Wietrzenie podczas filtrowania

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
lotik
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-08-08, 09:33

Wietrzenie podczas filtrowania

Post autor: lotik » 2010-12-09, 13:57

Witam , panowie czy podczas filtrowania urobku nie zmniejszają wam się procenty ? chodzi mi oto czy podczas długotrwałego (1 ,2 dni) filtrowania mam urobek wlany do filtra który nie jest szczelnie zamknięty a to co nakapie do słoika też nie jest zakręconenie . jak to tak stoi 2 dni nie zakręcone to czy nie wywietrzeje?
Ostatnio zmieniony 2011-02-17, 12:34 przez lotik, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-12-10, 16:57

Witam a może chodzi Koledze o ubytek ilościowy i o spadek mocy :idea: -
przy pierwszym filtrowaniu jest to normalne zjawisko iż utracimy około 10-20% z tego co wlewamy i moc będzie obniżona jest to spowodowane iż przygotowując węgiel do "pracy " zalewamy go woda - wiec ta woda podczas filtracji zostaje wypychana i łącząc się z destylatem obniża jego moc wyjściowa .
przy kolejnym filtracjach już nie będzie spadku mocy - o ile pozostawimy węgiel na alkoholu do kolejnej filtracji - bo po co potem ponownie ( przy następnej filtracji ) znowu wypuszczać wodę - jak i tak cześć ( mała ) znowu rozcieńczy nam urobek :idea: .
a tak przetrzymany destylat na węglu - będzie pierwszym gatunkiem jakościowym juz gotowym do konsumpcji .

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
bastek
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2008-01-04, 10:52
Lokalizacja: Łódź

Post autor: bastek » 2010-12-11, 00:22

Witam.
W dawno minionych czasach (podaję to jako ciekawostkę), kiedy odstojniki święciły triumfy, niektórzy kapacze po zakończonej destylacji zlewali urobek do płytkiego, a o dużej powierzchni garnka, nakrywali tetrą i odstawiali (na 2-3 dni) w chłodne miejsce.
Miałem wątpliwości jak w temacie. Sprawdziłem patent. Latem w piwniczce ( +10 *C ). Zimą na balkonie ( -12*C ). Ubytków % nie ma, w objętości raczej też niewiele.
Dla mnie % był najważniejszy. Objętość zawsze można uzupełnić.
Operacja na smak nie ma żadnego wpływu. Zapach znacząco się poprawia (zwłaszcza schrzanionych destylatów).

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2010-12-11, 15:35

Nie chcę być upierdliwy ale lepiej wietrzyć PODCZAS filtrowania.
Przedrostek "pot" brzydko pachnie!!!

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-12-11, 21:31

jakub2001 pisze:Przedrostek "pot" brzydko pachnie!!!
Chyba że jest to pot-still.

Chociaż i w tym przypadku może brzydko zapachnieć...

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

jack1
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2006-03-13, 22:16

Post autor: jack1 » 2011-02-17, 12:20

Rosjanie często wiążą kawałek materiału do rurki skąd kapie destylat , taki frędzel , ma to na celu zwiękrzyć kontakt destylatu z powietrzem , to takie gubienie zapachów po drodze do butelki . Pozdrawiam Jack1 .

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości