Mętny destylat z kukurydzy
-
- 20%
- Posty: 26
- Rejestracja: 2021-06-04, 11:14
Mętny destylat z kukurydzy
Witam serdecznie, zrobiłem nastaw z kukurydzą i cukrem (bez zacierania) ziarna zmielone grubo, tylko "trącone" śrutownikiem, po czym trafił do kotła. Proces prowadzony bez refluxu, na bimbo bambo. Kolumna częściowo wypełniona sprężynkami z miedzi, grzałem z mocą 2kW po czym zmniejszyłem do 1.5kW. Kapał mętny destylat, czy może być to wynikiem niedokładnie sklarowanego nastawu? Moja teoria jest taka, iż parujący alkohol porywał mąkę zawarta w nastawie. Co sądzicie? Dodam, że pod koniec gotowania leciał destylat zabarwiony na zielonkawy kolor.
Re: Mętny destylat z kukurydzy
Jak to jest na:
Re: Mętny destylat z kukurydzy
Nie znam odpowiedzi, ale jak się robi na bimbo bambo to i tak musisz surówkę puścić raz jeszcze. To nowa aparatura?
-
- 20%
- Posty: 26
- Rejestracja: 2021-06-04, 11:14
Re: Mętny destylat z kukurydzy
Na Bimbo bambo czyli na bimber. Aparatura nie jest nowa i już sporo cukru przerobiła i nigdy nie miałem takiego przypadku, a często dodaje np. ryż do nastawu.
Re: Mętny destylat z kukurydzy
Co by to nie było to i tak trzeba to puścić raz jeszcze, wyjścia nie masz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5061
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Mętny destylat z kukurydzy
Jak wygląda wypełnienie po destylacji?Jakub 1982 pisze: ↑2021-08-10, 09:46Moja teoria jest taka, iż parujący alkohol porywał mąkę zawarta w nastawie.
-
- 20%
- Posty: 26
- Rejestracja: 2021-06-04, 11:14
Re: Mętny destylat z kukurydzy
Wypełnienie ok
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości