Strona 2 z 2

: 2015-09-30, 15:17
autor: markus383
Pomimo tego tematu miałbym jeszcze jedno pytanie.
Jak ulepszyć smak bimberku? Trunek ma na mój język ~50%. Dziś kupiłem płatki dębowe średnio opiekane. Chciałbym dać według zaleceń, czyli mniej więcej 2g na pół litra. Słyszałem też, że niezłe efekty daje dodanie suszonych śliwek. Może coś jeszcze poza płatkami dębowymi poprawiłoby smak? Znam też przepalankę, ale jej nie chcę na razie robić. Zaprawek smakowych też raczej nie chciałbym, chociaż dodanie zaprawki o smaku whisky może być ciekawa :)

PS.
Chyba, że te płatki wcześniej wymoczyć w jakimś winie. Mam aktualnie ryżowego wermuta :)

: 2015-09-30, 15:45
autor: kula
Na poprawę jakości produktu końcowego są dwie metody:
1. Kilkukrotna destylacja na zestawie który masz z dokładnym odbiorem przegonów i pogonów
2. Zmiana maszyny na kolumnę rektyfikacyjną

Każda inna metoda (śliwki, przepalanka ...) to maskowanie słabej jakości destylatu.

: 2015-10-09, 15:49
autor: cieptas
Bardzo dobrym sposobem jest zrobienie cytrynówki metodą macerowania przez miesiąc.

: 2015-10-16, 13:14
autor: cieptas
Pomyliło mi się, przepraszam
macerować 6 dni a leżakować minimum miesiąc.

: 2015-10-17, 22:57
autor: inspiracje
Kolego, pamiętaj, co najmniej dwa razy gotować, pamiętając oczywiście o przedgonach, pogonach, potem przepuścić przez filtr z węgla efekt, murowany....
Nie będziesz zadowolony? Przepuść po raz kolejny.

: 2016-02-11, 16:05
autor: markus383
Mam szybkie pytanie. Wynik 1,7L bimbru 60% po drugim gotowaniu mieści się w normie, czy stanowczo za mało? Robiony był z 6 kg cukru. Przy pierwszym gotowaniu odlano dosyć dużo przedgonu, ponieważ czyszczone było wypełnienie kolumny.
Pierwszy odbiór był do 50%, a drugi od ok. 70% do 40%.
Gotowane było dwa razy, żeby pozbyć się metalicznego posmaku i zapachu.

: 2016-02-11, 16:50
autor: Citizen Kane
Stanowczo za mało.

: 2016-02-11, 22:09
autor: markus383
Dzięki :)
Następnym razem trzeba będzie zweryfikować proces ;)

: 2016-04-02, 09:43
autor: terni
Z kilograma cukru powinno wyjść około 0,5 l spirytusu.

: 2016-04-24, 22:58
autor: markus383
Zaczynam powoli myśleć o moim weselichu, które będzie za lekko ponad rok i w związku z tym pomyślałem, aby, obok zwykłego cukrowego bimbru, stal też jakiś inny. Wymyśliłem wiec, ze można zrobić z sokiem np. z jabłek zamiast części wody. Próbowaliście taki robić? Chciałbym dać 10-15l soku jabłkowego i z 5kg cukru do tego. Nie chce Calvadosa, tylko bimber jablkowy lub z innego soku. Ciekawy jestm proporcji, czy będzie duza różnica w smaku jesli znajdzie się tam 10 litrów lub 15 litrów? Do tematu bede zabierał się pewnie za ok miesiąc, ale pomysły moge zebrać wcześniej ;) Do rozrobienia też mozna użyć soku owocowego, aby bylo jeszcze więcej smaku?

Pozrawiam serdecznie :)

: 2016-04-25, 17:37
autor: markus383
Dzięki Panowie za pomoc :) Będę próbował z tym sokiem i cukrem. Pochwale się jak otrzymam produkt :)

Ten biedronkowy sok (RIVIVA) już testowałem na Cydr i wszystko wyszło w porządku. Teraz spróbuję na drożdżakach Turbo do owocówek, ponieważ kiedyś zakupiłem je i nie doczytałem, że lepsze będą drożdże winne. Te, które już mam muszę wykorzystać.

: 2016-05-16, 13:16
autor: laurentp
markus383 pisze:...Ten biedronkowy sok (RIVIVA) już testowałem na Cydr...
Napisz może szczegóły, w nowym wątku.... Bo mi się nie udawał.

: 2016-05-16, 22:01
autor: markus383
W jakim sensie nie wyszedł?
Ja po prostu nalałem soku do balona 5L a później drożdże do Cydru słodkiego. Po skończeniu fermentacji i opadnięciu drożdży do butelek. Do refermentacji użyłem 4g (łyżeczki) cukru i słodzika do smaku ;) To wszystko.

: 2016-05-19, 20:40
autor: markus383
Jedno pytanie przed robotą :)
W jakim zakresie odbierać bimberos (częściowo na soku z jabłek)? Whisky odbiera się od 80% do 50% a naszą polską "whisky"? Chciałbym tylko raz przegotować :)