Prośba o opinię dla Pot-still

Teoria i praktyka metody garnkowej
Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2016-09-02, 11:46

Czy już postanowiłeś jaka ma być średnica tej rury?
Jeśli byś poskładał całość do kupy to masz cztery połączenia gwintowane na całej wysokości gdy używasz sprzętu jak kolumny. Nie obawiasz się przecieków na połączeniach? Raczej nie skręcisz tego na teflon bo to będzie połączenie dość trwałe a jeśli będziesz chciał rozebrać sprzęt to kolejne komplikacje.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Kuba08891
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2016-08-29, 15:10
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Kuba08891 » 2016-09-02, 13:08

Planuję tylko jedno połączenie gwintowe a reszta lutowana.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-09-02, 13:15

Powiem Ci tak z perspektywy czasu, zainwestuj w połączenia, które możesz szybo rozmontować. Nie miałem nigdy gwintów, ale w moim przypadku (i nie będę tu pewnie odosobniony) upierdliwe stało się po pewnym czasie kręcenie śrubek na złączach kołnierzowych. 8)

Kuba08891
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2016-08-29, 15:10
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Kuba08891 » 2016-09-05, 13:59

Przemyślę to porządnie muszę się zastanowić nad tym. Koledzy a jak to jest z gotowaniem gęstszych wsadów w kolbie szklanej przy pomocy kuchenki elektrycznej?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kuba08891, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-09-05, 15:27

Zaznaczam - nie używałem. Gęste grzane bezpośrednio na pewno się przypali. Rzadsze może pójdzie ok. Kolbę można jednak wsadzić do łaźni wodnej/piaskowej i wtedy z gazem nie będzie problemów.

Kuba08891
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2016-08-29, 15:10
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Kuba08891 » 2016-09-05, 21:45

Myślicie ,że jak wstawię w garnek z wodą po prostu to wydajność będzie sensowna? Myślałem też aby spróbować gotować wodę i wprowadzić pary do kolby jednak nie znalazłem informacji jak tego dokonać. Projekt pot stilla już co raz bliżej światła dziennego.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kuba08891, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-09-05, 22:10

Dodasz do wody soli i temperatura wrzenia wzrośnie powyżej 100 stopni.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-09-06, 09:57

Również i bez soli zda to egzamin. Sama czysta woda wystarcza.
Róbmy Swoje

Kuba08891
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2016-08-29, 15:10
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Kuba08891 » 2016-09-06, 15:54

Wtedy to chyba nie ma sensu żadnych inicjatorów wrzenia dodawać?

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-09-07, 08:03

Oczywiście że tak. Czysta woda wrze, to i gęstwa wrze również. Wypraktykowałem to przy pędzeniu kirschwasser z gęstwy wiśniowej.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-09-07, 08:15

Kuba08891 pisze:Wtedy to chyba nie ma sensu żadnych inicjatorów wrzenia dodawać?
Moim zdaniem lepiej dodać soli. Bez soli woda w końcówce procesu mocno wrze i paruje. Pomieszczenie staje się mocno zawilgocone parą wodną. Z solą tego nie ma.
OLO 69

Kuba08891
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2016-08-29, 15:10
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Kuba08891 » 2016-09-07, 12:52

Ok czy udaje wam się uzyskać na takim szkle dobre destylaty?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kuba08891, łącznie zmieniany 1 raz.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-09-08, 09:52

Szkło na to nie ma wpływu. Liczą się inne rzeczy.
Róbmy Swoje

Kuba08891
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2016-08-29, 15:10
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Kuba08891 » 2016-09-08, 09:56

Tak mi się wydawało.Do smakówek mam zamiar wyjąć z deflegmatora rurki szklane i wypełnić go miedzią ile da radę, nie powinno to chyba wpłynąć negatywnie na ilość odbieranych aromatów? I na takiej aparaturze wina destylowałem patrząc na procent i wrażenia organoleptyczne, dobrze?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kuba08891, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości