Strona 1 z 2

Straszny smak destylatu....

: 2011-03-16, 19:47
autor: 77TM
Mam straszny problem i proszę kolegów o pomoc :oops:
Mam problem z destylatem, jest strasznie gorzki (cierpki jak zacier) i bardzo palący, po rozcieńczeniu smakuje jak SPIRYT ROYAL nie idzie tego pić
Mam kilka teorii na ten temat (po rozmowie z producentem tej kolumny)
1. dolałem przedgony i pogony z poprzedniej destylacji :oops
dostałem za to ostrą zje..kę
2. na koniec destylacji podniosłem temperaturę pogonów (chytry 2 x traci) myślałem że więcej uleci :oops:
3. producent zapewnia że po wygotowaniu kolumny czystą wodą będzie ok, i wszystko wróci do normy.
Z TYM ŻE CZY NA PEWNO ??? BO MI SIĘ WYDAJE, ŻE OD SAMEGO POCZĄTKU JEST STRASZNIE OSTRY DESTYLAT, ŻE NAWET PO ROZCIEŃCZENIU GO DO 40% PALIŁ W JĘZYK JAK ROYAL, A JAK DAWNIEJ PUSZCZAŁEM NA STARYM PODAROWANYM SPRZĘCIE Z DWOMA ODSTOJNIKAMI TO 55% WCHODZIŁ JAK WODA, TYLKO ŚMIERDZIAŁ DROŻDŻAMI, TO KUPIŁEM SOBIE KOLUMNĘ, I MAM ŻE NIE ŚMIERDZI ALE I TAK SIĘ NIE DA PIĆ :wall :wall
CZY MA KTOŚ TEŻ TAKI PROBLEM Z OSTROŚCIĄ, CZY TYLKO JA MAM ZBYT WYGÓROWANE WYMAGANIA CO DO KOLUMNY ???

: 2011-03-16, 20:14
autor: OLO 69
Najpierw to trzeba sporo poczytać a dopiero potem brać się do roboty na kolumnie.
Trzeba poczytać że najpierw trzeba ustabilizować kolumnę,odebrać przedgon który trzeba wylać a na pewno nie dodawać do następnego gonienia,odebrać serce destylatu oraz odciąć pogony.
Potem trzeba praktyki.
Możesz mieć najlepszy sprzęt ale jak będziesz słabym operatorem to będziesz otrzymywał to co otrzymujesz teraz.
Pozdrawiam.

: 2011-03-16, 20:47
autor: 77TM
Pewnie masz racje kolego, ale u mnie nie trzeba stabilizować kolumny bo jest z automatycznym chłodzeniem, i tak na prawdę to tylko trzeba wiedzieć kiedy skończyć odbierać przedgony, a kiedy zacząć odbierać pogony aczkolwiek producent twierdzi, że jak się pojawi temp. 94 stopni C (na zbiorniku z płaszczem olejowym) to odbieramy pogony
do temp. 95 stopni C- ale nawet jak stosuje te zalecenia, i tak jest strasznie ostry destylat.
Czy szkopuł tkwi w tym że są to złe drożdże: alcotec turbo 24 lub 48 lub vodka star tylko tych używałem a dawniej na starym sprzęcie robiłem na drożdżach babuni :) może to być przyczyną że za bardzo się przyzwyczaiłem do ich smaku i teraz mi tego brakuje ?

: 2011-03-16, 20:50
autor: zbyszko
@ olo69
Kolega 77TM zapomniał dodać że posiada kolumnę VSOP-aroma z regulacją grzania i refluksu prawdopodobnie, prawie bezobsługowa.Ale prawie. Trochę się guzdrałem z tym postem.

: 2011-03-16, 20:55
autor: ZdroweNalewki
Na drożdżach Babuni polecam ciasto drożdżowe na Wielkanoc. I nic więcej. A swoją drogą to warto poeksperymentować z glukozą i Alcotec 23% Turbo - nastaw wygląda niesamowicie. Jak kopalnia węgla :brawo

: 2011-03-16, 20:58
autor: OLO 69
77TM pisze:Pewnie masz racje kolego, ale u mnie nie trzeba stabilizować kolumny bo jest z automatycznym chłodzeniem, i tak na prawdę to tylko trzeba wiedzieć kiedy skończyć odbierać przedgony
Nie trzeba stabilizować kolumny?
Czy aby na pewno?
Nie wiem w jaki sposób odebrać cały przedgon nie stabilizując na początku kolumny.
I jak odbierać spirytus 96% nie stabilizując kolumny.
Chyba że to jakaś kolumna cud miód.
Ale skoro miód nie leci to chyba coś nie tak.
Pozdrawiam.

: 2011-03-16, 20:58
autor: 77TM
właśnie a miało być tak pięknie, a nie jest :furious tyle kasy i tak na prawdę albo ja jestem zbyt wymagający albo.... albo za mało czytam jak to kolega napisał (miała być prawie bez obsługowa)
tak naprawdę to nie ma co tu regulować temp. na kolumnie i na zbiorniku i koniec, a i tak mi nie wychodzi, marnuje czas na pisanie postów i zawracanie ludziom głowy, zamiast cieszyć się jakością jakiej nie mogę osiągnąć, którą sobie założyłem przed kupnem tego sprzętu :wall

: 2011-03-16, 23:15
autor: sono2020
Może kolego przedstawisz to co zakupiłeś bo na razie nie wiemy o czym mowa ? (p.s. jaki sprzęt)

: 2011-03-17, 08:50
autor: cemik1
77TM pisze:miało być tak pięknie, a nie jest :furious tyle kasy :wall
Kto Ci obiecał, że będzie pięknie i skasował? Wołaj teraz o radę do niego. Niech poinstruuje jak korzystać z tych wspaniałości i automatów. Jest też chyba jakaś gwarancja.

: 2011-03-17, 14:03
autor: artgsm
@77TM
Napisz jaka to kolumna, link albo coś z opisem, jeśli będziemy wiedzieć jaka to kolumna, wtedy będzie można dorobić do tego "instrukcję obsługi".
Wtedy też będzie wiadomo, czy to jakaś porządna konstrukcja, czy to wyrób klasy japońskiej (JAKO-T...).
Nawet jak będziesz wieloletnim pracownikiem gorzelni, to z koziej trąbki nie wykrzeszesz dobrego wyrobu...
A na razie to możemy sobie gdybać i kombinować.

: 2011-03-17, 15:40
autor: zbyszko
KOLEDZY
Parę postów wyżej dopisałem za młodszego kolegę że posiada on kolumnę
AROMA od VSOP-a + sterowanie grzania i przepływu wody tak mu się zapomniało o tym wspomnieć jak i o paru innych istotnych sprawach dot. przebiegu procesu.

: 2011-03-17, 18:57
autor: 77TM
Dzięki zbyszko jest tak jak napisałeś PRZEPRASZAM PANOWIE, ale za bardzo mnie pochłonęły wasze opinie i posty że zapomniałem o swoim. To kolumna AROMA firmy VSOP z automatycznym chłodzeniem i zbiornikiem fermentacyjno-destylacyjnym z płaszczem lejowym.
Już kilka błędów znalazłem przy pomocy kolegi zbyszko i sprzedawcy kolumny, mam nadzieje, że po następnej destylacji będzie ok.
Przeraża mnie tylko ta ostrość destylatu z kolumny, byłem u kolegi który ma podobny sprzęt porozmawiać jak się u niego to sprawuje, on się oczywiście zachwyca, a dla mnie to ROYAL pali że aż gębe wykręca, już wolałem jak zalatywało ale nie paliło:):):) on mówi że na drożdżach babuni nie jest taki ostry tylko że jemu nie chce się czekać 2 tygodnie i woli pić palący:):):)

P.S. DZIĘKI ZA ZAINTERESOWANIE I CHĘCI POŚWIĘCENIA MI WASZEGO CENNEGO CZASU,
JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM, BĘDĘ TERAZ STARAŁ SIĘ CZĘŚCIEJ SPRAWDZAĆ SWOJE POSTY

: 2011-03-17, 21:30
autor: artgsm
To kolumna zaprojektowana i stworzona specjalnie do wódek smakowych. Jak robisz z cukru, to zawsze będzie śmierdziało.
To sprzęt raczej do nastawów zbożowych i owocowych, celem działania tej kolumny jest przeniesienie z nastawu/zacieru smaków charakterystycznych dla surowca.
Jeśli chcesz czysty spirytus, musisz wybrać inny sprzęt, zaprojektowany by izolować wszystko prócz alkoholu.
Co do Producenta kolumny, mogę być pewien, że wykonał maszynę dokładając wszelkich starań, żeby spełniała swoją powinność.

Jak bierzesz udział w F1, to wsiadasz w bolid, a jak jedziesz w teren, to auto terenowe z wysokim podwoziem. Jak do pracy, to do auta, które mało pali, albo jeździ na paliwie szefa :mrgreen:

: 2011-03-18, 18:46
autor: berbelucha
Jeśli masz potrójną grzałkę to zrób to tak: domontuj wyłączniki grzałek abyś mógł włączyć 1, 2 lub 3 (albo co bardziej polecam kup regulator mocy i watomierz).
Ogranicz moc grzałek do ok. 1000 - 1200W lub włącz tylko jedną w momencie jak usłyszysz wrzenie w kotle (zainstalowany termostat w kotle ma dużą histerezę i za bardzo skacze temperatura w kotle, przy ograniczeniu mocy ustaw go wyżej, możesz nawet na max).
Bardzo powoli dojdź do temperatury odbioru i odbierz przedgony kropelka po kropelce co chwilę.
Jeśli posiadasz termostat i elektrozawór do wody to w momencie odbierania przedgonów nie korzystaj z niego, a ustaw wodę ręcznie ciągłym strumieniem (puszczenie strumienia zimnej wody w chłodnicę co chwilę za bardzo destabilizuje kolumnę).
W chwilę po tym jak podskoczy temperatura na głowicy (koniec przedgonów) zwiększ moc do 2200 - 2400W i zacznij właściwy odbiór.
Parametry które ci podaję są orientacyjne i mogą być dla twojej kolumny inne, ale myślę że wystarczą na początek.
Sprzęt masz bardzo dobry i będziesz mocno zadowolony z niego jak go zrozumiesz i opanujesz.
Rozcieńcz ten zepsuty destylat do 30 - 50% i przepuść ponownie wg tego sposobu, a będziesz uśmiechał się od ucha do ucha :-)

Pozdrawiam!

: 2011-03-18, 22:19
autor: 77TM
"berbelucha" i "zbyszko" to MISTRZOWIE ŚWIATA rozumieją żółtodziobów to są ludzie którzy chcą się dzielić przyjemnością czerpania dobrego destylatu, naprawdę POMAGAJĄ innym i nie chce nikogo tutaj obrazić może ktoś też mi dobrze tłumaczył ale widocznie niezrozumiale
PANOWIE WIELKIE DZIĘKI POZDRAWIAM WAS I BARDZO BARDZO WAM DZIĘKUJE...
DLA MNIE JESTEŚCIE WWWIIIIIIIEEEEEEELLLLLLLCCCCCCCCYYYYYYYY!!!!!!!!