Strona 4 z 4

: 2016-12-04, 20:39
autor: czytam
Carski pisze:W jakim rozcieńczeniu sezonować? W spożywczym, czy większym?
Carski
60% ± 5%

: 2016-12-07, 08:40
autor: Carski
W tej chwili ma moc 75%. Nie stać mnie na beczkę dębową na razie, więc będzie w szkle. Kupiłem płatki dębowe francuskue lekko opiekane i nie za bardzo wiem co dalej. Nie chciałbym czegoś zmarnować bo z każdym dniem coraz fajniej to pachnie.
Tak na marginesie.... jakiej wody użyć do rozcieńczania. Gdy rozcieńczałem do drugiej destylacji to jednak trochę zmętniało - wodą Żywiec prosto z butelki.
-
Carski

: 2016-12-07, 10:34
autor: terni
Najlepiej destylowaną. Z braku destylowanej przegotowaną. W ostateczności mineralną.

: 2016-12-07, 15:19
autor: Interceptor
terni, no jak ma się destylowana do mineralnej? To chyba źródlaną o najmniejszej ilości składników?

: 2016-12-07, 16:59
autor: terni
Destylowana jest czysta, pozbawiona soli mineralnych które powodują mętnienie rozcieńczanego destylatu.

: 2016-12-07, 17:11
autor: Interceptor
No wiem o tym, a Ty piszesz że jak nie ma destylowanej to używać mineralnej.

: 2016-12-07, 18:03
autor: Carski
A może po prostu przedestyować trochę wody na pot stillu? Praktykuje ktoś takie rozwiązanie?
-
Carski

: 2016-12-08, 08:24
autor: terni
Napisałem "w ostateczności". Gdy już nie ma żadnej innej.
Każdy z nas destylator każdego typu wykorzystuje wyłącznie do destylowania wody. Przecież destylowanie alkoholu nawet na własne potrzeby jest u nas nielegalne.

: 2017-01-04, 20:54
autor: Doody
Destylowana woda strasznie spłaszcza smak. Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego. Ja używam wody z filtra RO (odwróconej osmozy). Niby też woda zdemineralizowana ale smak inny niż destylowana.