Destylacja wina temperatura w kotle a procenty w winiaku ?!?
Re: Destylacja wina temperatura w kotle a procenty w winiaku ?!?
Kocioł mam 50L i termometr zamontowany w połowie zbiornika, a wina tylko 10 L wiec i tak mierzyłem temperaturę pary a nie płynu. NO i wszystko sie wyjaśniło, że po prostu wlew był słabo naładowany procentami i dlatego tak to wyszło.
Re: Destylacja wina temperatura w kotle a procenty w winiaku ?!?
Małe sprostowanie;
wawaldek11 pisze: ↑2017-11-21, 11:20Jak odczytałeś z "rybki" taką zależność?
Bo 40% w parach, to temperatura ok. 95,5*C, a we wsadzie 40% daje temp. wrzenia 84*C.
Nie widzę sprzeczności w poście terniego, jak najbardziej da się z niej odczytać to co napisał, stąd moja uwaga.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Destylacja wina temperatura w kotle a procenty w winiaku ?!?
Kolega Zbynek zna się na rzeczy. Koledze WWWalddek radzę się nieco poduczyć. Bez urazy kolego! Zanim skrytykujesz, pomyśl!
Róbmy Swoje
Re: Destylacja wina temperatura w kotle a procenty w winiaku ?!?
I to odpowiada nastawowi czy też zacierowi o stężeniu alkoholu etylowego w granicach 6%. Proste? Proste! Wystarczy odrobinę pomyśleć. I na tym "odwrotnym czytaniu tej rybki" cała rzecz polega. Da się ją czytać w tę lub w odwrotną stronę. Zacier 6% wrze w 95°C i pary mają 40% alkoholu. Jeżeli pary mają 40% alkoholu to powstały z sześcioprocentowego zacieru, który do wrzenia potrzebował temperatury 95°C. Czy to takie skomplikowane Kolego?
Róbmy Swoje
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości