Destylacja wina temperatura w kotle a procenty w winiaku ?!?

Teoria i praktyka metody garnkowej
jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Destylacja wina temperatura w kotle a procenty w winiaku ?!?

Post autor: jogi30 » 2017-11-21, 16:45

Kocioł mam 50L i termometr zamontowany w połowie zbiornika, a wina tylko 10 L wiec i tak mierzyłem temperaturę pary a nie płynu. NO i wszystko sie wyjaśniło, że po prostu wlew był słabo naładowany procentami i dlatego tak to wyszło.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Destylacja wina temperatura w kotle a procenty w winiaku ?!?

Post autor: zbynek » 2017-11-21, 18:04

Małe sprostowanie;
terni pisze:
2017-11-21, 05:56
Popatrzyłem na wykres tzw "rybki" i zobaczyłem że jeżeli zaczęło kapać 40% to wsad miał nie więcej niż 6% alkoholu. ........
wawaldek11 pisze:
2017-11-21, 11:20
Jak odczytałeś z "rybki" taką zależność?
Bo 40% w parach, to temperatura ok. 95,5*C, a we wsadzie 40% daje temp. wrzenia 84*C.
zbynek pisze:
2017-11-21, 16:42
@ wawaldek

Trochę odwrotnie czytasz tą rybkę. :wink:
Nie widzę sprzeczności w poście terniego, jak najbardziej da się z niej odczytać to co napisał, stąd moja uwaga.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Destylacja wina temperatura w kotle a procenty w winiaku ?!?

Post autor: terni » 2017-11-28, 10:16

Kolega Zbynek zna się na rzeczy. Koledze WWWalddek radzę się nieco poduczyć. Bez urazy kolego! Zanim skrytykujesz, pomyśl!
Róbmy Swoje

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Destylacja wina temperatura w kotle a procenty w winiaku ?!?

Post autor: terni » 2017-11-29, 10:24

I to odpowiada nastawowi czy też zacierowi o stężeniu alkoholu etylowego w granicach 6%. Proste? Proste! Wystarczy odrobinę pomyśleć. I na tym "odwrotnym czytaniu tej rybki" cała rzecz polega. Da się ją czytać w tę lub w odwrotną stronę. Zacier 6% wrze w 95°C i pary mają 40% alkoholu. Jeżeli pary mają 40% alkoholu to powstały z sześcioprocentowego zacieru, który do wrzenia potrzebował temperatury 95°C. Czy to takie skomplikowane Kolego?
Róbmy Swoje

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości