choć pojąć nie mogę.
Temp u mnie na głowicy rośnie o wiele, wiele wolniej niż u Ciebie (stabilizacja- przedgony, po ich odebraniu i odkręceniu na full zaworka skok do 82-84 i powolny wzrost do tych 90*C trwający czasem do 5-6 godzin w zal. od ilości wsadu- keg 50l i mocy grzania) i jest to jak najbardziej normalne- wspomniałem już o tabeli temp-moc, widać tam wyraźnie z jaką temp. w kegu zaczynamy destylację, dodając do tego naturalny refluks, większy przy małym grzaniu, a o takim piszemy, powodujący zmianę mieszanki wyjściowej par na rzecz wzrostu zawartości etanolu, Twoje informacje są dla mnie niezrozumiałe.
Nie wiem o co Ci chodzi z tym skakaniem, nie można mieć czasem innego zdania niż Ty?
Spójrz jeszcze raz na nasze posty, nie widzę tam z mojej strony żadnej zaczepki, przynajmniej nie jako pierwszy.
Nie będę się czepiał dwóch minut bo nie o to tu chodzi, nie rozumiem skąd u Ciebie tak szybko ta temp. biorąc dodatkowo pod uwagę z jaką mocą grzejesz. Bardzo to nieprawdopodobne, ja jednak nie będę Ci zarzucał że teoretyzujesz, choć pojąć nie mogę.
Temp u mnie na głowicy rośnie o wiele, wiele wolniej niż u Ciebie (stabilizacja- przedgony, po ich odebraniu i odkręceniu na full zaworka skok do 82-84 i powolny wzrost do tych 90*C trwający czasem do 5-6 godzin w zal. od ilości wsadu- keg 50l i mocy grzania) i jest to jak najbardziej normalne- wspomniałem już o tabeli temp-moc, widać tam wyraźnie z jaką temp. w kegu zaczynamy destylację, dodając do tego naturalny refluks, większy przy małym grzaniu, a o takim piszemy, powodujący zmianę mieszanki wyjściowej par na rzecz wzrostu zawartości etanolu, Twoje informacje są dla mnie niezrozumiałe.
Jak miałem wsad powyżej 25% . a najczęściej 30% - zgodnie z zaleceniami, które wyczytałem na forum przeszło 2 lata temu to miałem podobne problemy i uzyskany destylat mnie nie zadowalał. Jak przeszedłem na mniejsze stężenie (zresztą pomógł przypadek), który juz wcześniej opisywałem to wszystko się zmieniło.Emiel Regis pisze:... Temp u mnie na głowicy rośnie o wiele, wiele wolniej niż u Ciebie (stabilizacja- przedgony, po ich odebraniu i odkręceniu na full zaworka skok do 82-84 i powolny wzrost do tych 90*C trwający czasem do 5-6 godzin w zal. od ilości wsadu- keg 50l i mocy grzania)...
[ Dodano: 2013-09-27, 22:41 ]
Do destylacji owocówek mam osobną rurę. Bez dodatkowych "dziur"OLO 69 pisze:A destylowałeś na krótkiej rurze już po wymianie tego uszczelnienia portu termometru? ...
Ja jak zwykle niezrozumiale napisałem, drążę te temperatury, nie odbiór przedgonów. To bym chciał wiedzieć, tu mam znaki zapytania. Przy moim sprzęcie może byłbym wstanie uzyskać szybko tak wysoką temperaturę, zbliżoną do temperatury na kegu, gdybym grzanie wyłączył po przedgonach, spuścił wszystko z wypełnienia i włączył grzanie odnowa, nie pytajcie mnie o sens, próbie teoretycznie wejść w temperatury, które podał nasz kolega. Kiedy stabilizuje się kolumnę do odebrania przedgonów gromadzi ona w sobie dość alkoholu, otworzenie zaworka na max nie opróżnia od razu kolumny, trwa to czas jakiś, a w tym czasie z kega non stop dobijają świeże pary alkoholu, więc żeby zbliżyć się do takich temperatur jakie podaje kolega, trzeba własnie wyłączyć grzanie po odbiorze przedgonów, a potem zacząć odbierać z wysokiej temperatury, ufff, ale namieszałem
- Emiel Regis
- 90%
- Posty: 656
- Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
- Lokalizacja: Picardie, Żywiec
Magas ale ja opisuję kolumnę 50cm wypełniona litrem sprężynek - co daje 40cm wypełnienia.magas37 pisze:... Kiedy stabilizuje się kolumnę do odebrania przedgonów gromadzi ona w sobie dość alkoholu, otworzenie zaworka na max nie opróżnia od razu kolumny, trwa to czas jakiś,
Opróżnienie takiej kolumienki ze spirytusu po stabilizacji to zaledwie 50-70ml. Następne 200, które odbieram do momentu osiągnięcia żądanej temperatury traci na mocy aż do osiągnięcia ok. 72-75%. To są liczby mocno przybliżone. Nie robię tego w warunkach laboratoryjnych. Więc rygorystyczne podpieranie się tabelami i wzorami nie ma sensu.
Trzeba też wziąć pod uwagę odebrany przedgon ( który de fakcto jest spirytusem) tym samym zmniejszamy stężenie wsadu itp. itd.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości