Teoria i praktyka metody garnkowej
-
czytam
- 70%
- Posty: 340
- Rejestracja: 2016-05-17, 22:00
Post
autor: czytam » 2016-12-04, 20:39
Carski pisze:W jakim rozcieńczeniu sezonować? W spożywczym, czy większym?
Carski
60% ± 5%
-
Carski
- 20%
- Posty: 28
- Rejestracja: 2016-10-18, 09:08
Post
autor: Carski » 2016-12-07, 08:40
W tej chwili ma moc 75%. Nie stać mnie na beczkę dębową na razie, więc będzie w szkle. Kupiłem płatki dębowe francuskue lekko opiekane i nie za bardzo wiem co dalej. Nie chciałbym czegoś zmarnować bo z każdym dniem coraz fajniej to pachnie.
Tak na marginesie.... jakiej wody użyć do rozcieńczania. Gdy rozcieńczałem do drugiej destylacji to jednak trochę zmętniało - wodą Żywiec prosto z butelki.
-
Carski
-
terni
- 90%
- Posty: 804
- Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
- Lokalizacja: lubelskie
Post
autor: terni » 2016-12-07, 10:34
Najlepiej destylowaną. Z braku destylowanej przegotowaną. W ostateczności mineralną.
Róbmy Swoje
-
Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
Post
autor: Interceptor » 2016-12-07, 15:19
terni, no jak ma się destylowana do mineralnej? To chyba źródlaną o najmniejszej ilości składników?
-
terni
- 90%
- Posty: 804
- Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
- Lokalizacja: lubelskie
Post
autor: terni » 2016-12-07, 16:59
Destylowana jest czysta, pozbawiona soli mineralnych które powodują mętnienie rozcieńczanego destylatu.
Róbmy Swoje
-
Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
Post
autor: Interceptor » 2016-12-07, 17:11
No wiem o tym, a Ty piszesz że jak nie ma destylowanej to używać mineralnej.
-
Carski
- 20%
- Posty: 28
- Rejestracja: 2016-10-18, 09:08
Post
autor: Carski » 2016-12-07, 18:03
A może po prostu przedestyować trochę wody na pot stillu? Praktykuje ktoś takie rozwiązanie?
-
Carski
-
terni
- 90%
- Posty: 804
- Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
- Lokalizacja: lubelskie
Post
autor: terni » 2016-12-08, 08:24
Napisałem "w ostateczności". Gdy już nie ma żadnej innej.
Każdy z nas destylator każdego typu wykorzystuje wyłącznie do destylowania wody. Przecież destylowanie alkoholu nawet na własne potrzeby jest u nas nielegalne.
Róbmy Swoje
-
Doody
- 100%
- Posty: 1234
- Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
- Lokalizacja: Wielkopolska
Post
autor: Doody » 2017-01-04, 20:54
Destylowana woda strasznie spłaszcza smak. Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego. Ja używam wody z filtra RO (odwróconej osmozy). Niby też woda zdemineralizowana ale smak inny niż destylowana.
Pozdrawiam
Darek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości