Zwykły bimberek

Teoria i praktyka metody garnkowej
nokia 51
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2014-10-31, 11:32

Zwykły bimberek

Post autor: nokia 51 » 2016-01-15, 13:11

Witam.
Zacznę od sprzętu aby było wiadomo co i jak. Keg 30l grzałki 1500 i 2000 kw katalizator 20 cm, wypełnienie druciki miedziane kolumna 160 cm, głowica Aabratek wypełniona druciakami stalowymi.
Chcę uzyskać zwykły bimber typu 1410 na drożdżach piekarskich.
Jak to przeprowadzić?
Dziękuję.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez nokia 51, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-01-15, 14:23

Chcesz uzyskać zalatujący bimber niezbyt wysokiej jakości? Pozbądź się wszystkiego poza kegiem i chłodnicą.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

nokia 51
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2014-10-31, 11:32

Post autor: nokia 51 » 2016-01-15, 15:20

No właśnie o taki produkt mi chodzi. Też myślałem aby to wszystko ominąć i będzie oki. A ile przedgonu odrzucić i do jakiego czasu odbierać to niby serce? Na czuja czy do jakiejś mocy?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez nokia 51, łącznie zmieniany 1 raz.

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2016-01-15, 15:25

Możesz też nic nie wywalać. Odbierz przedgon, a później po prostu
odkręć zaworek maksymalnie i niech leci bez refluksu do momentu aż Ci
zacznie śmierdzieć w nosie.
Ostatnio zmieniony 2016-01-15, 19:45 przez zbynio, łącznie zmieniany 2 razy.
Ryby łowię.

nokia 51
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2014-10-31, 11:32

Post autor: nokia 51 » 2016-01-15, 15:33

No a te wszystkie druciaczki nie zabiorą mi smaku tego bimberku?.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2016-01-15, 15:43

Przy otwartym zaworku na maxa nie będziesz miał powrotu flegmy, druciaki przecież chłonne nie są, to co mają zabrać?Możesz zamiast druciaków użyć trochę miedzi to może trochę oczyści destylat. Odkręć wodę na skraplacz, a prędkość odbioru reguluj mocą grzania i tyle. A nie doczytałem -miedź masz to ok.
Ostatnio zmieniony 2016-01-15, 22:17 przez Pirat, łącznie zmieniany 2 razy.

nokia 51
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2014-10-31, 11:32

Post autor: nokia 51 » 2016-01-15, 16:46

To mam już jako taki obraz jak to przeprowadzić i odpowiedz na pytania.
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2016-02-26, 10:47

Jak Ci poszło z tym bimbrem? Ja swój "zepsułem" chociaż sam Ci rad udzielałem :lol:
Po odbiorze przedgonów zbyt szybko zaczałem ponownie grzać i nie spłynęło
wszystko do kega stąd długo leciał jeszcze spirytus bez nuty zapachowej a później
w obawie żeby zbyt mocno nie śmierdziało przkręciłem lekko zaworek co zaowocowało
ponownie odbiorem zbyt wyczyszczonego destylatu. Teść się wkurzył bo chciał śmierdziucha
:lol:
Ryby łowię.

nokia 51
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2014-10-31, 11:32

Post autor: nokia 51 » 2016-02-26, 19:31

Ja nie robiłem jeszcze ponieważ nie miałem czasu na to ale wywalę kolumnę i miedż z katalizatora i będę tak próbował. Jak będziesz powtórnie robił to napisz.A ile drożdży dajesz na 25 litrów nastawu?
Pozdrawiam.

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2016-02-26, 20:31

Nie wywalaj miedzi. Drożdże użyłem turbo do cukrówek.
Dzisiaj postanowiłem teściowi udowodnić, że się da, bo wczoraj już chciał włączać bańkę na mleko:D
Ustabilizowałem kolumnę(150 cm w tym 20 miedź reszta 10-cio kątne sprężyny) i odebrałem przedgon. Wyłączyłem grzanie aż zaczęła spadać temperatura na 10 półce. Odczekałem jeszcze chwilkę i ponownie włączyłem grzanie ale o ponad 2/3 mniej niż potrzeba do pracy z kolumną. Odkręciłem całkowicie zaworek i
ilość odbioru regulowałem tylko grzaniem na poziomie około 1 L/h. Przy temperaturze około 85° na głowicy zacząłem zmniejszać odbiór tak aby utrzymać tę temperaturę aż do momentu kiedy w kegu pokazało się 97°. W tym momencie stabilizacja i ponowny odbiór z refluksem i uzyskany od tego momentu alko do powtórnej obróbki. Wsad to cukrówka fermentowana z rozparzonym ziarnem pszenicy co dało lekki posmak zboża w destylacie. Kiedyś wcześniej zatarłem pszenicę i dzisiaj pamiętając smak tamtego alko mogę powiedzieć, że to nie jest nawet erzac ..... więc nigdy więcej takich kombinacji. Jak to mawia mój kolega "szkoda nafty" bo efekt końcowy słaby, chociaż jak ktoś nie ma gara z płaszczem to jakaś namiastka jest.
Ryby łowię.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-02-26, 21:19

Tyle kombinacji :shock: , a przecież wystarczy https://www.youtube.com/watch?v=ErskZt1dMQ8

janik
80%
80%
Posty: 430
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2016-02-26, 22:03

Jeśli chcecie typowy aromacik bimbru to nie kombinujcie z długą rurą i dodatkowo wypełnioną.
@zbynio już przećwiczył i popadł w niełaskę teścia a to niezła wpadka :twisted: .
Ale na serio, jeśli mamy kolumnę podzielną - modułową to róbmy tego typu wyroby na krótkim odcinku wypełniając jedyni miedzią i to na pierwszy raz.
Proces prowadzony na długiej rurze z wypełnieniem pomimo otwarcia zaworka na pełny przelot daje jednak pewny powrót flegmy odpowiednio do mocy grzania i ocieplenia kolumny.
Wyrób się jednak oczyszcza i dla niektórych sprawia zawód. :?

Można również dla koneserów posmaków bimbrowych przeprowadzić proces na jeden raz. Pełne wypełnienie, moc grzania podstawowa dla danego sprzętu i zmniejszony refluks np 1:3,lub 1:2. :D :roll:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 2 razy.

nokia 51
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2014-10-31, 11:32

Post autor: nokia 51 » 2016-02-27, 10:43

Może mi ktoś powiedzieć ile drożdży piekarskich dać na nastaw 25 litrów żeby wyszła ładna śmierdziuszka?

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-02-27, 15:39

Trzymaj sie choćby przepisu 1410 i destyluj mało klarowny nastaw, jak drożdże się przypalą to będzie ten "super" aromat.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-02-27, 15:40

1-4-10 : cukier, woda, drożdże i bimberek jak ta lala :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości