Początkujący kapacz. ;)
Początkujący kapacz. ;)
Witam wszystkich bo to mój pierwszy post. Chcę dołączyć do waszego grona, więc mam parę pytań na początek.
Mój plan wygląda tak:
zacier: 1410 lub ten zmodyfikowany z przecierem pomidorowym. ( Pytanie 1:ile wyjdzie bimbru z takiego przepisu? 4l? )
fermentacja: niestety nie mam zbyt dużych możliwości więc najprawdopodobniej butle plastikowe 5l. ( Pytanie 2.: czy warto używać do tych dwóch przepisów drożdży winiarskich lub gorzelniczych? czy dużo to da w smaku? 3: czy przy fermentacji wydziela się jakiś zapach wylatujący z rurki fermentacyjnej?)
destylacja: prosty destylator:
czajnik stanie na kuchence gazowej. chłodnica to spirala w butelce 1,5 litrowej.
Pytanie3: czy przed destylacją zacier muszę przecedzić? aby miał postać płynu? boję się że rurka do chłodnicy się zatka.
czy z takiej aparatury itd, bimberek wyjdzie dobry? pozdrawiam
Mój plan wygląda tak:
zacier: 1410 lub ten zmodyfikowany z przecierem pomidorowym. ( Pytanie 1:ile wyjdzie bimbru z takiego przepisu? 4l? )
fermentacja: niestety nie mam zbyt dużych możliwości więc najprawdopodobniej butle plastikowe 5l. ( Pytanie 2.: czy warto używać do tych dwóch przepisów drożdży winiarskich lub gorzelniczych? czy dużo to da w smaku? 3: czy przy fermentacji wydziela się jakiś zapach wylatujący z rurki fermentacyjnej?)
destylacja: prosty destylator:
czajnik stanie na kuchence gazowej. chłodnica to spirala w butelce 1,5 litrowej.
Pytanie3: czy przed destylacją zacier muszę przecedzić? aby miał postać płynu? boję się że rurka do chłodnicy się zatka.
czy z takiej aparatury itd, bimberek wyjdzie dobry? pozdrawiam
Re: Początkujący kapacz. ;)
creed pisze:...czy przed destylacją zacier muszę przecedzić? aby miał postać płynu? boję się że rurka do chłodnicy się zatka.
Nastaw cukrowy typu 1410 jeśli nie będzie miał postaci płynu to nie przecedzaj tylko poczekaj aż przyjmie postać proszku. Wtedy będzie się nadawał do destylacji.
Można też ten proszek sprasować na małej prasce (zrobionej z wyciskacza do czosnku) do postaci tabletek i te tabletki można przyjmować doustnie popijając wodą.
Jednak poczytaj sobie creed dział dla początkujących, biblię dla początkujących oraz FAQ.
Dobra, nie czytaj nic i na razie trzymaj się z daleka od 1410 i destylacji.creed pisze:ja niestety nie znalazłem tam sensownych i prostych odpowiedzi na te pytania.
Spróbuj ponownie za rok (poczytać).
Pozdrawiam
Winiarek
Ostatnio zmieniony 2009-02-02, 19:35 przez winiarek5, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Początkujący kapacz. ;)
Widzę tu pewną nieścisłość, @winiarek, praską do czosnku(bez przeróbek) robi się "makaron" ala 1410winiarek5 pisze: Można też ten proszek sprasować na małej prasce (zrobionej z wyciskacza do czosnku) do postaci tabletek
@creed
Jak będziesz miał zacier-w dosłownym słowa znaczeniu , to można go puścić przez skarpetę - chyba że nosisz rajtuzy lub pończochy, to przez nie tez można. Należy też sprawdzic czy skarpeta czy nylon nie posiada miejscowych przetarć lub puszczonych oczek
Co do magicznej liczby 1410, to uważaj abyś nie poległ jak zakon czarnego krzyża wieki temu.......
Jeszcze jedno czajnik użyty do destylacji nie może być chiński, bo wyjdzie żółty bimberek a oczy po jego spożyciu skośne się staną na pewno.
Czytaj legalnie i spróbuj jeszcze raz z pytaniami.
Skoro mamy już wątek pod kryptonimem "jakie pytania takie odpowiedzi" tocreed pisze: najbardziej mnie nurtuje czy mam przesączać ten zacier ;(
Jak będziesz miał zacier-w dosłownym słowa znaczeniu , to można go puścić przez skarpetę - chyba że nosisz rajtuzy lub pończochy, to przez nie tez można. Należy też sprawdzic czy skarpeta czy nylon nie posiada miejscowych przetarć lub puszczonych oczek
Co do magicznej liczby 1410, to uważaj abyś nie poległ jak zakon czarnego krzyża wieki temu.......
Jeszcze jedno czajnik użyty do destylacji nie może być chiński, bo wyjdzie żółty bimberek a oczy po jego spożyciu skośne się staną na pewno.
Czytaj legalnie i spróbuj jeszcze raz z pytaniami.
Pozdrawiam
Witam.
Nawet nie wiedziałem, że na tym forum aż się roi od prześmiewców którzy zapomnieli jak stawiali pierwsze kroki w tej branży i zachowywali się wówczas jak dziecko we mgle. Pewnie niejeden z nich był przynajmniej raz wyśmiany przez jakiegoś starego wygę, a teraz chcą się odegrac, na Bogu ducha winnym creedzie za swoje niegdysiejsze niekompetencje. Tylko tym mogę wytłumaczyć merytoryczny poziom niektórych odpowiedzi.
Creed Ty się nie przejmuj słowami tych osób - to źli ludzie są.
Ale do rzeczy:
Ad2. Warto.
Ad3. Tak, zwłaszcza przy fermentacji nastawów owocowych.
Ad3'. Warto sklarować i zdekantować aby uniknąć przypalenia osadu drożdżowego. Zatkania rurki przy destylacji czystej cukrówki raczej nie należy się spodziewać, na to należy zwrócić uwagę przy obrabianiu nastawów owocowych (nieklarowanych).
A czy z tej aparaturki wyjdzie dobry bimberek? Hmmm.... niejeden z tych prześmiewców zaczynał od takiego czegoś, więc możesz i Ty. Jak załapiesz bakcyla, odstawisz to coś do lamusa a zaopatrzysz się w sprzęt z prawdziwego zdarzenia. Na dzień dzisiejszy wstaw pomiędzy czajnik a chłodnicę jakieś odstojniczki. Powodzenia.
Pozdrawiam Jacek.
Nawet nie wiedziałem, że na tym forum aż się roi od prześmiewców którzy zapomnieli jak stawiali pierwsze kroki w tej branży i zachowywali się wówczas jak dziecko we mgle. Pewnie niejeden z nich był przynajmniej raz wyśmiany przez jakiegoś starego wygę, a teraz chcą się odegrac, na Bogu ducha winnym creedzie za swoje niegdysiejsze niekompetencje. Tylko tym mogę wytłumaczyć merytoryczny poziom niektórych odpowiedzi.
Creed Ty się nie przejmuj słowami tych osób - to źli ludzie są.
Ale do rzeczy:
Ad1. Z 1 kg cukru po całkowitym odfermentowaniu powstanie ok. 0,6 l alkoholu (100 %-owego).creed pisze: 1:ile wyjdzie bimbru z takiego przepisu? 4l?
2.: czy warto używać do tych dwóch przepisów drożdży winiarskich lub gorzelniczych?
3: czy przy fermentacji wydziela się jakiś zapach wylatujący z rurki fermentacyjnej?
3: czy przed destylacją zacier muszę przecedzić? aby miał postać płynu?
Ad2. Warto.
Ad3. Tak, zwłaszcza przy fermentacji nastawów owocowych.
Ad3'. Warto sklarować i zdekantować aby uniknąć przypalenia osadu drożdżowego. Zatkania rurki przy destylacji czystej cukrówki raczej nie należy się spodziewać, na to należy zwrócić uwagę przy obrabianiu nastawów owocowych (nieklarowanych).
A czy z tej aparaturki wyjdzie dobry bimberek? Hmmm.... niejeden z tych prześmiewców zaczynał od takiego czegoś, więc możesz i Ty. Jak załapiesz bakcyla, odstawisz to coś do lamusa a zaopatrzysz się w sprzęt z prawdziwego zdarzenia. Na dzień dzisiejszy wstaw pomiędzy czajnik a chłodnicę jakieś odstojniczki. Powodzenia.
Pozdrawiam Jacek.
W temacie destylacji nie ma prostych odpowiedzi.Jeżeli trochę poczytasz to stają się one nawet sensowne. http://moonshine_still.republika.pl/creed pisze:ja niestety nie znalazłem tam sensownych i prostych odpowiedzi na te pytania. a pytam Was bo wiem że odpowiedzieć na te pytania dla Was to pestka.
najbardziej mnie nurtuje czy mam przesączać ten zacier ;(
nie są tacy źli,po prostu nie lubią ludzi którzy idą na łatwiznę.to źli ludzie są.
Z 1 kg cukru po całkowitym odfermentowaniu powstanie ok. 0,6 l alkoholu (100 %-owego).
Z takiej prostej aparaturki 0,7L bimberku 60 % z kilograma cukru.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
@jacuśjacuś pisze:Ad1. Z 1 kg cukru po całkowitym odfermentowaniu powstanie ok. 0,6 l alkoholu (100 %-owego).
Ad2. Warto.
Ad3. Tak, zwłaszcza przy fermentacji nastawów owocowych.
Ad3'. Warto sklarować i zdekantować aby uniknąć przypalenia osadu drożdżowego. Zatkania rurki przy destylacji czystej cukrówki raczej nie należy się spodziewać, na to należy zwrócić uwagę przy obrabianiu nastawów owocowych (nieklarowanych).
To dla ciebie parę zdań pisanych.
Ad. Ad1. 1 kg cukru≠0.6l 100% - ładnie teoteryzujesz, ale z praktyką nie ma to nic wspólnego.
Jak nie wiesz, jak kto zaczynał to nie pisz, chyba nie jest tak jak piszesz.
A ty co awdowat jakiś creed'a?
Spiryt pisze:nie są tacy źli,po prostu nie lubią ludzi którzy idą na łatwiznę.
Pozdrawiam
dobra zaje*iście, już się pośmialiśmy ;] chociaż teksty maarne.
dzięki serdeczne tym co mi odpowiedzieli.
możliwe że przeoczyłem trochę rzeczy stąd te pytania.
@winiarek: nie przekonałeś mnie człowieczku.
dzięki jacuś. pozdro.
@edit: zastanawia mnie co to odstojnik- w biblii tego nie znalazłem ;/
dzięki serdeczne tym co mi odpowiedzieli.
możliwe że przeoczyłem trochę rzeczy stąd te pytania.
winiarek5 pisze: Dobra, nie czytaj nic i na razie trzymaj się z daleka od 1410 i destylacji.
Spróbuj ponownie za rok (poczytać).
Winiarek
@winiarek: nie przekonałeś mnie człowieczku.
@kitaferia: ahahah chyba jedyny polewkowy tekst w Waszych wypocinachkitaferia pisze:
Co do magicznej liczby 1410, to uważaj abyś nie poległ jak zakon czarnego krzyża wieki temu.......
dzięki jacuś. pozdro.
@edit: zastanawia mnie co to odstojnik- w biblii tego nie znalazłem ;/
Ostatnio zmieniony 2009-02-02, 22:28 przez creed, łącznie zmieniany 1 raz.
@kitaferia:
C12H11O11 + H2O (inwersja) 2 C6H12O6 (fermentacja) 4C2H5OH + 4CO2
342 (sacharoza) + 18 (woda) daje 2x180=360 (c.prosty) po fermentacji 4x46 = 184 (spiryt)+4x44 = 176 (dwutlenek wegla)
1 kg sacharozy daje po inwersji 1,052 kg c. pr. , po fermentacji daje 0,538 kg alk. et. + 0,515 kg CO2
Gęstość etanolu 0,7893 kg/l
1kg sacharozy daje 0,538 kg etanolu = 0,682 l (zakładając 100%-ową wydajność)
przy wydajności ok. 88% (taka jest rzeczywista wydajność fermentacji) - 0,47 kg tj. ok. 0,6 l.
CBDO
@chłop: nie wiem gdzie to czytałeś, ale to nie jest ważne. Ważne jest aby czytać ze zrozumieniem i nie mylić kilogramów z litrami oraz stężeń wyrażanych wagowo ze stężeniami wyrażanymi objętościowo.
Pozdrawiam Jacek.
EDIT: wyraźnie napisałem że powstanie ok. 0,6 litra alkoholu, ile z tego oddestylujemy biorąc pod uwagę różne czynniki, to inna para kaloszy.
C12H11O11 + H2O (inwersja) 2 C6H12O6 (fermentacja) 4C2H5OH + 4CO2
342 (sacharoza) + 18 (woda) daje 2x180=360 (c.prosty) po fermentacji 4x46 = 184 (spiryt)+4x44 = 176 (dwutlenek wegla)
1 kg sacharozy daje po inwersji 1,052 kg c. pr. , po fermentacji daje 0,538 kg alk. et. + 0,515 kg CO2
Gęstość etanolu 0,7893 kg/l
1kg sacharozy daje 0,538 kg etanolu = 0,682 l (zakładając 100%-ową wydajność)
przy wydajności ok. 88% (taka jest rzeczywista wydajność fermentacji) - 0,47 kg tj. ok. 0,6 l.
CBDO
@chłop: nie wiem gdzie to czytałeś, ale to nie jest ważne. Ważne jest aby czytać ze zrozumieniem i nie mylić kilogramów z litrami oraz stężeń wyrażanych wagowo ze stężeniami wyrażanymi objętościowo.
Pozdrawiam Jacek.
EDIT: wyraźnie napisałem że powstanie ok. 0,6 litra alkoholu, ile z tego oddestylujemy biorąc pod uwagę różne czynniki, to inna para kaloszy.
Ostatnio zmieniony 2009-02-02, 22:57 przez jacuś, łącznie zmieniany 1 raz.
Trochę? Zamiast patrzeć trzeba czytać.creed pisze:...możliwe że przeoczyłem trochę rzeczy stąd te pytania.
creed pisze:@winiarek: nie przekonałeś mnie człowieczku.
Teraz to już nie ma wątpliwości.creed pisze:zastanawia mnie co to odstojnik- w biblii tego nie znalazłem ;/
Pozdrawiam
Winiarek
PS
Ja tu leona nie widzę i nie dlatego zalecam creedowi, aby jednak, na razie zajął się czym innym.
Ostatnio zmieniony 2009-02-02, 23:17 przez winiarek5, łącznie zmieniany 2 razy.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości