Bełkotka raz jeszcze.
- robert4you
- 80%
- Posty: 432
- Rejestracja: 2016-04-01, 10:24
Bełkotka raz jeszcze.
W ten zimowy czas jakoś zrobiło się trochę luźniej i po głowie rożne myśli chodzą.
Był sterownik na miarę teraz będą testy odbioru kropelkowego sterowanego cyfrowo.
Jest jeszcze jedna koncepcja - bełkotka "prawie bez zbiornika" wody. Całe użądzenie będzie miało wielkość 2-wu litrowego słoika. Pomysł już jest, pewne próby konstrukcyjne poczynione.
I teraz jest pytanie - czy warto brnąć dalej.
Czy to prawda że trunki wygotowane bełkotką, mają więcej aromatu i smaku niż gotowane w płaszczu.
O wadach bełkotki, typu czas procesu, straty energii itp. wiem i nie tu jest problem, bo jeżeli smak i aromat ma być lepszy to przy hobbystycznym podejściu straty energii i czasu można olać.
Był sterownik na miarę teraz będą testy odbioru kropelkowego sterowanego cyfrowo.
Jest jeszcze jedna koncepcja - bełkotka "prawie bez zbiornika" wody. Całe użądzenie będzie miało wielkość 2-wu litrowego słoika. Pomysł już jest, pewne próby konstrukcyjne poczynione.
I teraz jest pytanie - czy warto brnąć dalej.
Czy to prawda że trunki wygotowane bełkotką, mają więcej aromatu i smaku niż gotowane w płaszczu.
O wadach bełkotki, typu czas procesu, straty energii itp. wiem i nie tu jest problem, bo jeżeli smak i aromat ma być lepszy to przy hobbystycznym podejściu straty energii i czasu można olać.
"Czy to prawda że trunki wygotowane bełkotką, mają więcej aromatu i smaku niż gotowane w płaszczu"
Raczej jest to bzdura, lub efekt placebo użytkownika bełkotki. Bełkotka różni się od płaszcza tylko tym że jest grzana parą, i od środka.
Raczej jest to bzdura, lub efekt placebo użytkownika bełkotki. Bełkotka różni się od płaszcza tylko tym że jest grzana parą, i od środka.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kamilpl82, łącznie zmieniany 1 raz.
- robert4you
- 80%
- Posty: 432
- Rejestracja: 2016-04-01, 10:24
@kamilpl82
Przeczytaj to: https://pl.wikipedia.org/wiki/Destylacj ... wodn%C4%85
a potem to: http://www.cbimo.zut.edu.pl/download/dy ... rakcja.pdf
To może zrozumiesz że to są zupełnie inne procesy (grzanie w płaszczu i grzanie parą).
Przeczytaj to: https://pl.wikipedia.org/wiki/Destylacj ... wodn%C4%85
a potem to: http://www.cbimo.zut.edu.pl/download/dy ... rakcja.pdf
To może zrozumiesz że to są zupełnie inne procesy (grzanie w płaszczu i grzanie parą).
Przeczytałem i mam taki mętlik w głowie że nie rozumiem już nic.robert4you pisze:@kamilpl82
Przeczytaj
To może zrozumiesz że to są zupełnie inne procesy
Ja posiadam tylko bełkotkę bo to była najtańsza opcja żeby gotować gęste wsady.
Nie miałem nigdy płaszcza więc nie mogę się wypowiadać na tematy wyższości jednego nad drugim.
-
- 40%
- Posty: 68
- Rejestracja: 2013-04-04, 20:59
- Lokalizacja: Lubelskie
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
Na laboratoriach z chemii, w celu uzyskania z maceratu olejków eterycznych, korzystaliśmy z destylacji parą wodną. Co ma do tego ekstrakcja, to że była następnym etapem
"Destylacja z parą wodną – destylacja z użyciem strumienia nasyconej lub przegrzanej pary wodnej, prowadząca do otrzymywania kondensatów dwufazowych (faza wodna i organiczna), odbieranych w temperaturze niższej od temperatury wrzenia najniżej wrzącego składnika mieszaniny (heteroazeotrop)."
"Destylacja z parą wodną – destylacja z użyciem strumienia nasyconej lub przegrzanej pary wodnej, prowadząca do otrzymywania kondensatów dwufazowych (faza wodna i organiczna), odbieranych w temperaturze niższej od temperatury wrzenia najniżej wrzącego składnika mieszaniny (heteroazeotrop)."
-
- 40%
- Posty: 68
- Rejestracja: 2013-04-04, 20:59
- Lokalizacja: Lubelskie
- robert4you
- 80%
- Posty: 432
- Rejestracja: 2016-04-01, 10:24
To najpierw mi wytłumacz co ma do tego kolumna?
[ Dodano: 2017-01-24, 18:43 ]
Jest jeszcze jedna sprawa, gęsty zacier grzany w płaszczu rozgrzewa się nierównomiernie. Wrze przy ściankach, a w środku jest dużo chłodniejszy - to ma moim zdaniem bardzo negatywny wpływ na odbieranie przedgonu - gdy leci nam pierwszy destylat z gorących części zacieru zimne jeszcze nie oddały przedgonu, oddadzą go później łącznie z urobkiem.
Przy dobrej konstrukcji bełkotki możemy znacznie bardziej równomiernie rozgrzać wsad, a co za tym idzie odebrać skutecznie przedgon.
[ Dodano: 2017-01-24, 18:43 ]
No i to może być powód że tak odpędzony alkohol będzie miał więcej aromatu.Interceptor pisze:Na laboratoriach z chemii, w celu uzyskania z maceratu olejków eterycznych, korzystaliśmy z destylacji parą wodną.
Jest jeszcze jedna sprawa, gęsty zacier grzany w płaszczu rozgrzewa się nierównomiernie. Wrze przy ściankach, a w środku jest dużo chłodniejszy - to ma moim zdaniem bardzo negatywny wpływ na odbieranie przedgonu - gdy leci nam pierwszy destylat z gorących części zacieru zimne jeszcze nie oddały przedgonu, oddadzą go później łącznie z urobkiem.
Przy dobrej konstrukcji bełkotki możemy znacznie bardziej równomiernie rozgrzać wsad, a co za tym idzie odebrać skutecznie przedgon.
A gdyby zrobić coś podobnego do płomieniówek? Kilka (np 6) rurek z KO fi np 20-25 wspawać, połączyć szeregowo i w szereg z nimi grzałkę + pompę od C.O.? Trochę by to wyglądało pokracznie, ale jak by działało? Zwłaszcza przy umieszczeniu tych rurek pod "normalną" grzałką w keg'u (o ile wejdą)?robert4you pisze:...Jest jeszcze jedna sprawa, gęsty zacier grzany w płaszczu rozgrzewa się nierównomiernie. Wrze przy ściankach, a w środku jest dużo chłodniejszy - to ma moim zdaniem bardzo negatywny wpływ na odbieranie przedgonu...
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
@ogurek da się, przetestowane, ale tylko na nastawie cukrowym. Keg 50l + keg 30l jako wytwornica pary. Według mnie wystarczy zbiornik 20l do kega 50l, ale zawsze dobrze mieć jakiś zapas. Lecz jeżeli ktoś zacznie się w to bawić to powinien opanować swoją kolumnę. Przy procesie wchodzi kolejnych kilka zmiennych.
- robert4you
- 80%
- Posty: 432
- Rejestracja: 2016-04-01, 10:24
Pierwsza odpowiedz na temat i do tego pozytywna !!!magas pisze:Piłem Jarona mięte na bełkotce, to smak taki czysty, że nigdy wcześniej takiej mięty nie próbowałem.
[ Dodano: 2017-01-24, 21:07 ]
Da się w każdym przypadku.oner pisze:@ogurek da się, przetestowane, ale tylko na nastawie cukrowym. Keg 50l + keg 30l jako wytwornica pary. Według mnie wystarczy zbiornik 20l do kega 50l, ale zawsze dobrze mieć jakiś zapas. Lecz jeżeli ktoś zacznie się w to bawić to powinien opanować swoją kolumnę. Przy procesie wchodzi kolejnych kilka zmiennych.
Bełkotka + kolumna to moim zdaniem nieporozumienie.
- robert4you
- 80%
- Posty: 432
- Rejestracja: 2016-04-01, 10:24
Możesz mi napisać do czego służy kolumna rektyfikacyjna?zielony 58 pisze:robert4you jeśli kolumna i bełkotka to Twoim zdaniem nieporozumienie, to po co tworzysz taki temat? Żeby zaistnieć?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez robert4you, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości