Sprzęt do oceny
Sprzęt do oceny
Witam poczyniłem kolumnę jak na zdjęciach jest jeszcze ona w fazie budowy ale proszę was o podpowiedz czy zadziała taka konstrukcja czy należałoby coś zmienić.
Keg 50 litrów wyposażony w termometr tarczowy oraz zawór bezpieczeństwa 1,5 bara (keg ma ciśnienie robocze 3 bary) Całość ogrzewana dwoma grzałkami elektrycznymi (1,4kW i 2kW) podłączonymi równolegle na dwóch niezależnych obwodach. Kolumna o średnicy wewnętrznej 40mm jej wysokość 160cm wypełnienie (wióry z tokarki oczywiście stal KO) na odcinku 140 cm. Zimne palce w ilości sześciu wykonane z rurki o średnicy zewnętrznej 10mm grubość ścianki 1mm. Na szczycie kolumny czujnik elektronicznego termometru. Do całości dołączona chłodnica szklana pochodzenia nie pamiętam. Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki
Keg 50 litrów wyposażony w termometr tarczowy oraz zawór bezpieczeństwa 1,5 bara (keg ma ciśnienie robocze 3 bary) Całość ogrzewana dwoma grzałkami elektrycznymi (1,4kW i 2kW) podłączonymi równolegle na dwóch niezależnych obwodach. Kolumna o średnicy wewnętrznej 40mm jej wysokość 160cm wypełnienie (wióry z tokarki oczywiście stal KO) na odcinku 140 cm. Zimne palce w ilości sześciu wykonane z rurki o średnicy zewnętrznej 10mm grubość ścianki 1mm. Na szczycie kolumny czujnik elektronicznego termometru. Do całości dołączona chłodnica szklana pochodzenia nie pamiętam. Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki
Re: Sprzęt do oceny
Powinna zadziałać. Aczkolwiek długo się jej będziesz musiał uczyć.leevvy pisze:czy zadziała taka konstrukcja
Po co??? Termometr o takiej "czułości" (+-5°C) jest moim zdaniem, całkowicie nieprzydatny.Keg wyposażony w termometr tarczowy oraz zawór bezpieczeństwa
(To daje 24 cm długości rurki) Na tym odcinku kolumny zmieścił by się deflegmator z rurki karbowanej o wielokrotnie większej powierzchni chłodzącej.ZP w ilości sześciu z rurki o średnicy zewnętrznej 10mm grubość ścianki 1mm.
Co on ma mierzyć??? Moim zdaniem powinien on mierzyć temp. par przed deflegmacją, czyli powinien być pod ZP.Na szczycie kolumny czujnik elektronicznego termometru.
No cóż, ja mogę się jednak mylić...
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.
@SRG
Ja (i nie tylko ja) mam kolumnę typu zimne palce gdzie termometr jest umieszczony nad deflegmatorem. Działa i nie widzę konieczności przerabiania. Mierzy on temperaturę par wychodzących z kolumny.
Ja (i nie tylko ja) mam kolumnę typu zimne palce gdzie termometr jest umieszczony nad deflegmatorem. Działa i nie widzę konieczności przerabiania. Mierzy on temperaturę par wychodzących z kolumny.
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
To że działa to mnie nie dziwi.kula_ws pisze: ...termometr jest umieszczony nad deflegmatorem. Działa i nie widzę konieczności przerabiania. Mierzy on temperaturę par wychodzących z kolumny.
Ja na przykład nie używam termometru. (Od czasu jak się stłukł obywam się bez niego.) Ale.... Nie każdy może widzieć to co się dzieje na głowicy. (Ja mam ciągle jeszcze szkło )
(Osobiście uważam ZP za rozwiązanie przestarzałe oraz trudne w obsłudze, więc mogę być mało obiektywny)
@leevvy
Pozwoliłem sobie "przebudować" Twoją kolumnę. Jest teraz 5 cm niższa.
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.
palce
Jak najbardziej poprawna konstrukcja,ale moim zdaniem za mała średnica palców i bedzie problem z dużym zużyciem wody bo moze byc na poziomie nawet 400l na jeden keg.Zasilaj oddzielnie palce i chłodnice.Termometr nad palcami jest wystarczający.zawór bezpieczeństwa i termometr w kegu to dla mnie bajery.Jeśli wszystko zrobiłeś według reguł to obsługa jest bardzo prosta.Powodzenia.
Z moich obserwacji i Kolegów z forum kolumna tak naprawdę wyczyści się po pierwszej destylacji . termometr w kegu i to dokładny jest bardzo przydatny np. żeby określić moment w którym trzeba puścić wodę na chłodnicę ,ile mamy jeszcze w nastawie alkoholu czyli przybliżony czas do końca procesu itp. .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam!
@marti19: Dlatego, że skład i temperatura par nad wsadem jest zupełnie różna od składu i temperatury wrzenia wsadu, a istotną informację niesie tylko ta ostatnia.
Z temperatury wrzenia wsadu można ściśle wyznaczyć skład wsadu (% zawartości alkoholu) w każdym momencie pracy, od startu do zakończenia.
@marti19: Dlatego, że skład i temperatura par nad wsadem jest zupełnie różna od składu i temperatury wrzenia wsadu, a istotną informację niesie tylko ta ostatnia.
Z temperatury wrzenia wsadu można ściśle wyznaczyć skład wsadu (% zawartości alkoholu) w każdym momencie pracy, od startu do zakończenia.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości