Nastaw z pomarańczy

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
giusto
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2010-12-05, 19:52

Nastaw z pomarańczy

Post autor: giusto » 2010-12-17, 19:15

Kilkanaście dni temu poczyniłem nastaw z pomarańczy, zakończył fermentację już około tygodnia temu, ostatnie dwa dni go wymrażałem żeby go sklarować, nastaw dalej jest mętny, teraz moje pytanie, czy destylować taki mętny, czy może kombinować coś z filtrowaniem, czy taki mętny wniesie jakieś niewskazane posmaki, czy może wzbogaci bardziej produkt w pomarańczowy aromat?

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2010-12-17, 22:09

Jeśli blg pokazuje brak cukru to możesz destylować od razu.
Nie pisałeś jak robiłeś nastaw (np czy ze skórkami czy sam miąższ)
Możesz się spodziewać goryczki w smaku.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

giusto
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2010-12-05, 19:52

Post autor: giusto » 2010-12-17, 23:05

Nastaw z samego miąższu bez skórek, w nastawie lekko wyczuwalna goryczka, blg ok -4.
Czyli taki nastaw mogę przepuszczać niewyklarowany bez obawy o pogorszenie jakości?
Ostatnio zmieniony 2010-12-17, 23:10 przez giusto, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2010-12-18, 06:53

Witam.

Z pomarańczy nigdy nie robiłem ale jak masz tego jakieś rozsądne ilości
to połowę przefiltruj przez lejek lub butelkę plastikową wypełnioną gazą lub watą, pieluchami tetrowymi...
a druga połowę przedestyluj mętne.

Sam zobaczysz co będzie lepsze.

Napisz coś więcej ile pomarańczy ile cukru ile wody

Gorycz w nastawie wzięła się z tych białych skórek więc moim skromnym zdaniem sam wyciśnięty sok był by lepszy ale to są tylko teoretyczne rozważania.

Pozdrawiam.

giusto
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2010-12-05, 19:52

Post autor: giusto » 2010-12-18, 12:05

Pomarańczy było 5kg na wiadro 20l wody i 5kg cukru. Owoce z miksowałem blenderem, cukier rozpuściłem w gorącej wodzie z osmozy i taką gorącą wodą zalałem pomarańcze, gdy temperatura spadła do 30 *C dodałem pożywkę i wcześniej rozwodnione drożdże fermwin do win białych i czerwonych. Po pięciu dniach był koniec burzliwej fermentacji, zlałem z nad osadu, a z wierzchu zebrałem cedzakiem pływającą miazgę. I tu chcę zapytać, czy ta miazga może być ponownie użyta do następnego nastawu? Całość odfermentowała do około -4blg.
Tylko ten klar, czy czasem nie będzie tak jak z sokiem z kartonu, że cały czas jest lekko mętny. A może po dłuższym czasie się wyklaruje?

Awatar użytkownika
studzin
40%
40%
Posty: 96
Rejestracja: 2006-03-20, 17:05
Lokalizacja: Tczew

Post autor: studzin » 2010-12-18, 15:29

Kiedyś potraktowałem pomarańcze blenderem do bezpośredniej konsumpcji i w powstałym soku było bardzo dużo goryczy-generalnie nie do picia. Chyba patent z wyciskanym sokiem w sposób klasyczny będzie najlepszy.

I tu chcę zapytać, czy ta miazga może być ponownie użyta do następnego nastawu?
Ja bym tego nie dawał bo to sam ekstrakt goryczy.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-12-18, 18:01

studzin pisze:Ja bym tego nie dawał bo to sam ekstrakt goryczy.

Gorycz najprawdopodobniej pozostanie w odwarze. Do destylatu powinny przedostać się tylko olejki eteryczne.
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2010-12-18, 19:35

Gorycz przedostaje się mimo wszystko do destylatu.
Jeśli pomarańcze były bez skórek to nie musisz się tym martwić bo goryczka będzie niemal niewyczuwalna.
Nic nie klaruj, tylko destyluj.
Destylaty z cytrusów są na prawdę super.
Pomarańcze, mandarynki wychodzą super pod warunkiem że są przynajmniej obrane ze skórek. Najlepiej jednak byłoby wycisnąć sam sok w prasie.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

giusto
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2010-12-05, 19:52

Post autor: giusto » 2010-12-18, 22:34

I sprawa się rypła, goryczka nie wyczuwalna, lekki posmak pomarańczy, całość odebrana w 95%. Czy pogony odbieracie do następnego nastawu, jeśli tak to w jakiej ilości?

misiek35
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2010-11-25, 16:42

Post autor: misiek35 » 2010-12-19, 11:59

giusto ile Ci tego wyszło z tego nastawu?

giusto
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2010-12-05, 19:52

Post autor: giusto » 2010-12-19, 12:54

Będzie około 4-4,5l, czystego 95% z 10kg cukru, piszę około bo nie bryknąłem jeszcze wszystkiego.
I właśnie coś słabo z tą wydajnością u mnie słabo, bo czytam że powinno być 0,5l do 0,65l/kg cukru.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 46 gości