Za niskie PH Pomocy

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
radek657
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2010-11-10, 18:41

Za niskie PH Pomocy

Post autor: radek657 » 2011-01-31, 18:36

Witam wszystkim, nie tak mial wygladac moj pierwszy post ale coz...
Zrobiłem nastaw 6kg cukru 21 l wody i alcotec turbo 48, nie mialem czym sprawdzic ph wiec posluchalem rady ojca i wsypalem cala torebke kwasku cytrynowego drozdze wogole nie pracuja, mysle ze to przez zbyt kwasne srodowisko, dzisiaj sprawdzalem paskiem i wyszlo 3.8 ale tu konczy sie skala wiec mozliwe ze jest i mniej.
Czy wiecie jak mozna podniesc PH?
Z góry dzieki
Ostatnio zmieniony 2011-01-31, 22:52 przez radek657, łącznie zmieniany 1 raz.
Open yours eyes

Awatar użytkownika
Korona
60%
60%
Posty: 234
Rejestracja: 2009-08-24, 11:39

Post autor: Korona » 2011-01-31, 21:23

Dodaj troszkę sody kaustycznej.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-01-31, 22:23

Albo zwykłej sody spożywczej ze sklepu.
I jeśli stosujesz drożdże turbo wg.instrukcji lub dajesz podwójną dawkę cukru i wody na paczkę drożdży to nie dodawaj już nigdy kwasku bo jest zbędny.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
radek657
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2010-11-10, 18:41

Post autor: radek657 » 2011-01-31, 22:53

dzieki za pomoc dodalem sody oczyszczonej i ph sie poprawilo :D

[ Dodano: 2011-01-31, 23:03 ]
olo96 napisales ze przy tych drozdzach nie trzeba niczego dodawac wiec PH nie ma dla nich znaczenia?
Open yours eyes

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2011-02-01, 07:55

Te drożdże mają wszystko to co jest im potrzebne
Pozdrawiam

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-02-01, 07:58

Jakby nie miało znaczenia, to by pracowały w twoim bardzo kwaśnym nastawie. Oczywiście, że ma znaczenie ale pewnie w tej torebce, której zawartość wsypujesz, jednym ze składników jest regulator kwasowości. Tak jak pisano poprzednio, postęuj zgodnie z instrukcją. Jeżeli przy nastęnej próbie zechcesz jednak dać większą dawkę cukru i wody możesz trochę dokwasić i dokarmić drożdże pożywką lub przecierem pomidorowym. Paski masz, więc sprawdzisz ile tego kwasku dodać.

Awatar użytkownika
radek657
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2010-11-10, 18:41

Post autor: radek657 » 2011-02-01, 08:13

Przecier jako pozywka? Nie bylyby lepsze zmielone jablka?
Open yours eyes

Awatar użytkownika
Korona
60%
60%
Posty: 234
Rejestracja: 2009-08-24, 11:39

Post autor: Korona » 2011-02-01, 08:33

Dużo przecierów z owoców lub warzyw by się nadawało ale z pomidorów jest najefektywniejszy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 46 gości