Strona 4 z 5

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 15:41
autor: Szlumf
terni pisze:
2018-02-07, 15:18
Od kiedy to nalewki się destyluje? Są one robione z owoców zalanych spirytusem 70%. Po zmacerowaniu owoce się oddziela poprzez zlanie nalewu,..........
Nalewki destyluje się od dawna. Tylko zwą się wtedy maceratami. A typowe nalewki mają to do siebie, że pozostaje po nich dość duży odpad w postaci nasączonego alkoholem surowca, z którego powstały. Na przykład owoce o których piszesz. Są różne szkoły postępowania z tymi "odpadkami". Ja najczęściej gromadzę je w 30l fermentatorze i gdy jest pełen powolutku wyciskam do sucha w prasie. Uzyskuję bardzo dobrą ratafię. Wcześniej je właśnie destylowałem metodą "gar w garze" ale ratafia wymaga mniej pracy i zawsze wychodzi co najmniej niezła.

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 16:23
autor: Cyrograf15
Jeszcze są nalewki nieudane, wypić się nie da a wylać szkoda. Kiedyś znajomej z takiej robiłem odzysk, całkiem dobre smakowe wyszło na pot-stillu.
Wojtek

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 17:21
autor: radius
Szlumf pisze:
2018-02-07, 15:41
Nalewki destyluje się od dawna. Tylko zwą się wtedy maceratami.
No, chyba nie bardzo :? Macerat jest niczym innym jak olejowym wyciągiem ziołowym (olej ziołowy). Proces maceracji znany jest już od tysięcy lat, tym sposobem wykonywano różne pachnidła, które stosowano jako perfumy.
Jeśli natomiast chodzi o wódki smakowe, to przeważająca część tych alkoholi powstaje w procesie maceracji, która oznacza ługowanie, czyli wydzielanie składników ciekłych (np. soku owocowego) lub stałych (tj. zioła), które wcześniej zostały połączone ze spirytusem. W tym samym procesie pozyskuje się o wiele słodsze trunki, czyli likiery. W opisanej metodzie ekstrakcji otrzymujemy pożądany nalew owocowy albo ziołowy.

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 17:30
autor: wawaldek11
Maceraty wodne też występują.... Jak zwał, tak zwał :wink:
No to powiedzcie mi co ja będę destylował? Zalałem jarzębinę 60% alko i zamierzam to przegotować razem z owocami.

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 17:52
autor: zbynek
terni pisze:
2018-02-07, 15:18
Od kiedy to nalewki się destyluje? .....
Od czasu kiedy człek wymyślił alembik. Destylacje wszelkiej maści maceratów to nie nowinka.

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 17:54
autor: fuutro
Też destyluję jarzębinę po leżakowaniu w 60% alkoholu. Być może trzymam ją za długo bo z miesiąc na ogół i nalewu za cholerę napić się nie da. Mimo mrożenia owoców po kilka miesięcy. Za to destylat o mocy 40-50% jak sobie jeszcze w cieniu i chłodzie poleży z dębem (daje mocno palony z USA) to już inna bajka :) Znaczy muszę w domu to chować.

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 18:03
autor: Szlumf
Radius.
Słownik języka polskiego PWN.
"macerat «półprodukt przy wyrobie wódek i likierów, otrzymywany z ziół, przypraw i owoców macerowanych w spirytusie» "

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 18:48
autor: wawaldek11
Fuutro - moja stoi od kilku miesięcy. I postoi chyba do maja. Mam też nalewkę z przemrożonych i podpiekanych owoców - planuję połączyć z destylatem.

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 20:30
autor: fuutro
Podpiekanie owoców daje jakiś wyraźnie dobry efekt?

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 20:35
autor: Doody
Podpiekanie to tradycyjny sposób pozbycia się goryczy i niektórych toksyn z owoców jak choćby sambunigryna z czarnego bzu. Dodatkowo podpiekanie uwydatnia słodycz (karmelizacja cukrów). W połączeniu z przemrażaniem, które również redukuje goryczkę to świetny sposób na przygotowanie owoców do nalewek.

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 21:21
autor: radius
@szlumf, tak macerat to;
półprodukt przy wyrobie wódek i likierów, otrzymywany z ziół, przypraw i owoców macerowanych w spirytusie
A nie destylat ponalewkowy :D

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 21:26
autor: Szlumf
A gdzie ja napisałem, ze to destylat? :D :)

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 22:18
autor: radius
A tutaj :lol:
Szlumf pisze:
2018-02-07, 15:41
Nalewki destyluje się od dawna. Tylko zwą się wtedy maceratami.
Chyba, że ja coś źle zrozumiałem :wink:

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 22:49
autor: Cyrograf15
Nalewka to owoce i inne zioła zalane alkoholem, a macerata to owoce i inne zioła zalane alkoholem. I już wiem wszystko :D
Wojtek

Re: Destylowanie nalewek

: 2018-02-07, 23:01
autor: magas
Cyrograf15 pisze:
2018-02-07, 22:49
macerata
Wojtek nie piszę się macerata , tylko maserati, sam zobacz https://www.google.pl/search?q=maserati ... qTGPKiU6VM: