Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
kaziu0901
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2018-02-12, 09:19

Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: kaziu0901 » 2018-02-12, 14:54

Witam
Do nastawu dalej za dużo wody czy nic nie szkodzi?
Woda25l
Cukru5kg
Paczka drożdży turbo.

terni
90%
90%
Posty: 534
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: terni » 2018-02-12, 19:25

Najlepiej gdy Blg nastawu wynosi 22°, wtedy na 1kg cukru lejemy 3,5 l wody. W tym wypadku wody powinno być 17,5 l. Łączna objętość nastawu wynosić będzie 17,5 + 3 = 20,5 l.
Róbmy Swoje

amateur
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2016-03-15, 18:10
Lokalizacja: to mam wiedzieć

Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: amateur » 2018-02-27, 19:50

Ja zawsze licze tak.
1kg cukru = 0,6l objetosciowo
Na 1kg cukru leje 3,7l wody.
Mam beczke 50l
Daje tak 8kg cukru, 30l wody i łyżkę kwasku cytrynowego, paczka Alcoteca 48h i mam wtedy 35l nastawu o BLG 21. Temp startowa 25st. 3-4 doby i BLG 0. Zima wywalam na zewnatrz i za 3 dni na garnek. Zawsze wychodzi mi tak samo. Zawsze te same drożdże, zbliżone temperatury w miarę możliwości.

Pozdrawiam



Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

A gdzie tu jest śpirytus????

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4691
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: Citizen Kane » 2018-02-27, 20:01

Coś słabe te Blg Ci wychodzi... 8)

amateur
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2016-03-15, 18:10
Lokalizacja: to mam wiedzieć

Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: amateur » 2018-02-28, 12:17

Dlaczego słabe? Taki przepis znalazłem na forum dawno temu. Może wina cukru, mało cukru w cukrze.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
A gdzie tu jest śpirytus????

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 394
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: elofura » 2018-02-28, 15:13

Skorzystaj kolego z kalkulator i podziękuj autorowi. Tak zakombinuj z cukrem żeby max było 25 BLG
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

terni
90%
90%
Posty: 534
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: terni » 2018-03-01, 22:58

Żeby wyszło Blg 25, trzeba na 1kg cukru dawać 3 l wody. 3,7 l to ciutki za dużo i przez to takie słabsze Blg.
Róbmy Swoje

masterpaw2
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2016-12-24, 02:30

Re:

Post autor: masterpaw2 » 2018-03-02, 03:11

elofura pisze:
2017-02-09, 12:17
Patrz na skład: masz 75 g cukru/ 100ml czyli w calej butli 2 litrowej masz 1,5 kg cukru - za 9 zł kupujesz 1,5 kg cukru :wallangry
Pod warunkiem jeszcze, że ten cukier, to cukier, a nie jakiś słodzik? Wtedy to już w ogóle......

terni
90%
90%
Posty: 534
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: terni » 2018-03-02, 10:04

To oczywiste że pisząc o cukrze, mamy na myśli cukier, a nie przykładowo piasek czy sól. Ale na tym przykładzie to za dużo dajesz wody na taką ilość cukru i niepotrzebnie dajesz kwasek cytrynowy. W T48h jest wszystko co trzeba do fermentacji. Niczego dodawać nie trzeba. To nie drożdże piekarnicze do których zalecano dodawać kwasek, koncentrat pomidorowy i ryż. Tu jest wszystko co trzeba.
Róbmy Swoje

amateur
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2016-03-15, 18:10
Lokalizacja: to mam wiedzieć

Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: amateur » 2018-03-03, 10:58

Ja zawsze robie z przepisu na drożdżach. To wychodzi tak ok 21-22 cukru. Może cukier jest oszukany i trzeba robić do cukromierza. Nastepny nastaw bedzie mocniejszy. Mam nadzieje że przerobia to chłopaki. Dzieki za info. Wiedzy nigdy nie za dużo.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

A gdzie tu jest śpirytus????

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 334
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: Cyrograf15 » 2018-03-03, 19:02

Metoda winiarska to dawanie cukru w ratach. W tedy Blg startowe jest bezpieczne i komfortowe dla startu drożdży. Wyliczenia z pomiarami nie dokońca są zgodne, zaczynam podejrzewać że to faktycznie jest problem zawrtości cukru w cukrze. Przy ratach co najwyżej nie zostanie przerobiony cały cukier, można zaryzykować te 2 zł.
Wojtek

terni
90%
90%
Posty: 534
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: terni » 2018-03-03, 22:16

Co innego winiarska, a co innego gorzelniana. W gorzelnianej na raty nie ma czasu. Przykładowo drożdże T24h w optymalnych warunkach kończą fermentację po upływie doby. Należy więc od razu dawać cukier w pełnej ilości.
Róbmy Swoje

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 334
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: Cyrograf15 » 2018-03-04, 08:56

Co prawda mam niewielkie doświadczenie z gorzelniczymi, bo śmierdzą w związku z czym ich unikam. Nie mniej nie widzę przeciwwskazań do podania cukru w ratach. Nie jak w winiarstwie w odstępach wyrażonych w miesiącach a w godzinnych. Jeżeli są jakieś przeciwwskazania z wyjątkiem lenistwa, to proszę o podanie.
Wojtek

amateur
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2016-03-15, 18:10
Lokalizacja: to mam wiedzieć

Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: amateur » 2018-03-04, 09:52

Drożdże T24 w moim odczuciu dają dziwny zapach i smak nastawu. Po T48 nastaw pachnie i smakuje jak szampan a raczej wino musujace wytrawne. Wczoraj kupiłem cukier Polski Królewski ten w czerwonych opakowaniach po 1.68zł. Będzie na przetwory i na przetwory.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

A gdzie tu jest śpirytus????

terni
90%
90%
Posty: 534
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: terni » 2018-03-04, 12:10

Lenistwo nie jest jedynym przeciwwskazaniem. Innym jest odporność drożdży na wytworzony przez nie same alkohol. Są gatunki które wytrzymują 18%, a nawet 20% alkoholu. Większość jednak ginie przy stężeniu dużo mniejszym bo 14%. Martwym drożdżom dodanie cukru nie pomoże. Nie wszystkie drożdże gorzelniane dają niemiły zapach i smak nastawu. Nastawu jednak z reguły się nie pije. Są i takie drożdże gorzelniane z których nastaw zapachem i smakiem przypomina wytrawnego szampana. Można go pić bez destylowania.
Róbmy Swoje

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość