Strona 1 z 2

Bełkotka raz jeszcze.

: 2017-01-23, 15:10
autor: robert4you
W ten zimowy czas jakoś zrobiło się trochę luźniej i po głowie rożne myśli chodzą.
Był sterownik na miarę teraz będą testy odbioru kropelkowego sterowanego cyfrowo.
Jest jeszcze jedna koncepcja - bełkotka "prawie bez zbiornika" wody. Całe użądzenie będzie miało wielkość 2-wu litrowego słoika. Pomysł już jest, pewne próby konstrukcyjne poczynione.

I teraz jest pytanie - czy warto brnąć dalej.
Czy to prawda że trunki wygotowane bełkotką, mają więcej aromatu i smaku niż gotowane w płaszczu.

O wadach bełkotki, typu czas procesu, straty energii itp. wiem i nie tu jest problem, bo jeżeli smak i aromat ma być lepszy to przy hobbystycznym podejściu straty energii i czasu można olać.

: 2017-01-23, 15:28
autor: kamilpl82
"Czy to prawda że trunki wygotowane bełkotką, mają więcej aromatu i smaku niż gotowane w płaszczu"
Raczej jest to bzdura, lub efekt placebo użytkownika bełkotki. Bełkotka różni się od płaszcza tylko tym że jest grzana parą, i od środka.

: 2017-01-23, 18:24
autor: robert4you
@kamilpl82

Przeczytaj to: https://pl.wikipedia.org/wiki/Destylacj ... wodn%C4%85
a potem to: http://www.cbimo.zut.edu.pl/download/dy ... rakcja.pdf

To może zrozumiesz że to są zupełnie inne procesy (grzanie w płaszczu i grzanie parą).

: 2017-01-24, 12:29
autor: kamilpl82
robert4you pisze:@kamilpl82

Przeczytaj

To może zrozumiesz że to są zupełnie inne procesy
Przeczytałem i mam taki mętlik w głowie że nie rozumiem już nic.
Ja posiadam tylko bełkotkę bo to była najtańsza opcja żeby gotować gęste wsady.
Nie miałem nigdy płaszcza więc nie mogę się wypowiadać na tematy wyższości jednego nad drugim.

: 2017-01-24, 13:20
autor: bohema.zaba
Kolego robert4you...

Wytłumacz mi, co ma ekstrakcja, do destylacji?
Jak porównać Aparat Soxhleta, do kolumny?

: 2017-01-24, 17:04
autor: Interceptor
Na laboratoriach z chemii, w celu uzyskania z maceratu olejków eterycznych, korzystaliśmy z destylacji parą wodną. Co ma do tego ekstrakcja, to że była następnym etapem :)

"Destylacja z parą wodną – destylacja z użyciem strumienia nasyconej lub przegrzanej pary wodnej, prowadząca do otrzymywania kondensatów dwufazowych (faza wodna i organiczna), odbieranych w temperaturze niższej od temperatury wrzenia najniżej wrzącego składnika mieszaniny (heteroazeotrop)."

: 2017-01-24, 17:33
autor: bohema.zaba
Czyli jak do Aparatu Soxhleta, wsypiemy słód i zrobimy ekstrakcje, to otrzymamy whisky.
I w ten sposób pominiemy zacieranie i cały proces?

: 2017-01-24, 18:34
autor: robert4you
To najpierw mi wytłumacz co ma do tego kolumna?

[ Dodano: 2017-01-24, 18:43 ]
Interceptor pisze:Na laboratoriach z chemii, w celu uzyskania z maceratu olejków eterycznych, korzystaliśmy z destylacji parą wodną.
No i to może być powód że tak odpędzony alkohol będzie miał więcej aromatu.
Jest jeszcze jedna sprawa, gęsty zacier grzany w płaszczu rozgrzewa się nierównomiernie. Wrze przy ściankach, a w środku jest dużo chłodniejszy - to ma moim zdaniem bardzo negatywny wpływ na odbieranie przedgonu - gdy leci nam pierwszy destylat z gorących części zacieru zimne jeszcze nie oddały przedgonu, oddadzą go później łącznie z urobkiem.
Przy dobrej konstrukcji bełkotki możemy znacznie bardziej równomiernie rozgrzać wsad, a co za tym idzie odebrać skutecznie przedgon.

: 2017-01-24, 18:55
autor: laurentp
robert4you pisze:...Jest jeszcze jedna sprawa, gęsty zacier grzany w płaszczu rozgrzewa się nierównomiernie. Wrze przy ściankach, a w środku jest dużo chłodniejszy - to ma moim zdaniem bardzo negatywny wpływ na odbieranie przedgonu...
A gdyby zrobić coś podobnego do płomieniówek? Kilka (np 6) rurek z KO fi np 20-25 wspawać, połączyć szeregowo i w szereg z nimi grzałkę + pompę od C.O.? Trochę by to wyglądało pokracznie, ale jak by działało? Zwłaszcza przy umieszczeniu tych rurek pod "normalną" grzałką w keg'u (o ile wejdą)?

: 2017-01-24, 18:56
autor: ogurek
Da się zamontować bełkotkę bez zmian konstrukcyjnych przez otwór spustowy na środku kega?

: 2017-01-24, 19:17
autor: magas
Piłem Jarona mięte na bełkotce, to smak taki czysty, że nigdy wcześniej takiej mięty nie próbowałem.

: 2017-01-24, 19:51
autor: oner
@ogurek da się, przetestowane, ale tylko na nastawie cukrowym. Keg 50l + keg 30l jako wytwornica pary. Według mnie wystarczy zbiornik 20l do kega 50l, ale zawsze dobrze mieć jakiś zapas. Lecz jeżeli ktoś zacznie się w to bawić to powinien opanować swoją kolumnę. Przy procesie wchodzi kolejnych kilka zmiennych.

: 2017-01-24, 20:36
autor: kamilpl82
oner pisze:@ogurek da się, przetestowane, ale tylko na nastawie cukrowym.
Bzdura widocznie kiepsko rozwiązałeś ten problem.

: 2017-01-24, 21:03
autor: robert4you
magas pisze:Piłem Jarona mięte na bełkotce, to smak taki czysty, że nigdy wcześniej takiej mięty nie próbowałem.
Pierwsza odpowiedz na temat i do tego pozytywna !!! :1st :brawo :slinka

[ Dodano: 2017-01-24, 21:07 ]
oner pisze:@ogurek da się, przetestowane, ale tylko na nastawie cukrowym. Keg 50l + keg 30l jako wytwornica pary. Według mnie wystarczy zbiornik 20l do kega 50l, ale zawsze dobrze mieć jakiś zapas. Lecz jeżeli ktoś zacznie się w to bawić to powinien opanować swoją kolumnę. Przy procesie wchodzi kolejnych kilka zmiennych.
Da się w każdym przypadku.

Bełkotka + kolumna to moim zdaniem nieporozumienie.

: 2017-01-24, 22:47
autor: robert4you
zielony 58 pisze:robert4you jeśli kolumna i bełkotka to Twoim zdaniem nieporozumienie, to po co tworzysz taki temat? Żeby zaistnieć?
Możesz mi napisać do czego służy kolumna rektyfikacyjna?