Kolor destylatu!!!
Kolor destylatu!!!
Witam
Ostatnio zrobiłem nastaw z jabłek i malin. Kolor zrobionego winka piękny, czerwony.
Zastanawiam się czemu na pot-stilu mi ani grama barwy nie przeszło do urobku,
czy przejście barwy jest zarezerwowane jedynie dla sliwek ???
Czy jest jakiś przepis by barwa do destylatu przechodziła??
Ostatnio zrobiłem nastaw z jabłek i malin. Kolor zrobionego winka piękny, czerwony.
Zastanawiam się czemu na pot-stilu mi ani grama barwy nie przeszło do urobku,
czy przejście barwy jest zarezerwowane jedynie dla sliwek ???
Czy jest jakiś przepis by barwa do destylatu przechodziła??
Ostatnio zmieniony 2012-05-03, 22:29 przez zwirektom, łącznie zmieniany 1 raz.
Picie przyjemność!!! Pędzenie przyjemność!!! Pochwały własnego trunku na imprezie bezcenne!!! )
?No tak, miałem od znajomego destylat ze śliwek który wykonywał jego ojciec i miał kolor słomkowy i niczym nie barwiony ????
Tak myślę że może to być przypalony/skarmelizowany cukier który pozostał w nastawie??? czy to możliwe???
Tak myślę że może to być przypalony/skarmelizowany cukier który pozostał w nastawie??? czy to możliwe???
Picie przyjemność!!! Pędzenie przyjemność!!! Pochwały własnego trunku na imprezie bezcenne!!! )
Na pewno był barwiony po destylacji.
Z nastawu nie ma prawa wydostać się żaden kolor.
Alkohol etylowy z natury jest bezbarwny.
Póżniej wódka nabiera koloru w zależności od użytych substancji ,które mają na celu uszlachetnienie trunku ( szczapki dębu bądż innego drewna, karmel ,różnego rodzaju zaprawki itp.), bądż z naczyń w których jest przechowywany destylat ( np.beczka).
Tak ,że nie istnieje przepis ,który spowoduje przejście koloru z nastawu do destylatu w trakcie gotowania.
Z nastawu nie ma prawa wydostać się żaden kolor.
Alkohol etylowy z natury jest bezbarwny.
Póżniej wódka nabiera koloru w zależności od użytych substancji ,które mają na celu uszlachetnienie trunku ( szczapki dębu bądż innego drewna, karmel ,różnego rodzaju zaprawki itp.), bądż z naczyń w których jest przechowywany destylat ( np.beczka).
Tak ,że nie istnieje przepis ,który spowoduje przejście koloru z nastawu do destylatu w trakcie gotowania.
-
- 0%
- Posty: 4
- Rejestracja: 2008-09-12, 14:09
Większość kolegów zgodzi się ze mną, że destylat zawsze wychodzi bezbarwny bez żadnego koloru.lukasz18315 pisze:Mi po drugim brykaniu ze skórkami cytryny destylat był lekko żółty. Tak więc nie zawsze wychodzi bezbarwne, zależy czy substancja wpływająca na barwę jest lotna. Moge się mylić.
Jeśli proces był prowadzony prawidłowo to nie ma prawa, podkreślam nie ma prawa być innego koloru tylko bezbarwny. Mi nigdy nie udało się, bez względu na sprzęt jaki posiadałem, "zrobić" coś kolorowego.
Dlatego też musiało być coś nie teges.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości