Czy bimber można zepsuć?
Czy bimber można zepsuć?
Witajcie ponownie
Mam pytanie odnośnie bimberku. Za dwa lata bede weselil się u siebie i tak sobie pomyślałem, żeby samemu zrobić bimberek. Aparatura na aukcji z jednym lub dwoma odstojnikami kosztuje ok 300-400zl. Za bimber kupny zakładam, ze zapłacę ok. 200-300zl (tak orientacyjnie podaje za ok. 20L, ale dokładnie nie wiem, bo nigdy nie kupowałem). Porownywalnie, wiec wyjdzie Porównywalnie sprzętu i zrobienie samemu, a dodatkowo posłuży jeszcze później. Pytanie moje jest właśnie mniej więcej o te orientacyjne koszty zakupu gotowego bimberku i o to, czy ogólnie przy jego robieniu można coś zepsuć? Oczywiście znajdę sobie mentora i będę pytal o kolejne etapy produkcji
Pozdrawiam,
Mateusz
PS.
Rezygnuje z psocenia na rzecz produkcji
Mam pytanie odnośnie bimberku. Za dwa lata bede weselil się u siebie i tak sobie pomyślałem, żeby samemu zrobić bimberek. Aparatura na aukcji z jednym lub dwoma odstojnikami kosztuje ok 300-400zl. Za bimber kupny zakładam, ze zapłacę ok. 200-300zl (tak orientacyjnie podaje za ok. 20L, ale dokładnie nie wiem, bo nigdy nie kupowałem). Porownywalnie, wiec wyjdzie Porównywalnie sprzętu i zrobienie samemu, a dodatkowo posłuży jeszcze później. Pytanie moje jest właśnie mniej więcej o te orientacyjne koszty zakupu gotowego bimberku i o to, czy ogólnie przy jego robieniu można coś zepsuć? Oczywiście znajdę sobie mentora i będę pytal o kolejne etapy produkcji
Pozdrawiam,
Mateusz
PS.
Rezygnuje z psocenia na rzecz produkcji
Ostatnio zmieniony 2015-06-02, 22:30 przez markus383, łącznie zmieniany 4 razy.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
@markus383
Bimberek wyjdzie Ci dobry nawet jak zrobisz go na prostym sprzęcie.
Ważne jest odlać "do klopa" początkowe 50-100 ml podczas pierwszego pędzenia. Następnie rozrobić do 30-35% i przedestylować ponownie odlewając pierwsze 100-200 ml i kończąc jak zacznie kapać około 55-60%.
Potem dodajesz na każde 2,5 litra 48-50% bimberku około 200 gram śliwek suszonych kalifornijskich i czekasz minimum 3 miesiące. Oprócz śliwek mogą być czarne morele suszone lub żurawina suszona. Oczywiście każdy owoc w osobnym naczyniu.
Będziesz zadowolony
Poczytaj po za tym posty w temacie "Destylacja pot still".
Pzdr.
Bimberek wyjdzie Ci dobry nawet jak zrobisz go na prostym sprzęcie.
Ważne jest odlać "do klopa" początkowe 50-100 ml podczas pierwszego pędzenia. Następnie rozrobić do 30-35% i przedestylować ponownie odlewając pierwsze 100-200 ml i kończąc jak zacznie kapać około 55-60%.
Potem dodajesz na każde 2,5 litra 48-50% bimberku około 200 gram śliwek suszonych kalifornijskich i czekasz minimum 3 miesiące. Oprócz śliwek mogą być czarne morele suszone lub żurawina suszona. Oczywiście każdy owoc w osobnym naczyniu.
Będziesz zadowolony
Poczytaj po za tym posty w temacie "Destylacja pot still".
Pzdr.
OLO 69
I już masz przepis na super gorzałeczkę. W sierpniu wybieram się na wesele i już właśnie teraz zalałem śliweczki destylatem 50% aby młodzi mogli gości uraczyć przy wiejskim stole takim właśnie napitkiem.OLO 69 pisze:@markus383 Potem dodajesz na każde 2,5 litra 48-50% bimberku około 200 gram śliwek suszonych kalifornijskich i czekasz minimum 3 miesiące. Oprócz śliwek mogą być czarne morele suszone lub żurawina suszona. Oczywiście każdy owoc w osobnym naczyniu.
Będziesz zadowolony
Jurii nie zgodzę się z Tobą bo mowa jest o bimberku, a nie o czystej z kolumny. Na weselach każdy chwali bimber, ale tylko ten dobry. Na jednym z wesel większość czasu degustacji, spora grupa weselników spędziła właśnie przy wiejskim stole racząc się bimberkiem z nutą cytryny-nigdy wcześniej tak dobrego nie piłem i każdy go zachwalał. Dobrze, że było go dość sporo.
Właśnie nie chciałbym takiego bardzo śmierdzącego. W piwnicy mam kilka butelek - jest przezroczysty, lekko śmierdzący i wygląda smakowicie. Właśnie podobny chciałbym otrzymać i odpowiednio, według powyższego przepisu, poprawić owocami.
Jest kilka rodzajów garnków i niestety nie wiem, który mam wybrać. Chciałbym, poza bimbrem, otrzymywać z niego kiedyś alkohole ze zboża(domowa whisky) i owoców(wiśni, jabłek, winogron). Tu są moje propozycje:
1. http://www.allegromat.pl/aukcja174145
2. http://www.allegromat.pl/aukcja174146
Zależy mi na dużej pojemności garnka, ale nie wiem jak jest z odstojnikami. Różne opinie czytałem i w niektórych miejscach użytkownicy piszą o tym, że lepiej jest bez nich, a w innych, że najlepiej jest z dwoma.
Pozdrawiam.
Mateusz
Jest kilka rodzajów garnków i niestety nie wiem, który mam wybrać. Chciałbym, poza bimbrem, otrzymywać z niego kiedyś alkohole ze zboża(domowa whisky) i owoców(wiśni, jabłek, winogron). Tu są moje propozycje:
1. http://www.allegromat.pl/aukcja174145
2. http://www.allegromat.pl/aukcja174146
Zależy mi na dużej pojemności garnka, ale nie wiem jak jest z odstojnikami. Różne opinie czytałem i w niektórych miejscach użytkownicy piszą o tym, że lepiej jest bez nich, a w innych, że najlepiej jest z dwoma.
Pozdrawiam.
Mateusz
@kowalsky, skąd się urwałeś? Jeżeli tobie przeszkadza, że nikt nie odpowiedział, to udziel koledze porady skoroś taki mądry, i nie pisz bez sensu. Raptem 3 post, i już ponosi kolegę.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Spokojnie pany ! Na forum jestem od pewnego czasu ale po ilości postów widać że raczej czytam i zdobywam ciągle wiedze. Dziwie się ze jak nowicjusz zadaje konkretne pytanie to nagle wątek się urywa a jest tu naprawdę sporo ludzi z potężną wiedzą .Jeśli chodzi o mnie to mam taką zasadę że jak nie czuję się silny w temacie to nie zabieram głosu
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości