Strona 4 z 4

Re: Destylacja wina temperatura w kotle a procenty w winiaku ?!?

: 2017-11-21, 16:45
autor: jogi30
Kocioł mam 50L i termometr zamontowany w połowie zbiornika, a wina tylko 10 L wiec i tak mierzyłem temperaturę pary a nie płynu. NO i wszystko sie wyjaśniło, że po prostu wlew był słabo naładowany procentami i dlatego tak to wyszło.

Re: Destylacja wina temperatura w kotle a procenty w winiaku ?!?

: 2017-11-21, 18:04
autor: zbynek
Małe sprostowanie;
terni pisze:
2017-11-21, 05:56
Popatrzyłem na wykres tzw "rybki" i zobaczyłem że jeżeli zaczęło kapać 40% to wsad miał nie więcej niż 6% alkoholu. ........
wawaldek11 pisze:
2017-11-21, 11:20
Jak odczytałeś z "rybki" taką zależność?
Bo 40% w parach, to temperatura ok. 95,5*C, a we wsadzie 40% daje temp. wrzenia 84*C.
zbynek pisze:
2017-11-21, 16:42
@ wawaldek

Trochę odwrotnie czytasz tą rybkę. :wink:
Nie widzę sprzeczności w poście terniego, jak najbardziej da się z niej odczytać to co napisał, stąd moja uwaga.

Re: Destylacja wina temperatura w kotle a procenty w winiaku ?!?

: 2017-11-28, 10:16
autor: terni
Kolega Zbynek zna się na rzeczy. Koledze WWWalddek radzę się nieco poduczyć. Bez urazy kolego! Zanim skrytykujesz, pomyśl!

Re: Destylacja wina temperatura w kotle a procenty w winiaku ?!?

: 2017-11-29, 10:24
autor: terni
I to odpowiada nastawowi czy też zacierowi o stężeniu alkoholu etylowego w granicach 6%. Proste? Proste! Wystarczy odrobinę pomyśleć. I na tym "odwrotnym czytaniu tej rybki" cała rzecz polega. Da się ją czytać w tę lub w odwrotną stronę. Zacier 6% wrze w 95°C i pary mają 40% alkoholu. Jeżeli pary mają 40% alkoholu to powstały z sześcioprocentowego zacieru, który do wrzenia potrzebował temperatury 95°C. Czy to takie skomplikowane Kolego?