Amaratura - Whisky oraz Brandy
: 2018-08-30, 16:57
Witam!
Teść posiada sprzęt jak w zał.
Celem jest smakowa whisky lub brandy destylowana co-najmniej 2 krotnie. Wszystkie zaciery/nastawy bez dodatku {kupnego} cukru - wszystko z owoców/zboża.
Proszę o pomoc w doborze aparatury: czy to co mamy, ma prawidłowe wykonanie ? Brak jakiegokolwiek wypełnienia.
Sprawdzałem temp nad ostojnikiem = przed kapaniem 70 stopni, kapie przy 79 stopniach. Następnie przez cały proces rośnie pomału do 89 stopni - wtedy już pogon z procentem 30%.
Pomysł był taki, aby 1 raz destylować wszystko jak leci na tym sprzęcie co jest. I teraz:
- albo dwa razy na tym co jest,
- albo stworzyć, kupić, coś innego, co by się nadało na indukcję np. szybkowar 7 litrów + szkło? i przegonić drugi raz na czym innym.
Proszę o komentarz w sprawie moich propozycji:
a - 2 razy gonimy na tym co jest
b - kupić alembik miedziany (mogę wybrać sobie prezent urodzinowy :p)
c - 1 raz na tym co jest, a 2 raz na szkle z zał??
Dzięki
Teść posiada sprzęt jak w zał.
Celem jest smakowa whisky lub brandy destylowana co-najmniej 2 krotnie. Wszystkie zaciery/nastawy bez dodatku {kupnego} cukru - wszystko z owoców/zboża.
Proszę o pomoc w doborze aparatury: czy to co mamy, ma prawidłowe wykonanie ? Brak jakiegokolwiek wypełnienia.
Sprawdzałem temp nad ostojnikiem = przed kapaniem 70 stopni, kapie przy 79 stopniach. Następnie przez cały proces rośnie pomału do 89 stopni - wtedy już pogon z procentem 30%.
Pomysł był taki, aby 1 raz destylować wszystko jak leci na tym sprzęcie co jest. I teraz:
- albo dwa razy na tym co jest,
- albo stworzyć, kupić, coś innego, co by się nadało na indukcję np. szybkowar 7 litrów + szkło? i przegonić drugi raz na czym innym.
Proszę o komentarz w sprawie moich propozycji:
a - 2 razy gonimy na tym co jest
b - kupić alembik miedziany (mogę wybrać sobie prezent urodzinowy :p)
c - 1 raz na tym co jest, a 2 raz na szkle z zał??
Dzięki