Dziwny smak
Dziwny smak
Cześć wszystkim.
To mój pierwszy post i jestem po pierwszej destylacj niestety bez sukcesu .
Ale do sedna zrobiłem nastaw z jabłek przegotowałem dwukrotnie i klapa bylo czuć wyraźny smak metalu wywaliłem zmywaki , wymyłem wszystko wodą z octem i wypłukałem.
Nalałem samej wody i po zagotowaniu czuć taki słodki posmak tak jakby orzechowy .
Nie wiem co dalej jak to ruszyc i tu zwracam się o pomoc ...
Opis destylatora to: keg 50l, złącze sms, rura 53mm 100cm, 3 zimne palce, termometr w mosierznej obudowie , kolanko, redukcja na rurkęz miedzi 8 mm, odstoinik szklany i chlodnica z miedzi
Jutro zrobie foto to moze ktoś wypatrzy jakiś szkopuł trchniczny ..
To mój pierwszy post i jestem po pierwszej destylacj niestety bez sukcesu .
Ale do sedna zrobiłem nastaw z jabłek przegotowałem dwukrotnie i klapa bylo czuć wyraźny smak metalu wywaliłem zmywaki , wymyłem wszystko wodą z octem i wypłukałem.
Nalałem samej wody i po zagotowaniu czuć taki słodki posmak tak jakby orzechowy .
Nie wiem co dalej jak to ruszyc i tu zwracam się o pomoc ...
Opis destylatora to: keg 50l, złącze sms, rura 53mm 100cm, 3 zimne palce, termometr w mosierznej obudowie , kolanko, redukcja na rurkęz miedzi 8 mm, odstoinik szklany i chlodnica z miedzi
Jutro zrobie foto to moze ktoś wypatrzy jakiś szkopuł trchniczny ..
Ostatnio zmieniony 2016-01-13, 23:03 przez szamanESI, łącznie zmieniany 4 razy.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Nastaw (a nie zacier) w czym fermentował?
Ostatnio zmieniony 2016-01-14, 17:07 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Miałem podobnie na początku. Pomimo bardzo dokładnego szorowania przed użyciem, mycia, gotowania zmywaków i rurek silikonowych w płynie do naczyń, potem w kwasku cytrynowym i destylacji samej wody, pierwsze dwa destylaty były do wylania. Koledzy doradzali na pierwszą destylację pogony, ale skąd je wziąć jak zaczynasz? Ja na pierwszą destylację pieczołowicie przygotowywałem ryżaka Może sprzęt musi się przetrawić?
Ostatnio zmieniony 2016-01-15, 00:25 przez darekint, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje pierwsze dwa razy też miały metaliczny posmak i zapach. Co zrobiłem: jeszcze raz dokładnie wytrawiłem i spasywowałem spawy, wywaliłem druciaki i upchałem zakupione od kogoś związanego z forum (nie pamiętam kogo ale wyglądało na pewniaka) i wygotowane w kwasku cytrynowym i ludwiku. Wszystko po zmontowaniu przelałem jeszcze roztworem wodorotlenku sodowego i dokładnie wypłukałem.
Problem znikł, a tamten capiący preparat przepuściłem jeszcze raz i też był już o.k.
Problem znikł, a tamten capiący preparat przepuściłem jeszcze raz i też był już o.k.
Badacz-amator
Nie wytrawione spawy mogą wnosić jakieś posmaki. Raczej nie wytrawia się ich tylko z przyczyn estetycznych. Mój pierwszy destylator nie wnosił żadnych obcych zapachów i smaków. Spawy były wytrawione. Druga rzecz. złącze SMS ma uszczelkę z NBR, uszczelka też może wnosić posmaki aczkolwiek nie metaliczne. Ostatnia rzecz. Fermentator z tworzywa, ale jakiego PP, PEHD czy jeszcze coś innego, ponadto po czym pojemnik?
Aha, nakrętki z nierdzewki sprawdź magnesem.
Aha, nakrętki z nierdzewki sprawdź magnesem.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości