Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Witam.
Czy podczas rektyfikacji, grzejąc stałą mocą i odbierając powoli spirytus (temperatura w kegu będzie wzrastać), keg będzie produkował ciągle stałą ilość pary?
Czy podczas rektyfikacji, grzejąc stałą mocą i odbierając powoli spirytus (temperatura w kegu będzie wzrastać), keg będzie produkował ciągle stałą ilość pary?
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Ilość par alkoholu będzie stopniowo maleć, a tym samym RR będzie malał przy stałym odbiorze. Np. zaczynając proces RR będzie miał wartość 1:5 i będzie stopniowo malał np. do 1:3. (a w zasadzie rósł )
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Tak, temperatura będzie cały czas rosła w kegu, ponieważ zmniejszać się będzie w niej zawarty % alkoholu, termometr w kegu pokazuje nam jaki mocny mamy wsad, czym słabszy, tym temperatura wyższa, a robi się coraz słabszy w trakcie odbioru. Termometrem w kegu jak dojdziesz do wprawy będziesz określał na jakim etapie jesteś rektyfikacji jesteś, czy to końcówka, czy dopiero środek, dobrze sobie zrobić próbę z wodą, by zobaczyć co termometr pokazuje, bo nie zawsze termometry pokazują 100stopni gdy się kończy proces, wszystko zależy od termometru i sposobie zamontowania go. Czy ilość par z czasem maleje, nigdy o tym nie myślałem i nie jestem pewien jak kolega wyżej, wydawało mi się, ale tylko wydawało, że ilość par jest podobna, tylko ma słabszy %.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Woda ma większe ciepło parowania. Skoro zwiększa się jej procentowy udział w mieszaninie, a energia jest stała, to ilość pary będzie się zmniejszać.
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Tak, będzie produkował stałą ilość pary. W popularnej literaturze dotyczącej kolumn i destylacji jest podawana ilość 44,5 l/(min kW), czyli jeden kilowat mocy daje na minutę 45,5 litra pary mieszaniny alkohol-woda niezależenie od temperatury wrzenia przy ciśnieniu zbliżonym do normalnego.
W rzeczywistości, uwzględniając zmianę ciepła parowania tych substancji oraz zmianę molowej objętości gazu wraz z temperaturą, otrzymujemy od 44,3 do 45,2 litrów pary z kilowata na minutę w zakresie temperatur wrzenia 84-99 stopni, czyli odpowiednio 40-1% objętościowo w zbiorniku. Różnica jest więc pomijalna.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
^^^
Zrobiłem mały exp. W głowicy opróżniam jeziorko, zamykam zawór i mierzę czas do uzyskania przelewu w kolumnę. Przelew obserwuję we wzierniku. Przy temperaturze ~90°C w kotle jeziorko napełnia się około 40 sekund. Przy 99°C ponad minutę. Możesz to jakoś zinterpretować?
Zrobiłem mały exp. W głowicy opróżniam jeziorko, zamykam zawór i mierzę czas do uzyskania przelewu w kolumnę. Przelew obserwuję we wzierniku. Przy temperaturze ~90°C w kotle jeziorko napełnia się około 40 sekund. Przy 99°C ponad minutę. Możesz to jakoś zinterpretować?
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Na pewno ubywa w parach alkoholu, a przecież to on wędruje jako pierwszy do głowicy i to on się skrapla. Może i ilość par w sensie objętościowym jest ta sama, ale ilość par alkoholu (a głównie o te nam chodzi) stale spada.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Citizen Kane napiszę co mi się przypomniało, ktoś miał na forum kłopot z zalaniem kolumny, miał taboret gazowy i fi 70, podobno fi 60 zalewał bez problemu, jakie rady i tam posypały się różne, moja rada była, że jeśli już musi koniecznie zalewać i bez tego źle się czuje, niech robi strip, a później dużo mocniejszy alkohol, surówkę puści na kolumnę to na pewno zaleje i nie zalał.
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
@CK
Postaram się. Przy 99 stopniach w zbiorniku odparowuje około 2,5ml etanolu z kilowata mocy na minutę. Przy 90 natomiast 35ml. Zakładamy, że rektyfikacja jest całkowita i do głowicy dociera już 97%. Uwzględniając jeszcze alkohol zgromadzony w kolumnie daje to efekt przez Ciebie opisany.
Pierwotne pytanie było o ilość (mniemam objętość) pary. Powtarzam jest ona w miarę stała, zależna od mocy grzania.
Postaram się. Przy 99 stopniach w zbiorniku odparowuje około 2,5ml etanolu z kilowata mocy na minutę. Przy 90 natomiast 35ml. Zakładamy, że rektyfikacja jest całkowita i do głowicy dociera już 97%. Uwzględniając jeszcze alkohol zgromadzony w kolumnie daje to efekt przez Ciebie opisany.
Pierwotne pytanie było o ilość (mniemam objętość) pary. Powtarzam jest ona w miarę stała, zależna od mocy grzania.
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
@czytam
Na początku też tak myślałem ale idąc tą drogą dalej...
przy braku alkoholu w kegu, jeziorko nie powinno się w ogóle napełnić.
Na początku też tak myślałem ale idąc tą drogą dalej...
przy braku alkoholu w kegu, jeziorko nie powinno się w ogóle napełnić.
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Napełni się wodą.
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Tu kolega Akas wszystko dokładnie opisał dla grzania mocą 3kW:
95% keg----78,3°C----96%para----249ml/min skroplin---- 241,5ml etanolu
90% keg----79,0°C----92%para----224ml/min skroplin---- 206,1ml etanolu
80% keg----79,5°C----88%para----203ml/min skroplin---- 178,6ml etanolu
70% keg----80,5°C----85%para----193ml/min skroplin---- 164,0ml etanolu
60% keg----81,7°C----82%para----183ml/min skroplin---- 150,1ml etanolu
50% keg----82,8°C----80%para----177ml/min skroplin---- 141,6ml etanolu
40% keg----83,9°C----78%para----172ml/min skroplin---- 134,2ml etanolu
30% keg----85,7°C----75%para----164ml/min skroplin---- 123,2ml etanolu
20% keg----88,8°C----67%para----146ml/min skroplin---- 97,8ml etanolu
15% keg----91,0°C----60%para----133ml/min skroplin---- 79,8ml etanolu
14% keg----91,5°C----58%para----130ml/min skroplin---- 75,4ml etanolu
13% keg----92,0°C----56%para----127ml/min skroplin---- 71,1ml etanolu
12% keg----92,5°C----54%para----124ml/min skroplin---- 70,0ml etanolu
11% keg----93,0°C----52%para----121ml/min skroplin---- 62,9ml etanolu
10% keg----93,6°C----49%para----117ml/min skroplin---- 57,3ml etanolu
09% keg----94,2°C----46%para----114ml/min skroplin---- 52,4ml etanolu
08% keg----94,7°C----43%para----110ml/min skroplin---- 47,3ml etanolu
07% keg----95,4°C----40%para----106ml/min skroplin---- 42,4ml etanolu
06% keg----96,0°C----36%para----102ml/min skroplin---- 36,7ml etanolu
05% keg----96,6°C----32%para----98,0ml/min skroplin---- 31,4ml etanolu
04% keg----97,3°C----27%para----94,0ml/min skroplin---- 25,4ml etanolu
03% keg----97,8°C----21%para----90,0ml/min skroplin---- 18,9ml etanolu
02% keg----98,6°C----15%para----85,0ml/min skroplin---- 12,7ml etanolu
01% keg----99,3°C----08%para----81,0ml/min skroplin---- 06,5ml etanolu
95% keg----78,3°C----96%para----249ml/min skroplin---- 241,5ml etanolu
90% keg----79,0°C----92%para----224ml/min skroplin---- 206,1ml etanolu
80% keg----79,5°C----88%para----203ml/min skroplin---- 178,6ml etanolu
70% keg----80,5°C----85%para----193ml/min skroplin---- 164,0ml etanolu
60% keg----81,7°C----82%para----183ml/min skroplin---- 150,1ml etanolu
50% keg----82,8°C----80%para----177ml/min skroplin---- 141,6ml etanolu
40% keg----83,9°C----78%para----172ml/min skroplin---- 134,2ml etanolu
30% keg----85,7°C----75%para----164ml/min skroplin---- 123,2ml etanolu
20% keg----88,8°C----67%para----146ml/min skroplin---- 97,8ml etanolu
15% keg----91,0°C----60%para----133ml/min skroplin---- 79,8ml etanolu
14% keg----91,5°C----58%para----130ml/min skroplin---- 75,4ml etanolu
13% keg----92,0°C----56%para----127ml/min skroplin---- 71,1ml etanolu
12% keg----92,5°C----54%para----124ml/min skroplin---- 70,0ml etanolu
11% keg----93,0°C----52%para----121ml/min skroplin---- 62,9ml etanolu
10% keg----93,6°C----49%para----117ml/min skroplin---- 57,3ml etanolu
09% keg----94,2°C----46%para----114ml/min skroplin---- 52,4ml etanolu
08% keg----94,7°C----43%para----110ml/min skroplin---- 47,3ml etanolu
07% keg----95,4°C----40%para----106ml/min skroplin---- 42,4ml etanolu
06% keg----96,0°C----36%para----102ml/min skroplin---- 36,7ml etanolu
05% keg----96,6°C----32%para----98,0ml/min skroplin---- 31,4ml etanolu
04% keg----97,3°C----27%para----94,0ml/min skroplin---- 25,4ml etanolu
03% keg----97,8°C----21%para----90,0ml/min skroplin---- 18,9ml etanolu
02% keg----98,6°C----15%para----85,0ml/min skroplin---- 12,7ml etanolu
01% keg----99,3°C----08%para----81,0ml/min skroplin---- 06,5ml etanolu
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Sprawa wygląda tak że na ok 25l wody najpierw dałem 3kg cukry, przez dwa dni mocno "gazowało" i ucichło, dodałem kolejne nie całe 4 kg cukru i teraz już ponad tydzień wciąż się fermentuje. Temp nastawu 25 stopni. Drożdże do destylatow zakupione w castoramie.
Czy wszystko jest ok? Ile czasu jeszvze mniej więcej może to przerabiać?
Czy wszystko jest ok? Ile czasu jeszvze mniej więcej może to przerabiać?
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Niepotrzebnie rozbijałeś cukier na dwie raty. Spokojnie mogłeś rozpuścić odrazu. W tydzień to nawet drożdże typu pure powinny sobie z tym poradzić, a pracują wolniej. Jakie Ty kupiłeś?
Re: Jedno pytanie - jeden temat. Kilka pytań - kilka tematów.
Nie zrobiłem tego celowo, tylko jakiś czas już tego nie robiłem i jakoś przepis mi się pomylił, ale doczytałem że to nawet dobrze jest rozbić cukier na raty.
Drożdze gorzelnicze terdens. https://media.castorama.pl/media/catalo ... 247520.jpg
Jest napisane aby fermentacja przebiegała w temp 35 stopni, tyle było na początku, obecnie 25.
Drożdze gorzelnicze terdens. https://media.castorama.pl/media/catalo ... 247520.jpg
Jest napisane aby fermentacja przebiegała w temp 35 stopni, tyle było na początku, obecnie 25.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości