Dziwne temperatury przy drugim gotowaniu

Teoria i praktyka metody garnkowej
Michal131
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2016-10-18, 16:02

Dziwne temperatury przy drugim gotowaniu

Post autor: Michal131 » 2016-10-22, 14:32

Przy drugim gotowaniu stosunkowo małej ilości w porównaniu do wielkości gara wsadu (70% alko po pierwszym gotowaniu) alkohol o mocy 88% zaczął skraplać się gdy na garze miałem 76 stopni a na wylocie 75 ststopni. Temperatury na garze 83 i na wylocie 82 stopni miałem dopiero pod koniec gotowania. Czy to może być normalne? Zaznaczam że przy pierwszym gotowaniu alkohol skrapla się gdy na wylocie miałem 78 st. ale przy tym miałem dużo więcej wsadu w garze. Zgłupiałem...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Michal131, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-10-22, 16:19

Czasem rozładowana bateria w termometrze płata figle :P
A tak poza tym do drugiego gotowania lepiej rozcieńczyć destylat do mocy ok 40-45%
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Michal131
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2016-10-18, 16:02

Post autor: Michal131 » 2016-10-22, 18:53

Tya.. ale właśnie wsadziłem wino do gara i tu przy pierwszym gotowaniu temeratury mam książkowe..., a w tamtym przypadku tak jak pisałem, jakieś dziwne. Dopiero na sam koniec miałem powyżej 78 st. no i na końcu jak już leciało mi 50% miałem sporo wyższą a tak przez cały czas odbierania serca miałem dużo niższą niż parowania alko, a leciało ładne 80%. Miał ktoś tak już?
Ostatnio zmieniony 2016-10-22, 19:56 przez Michal131, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-10-22, 19:32

Napisz jeszcze raz jaką moc miał trunek który nalałeś do gara, ten w którym niby zauważyłeś anomalia, napisz i pomyśl, potem pewnie wiele osób się odezwie.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-10-23, 05:10

Jest taki wykres który pokazuje temperaturę wrzenia w zależności od stężenia alkoholu w zacierze lub nastawie. To tzw. "rybka". Przypatrz się jej i zobacz czy rzeczywiście jest tak jak myślisz.
Róbmy Swoje

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości