Jaki sposób na nieprzypalenie garnka...

Teoria i praktyka metody garnkowej
akwafun
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2015-11-07, 23:01

Jaki sposób na nieprzypalenie garnka...

Post autor: akwafun » 2016-09-29, 21:30

Witajcie, polećcie proszę jakiś sprawdzony sposób na wyłożenie "czymś" dna garnka aby nie przypalić gęstego nastawu. Gdzieś widziałem informację o układaniu na dnie warstwy słomy... Może coś innego lepiej by się sprawdziło? Może jakieś kamyki drobne np.?

Ewentualnie czy taką słomę trzeba wcześniej jakoś przygotować? Czy kłaść prosto ze snopka do gara?

PS: Czy podczas gotowania gęstego nastawu do produktu nie przechodzą zapachy np drożdży? Z tego co wiem wszędzie zaleca się najpierw klarowanie nastawu...

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Post autor: czytam » 2016-09-29, 21:41

Wkładka do gotowania na parze (owoce) plus ewentualnie na niej siatka nierdzewna (pulpa).

akwafun
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2015-11-07, 23:01

Post autor: akwafun » 2016-09-29, 21:57

Kolego, coś takiego masz na myśli?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2016-09-29, 22:25 przez akwafun, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zielony 58
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2014-05-14, 13:41
Lokalizacja: gdzieś za rogiem

Post autor: zielony 58 » 2016-09-29, 23:33

http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=#77113

W tym temacie kolega inżynier opisał bardzo fajne rozwiązanie , lecz niestety zniknęły fotki które to obrazowały.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-09-30, 07:59

Gęste gotuj w płaszczu. Nie trzeba żadnych wkładek. Nie przypali się.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-09-30, 08:03

Normalnie porada miesiąca :1st

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-09-30, 09:23

W tym temacie na homedistiller czytałem o smarowaniu garnka od wewnątrz masłem. Ale trudno mi się odnieść do takiej metody. Pytanie najważniejsze czym grzejesz. Jeśli gazem to, jak wielu postępuje, włożyć kociołek w garnek z solanką i masz "płaszcz". Jeśli prądem to rozłóż moc na wszystkie grzałki, rozgrzewaj małą mocą otwarte i mieszaj. Jak nastaw owocowy bez cukru to nawet do 85-90 stopni w kociołku możesz mieć otwarte. Najwyżej trochę przedgonu ucieknie. Ja mimo posiadania płaszcza rozgrzewam otwarte do ok. 70 stopni i mieszam co jakiś czas.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości