Woda destylowana
Woda destylowana
Witam .
Próbowałem zaspokoić moją ciekawość w sprawie wody destylowanej ale wyszukiwarka za każdym razem wyrzucała mi dziesiątki tematów, gdzie nic nie mogłem znalężć.
W czym problem?
Otóż na tym forum wielu uczestników poleca do rozcieńczania surówki jak i destylatów przed następnym gotowaniem używać wody raz destylowanej , raz demineralizowanej.
To samo dotyczy rozcieńczania spirytusu do otrzymywania wódki konsumpcyjnej.
Pytanie pierwsze - jaka różnica jest między tymi płynami?
Pytanie drugie - czy woda przedestylowana na naszej kolumnie spełniałaby wymogi do w/w operacji?
Pytanie trzecie - czy jest jakiś specjalny sposób destylowania wody , aby otrzymać potrzebny produkt -spełniający wymogi do naszej działalności.?
Próbowałem zaspokoić moją ciekawość w sprawie wody destylowanej ale wyszukiwarka za każdym razem wyrzucała mi dziesiątki tematów, gdzie nic nie mogłem znalężć.
W czym problem?
Otóż na tym forum wielu uczestników poleca do rozcieńczania surówki jak i destylatów przed następnym gotowaniem używać wody raz destylowanej , raz demineralizowanej.
To samo dotyczy rozcieńczania spirytusu do otrzymywania wódki konsumpcyjnej.
Pytanie pierwsze - jaka różnica jest między tymi płynami?
Pytanie drugie - czy woda przedestylowana na naszej kolumnie spełniałaby wymogi do w/w operacji?
Pytanie trzecie - czy jest jakiś specjalny sposób destylowania wody , aby otrzymać potrzebny produkt -spełniający wymogi do naszej działalności.?
Destylowana to woda odparowana i skroplona. Na kolumnach całkowicie nieopłacalne jest destylowanie. Ciężko dostać wodę destylowaną gdyż w większości przypadków zastąpiła ja woda właśnie zdeminaralizowana. Używana w akumulatorach itp. Jest czysta pod względem fizyko-chemicznym. Można kupić filtr RO i mieć taka wodę w domu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ciężko jest żyć lekko.
- berbelucha
- 101%
- Posty: 478
- Rejestracja: 2008-01-18, 21:05
Berbelucha masz 100% racji. Sam filtr RO nie jest wcale dobrym wyjściem. Dopiero w połączeniu z wymiennikiem AK, daje dobre efekty. Ale zamiast tego możesz pomyśleć o filtrze EDI, ten jest wystarczająco skuteczny bez dodatkowego modułu doczyszczającego. I to wcale nie jest żart. Przekonasz się o tym pytając wujka Gugla o filtr RO, wymiennik dwujonitowy czyli AK (anionit + kationit) czy ElektroDeJonizację.berbelucha pisze:Exarkun jak ja lubię takie skróty.
Filtr RO. A BE albo FE się nie nada? A może lepiej użyć filtra FUJ
Pozdrawiam!
Pozdrawiam Jacek.
Faktycznie ...Do rozcieńczania spirytusu używałem dotychczas wody Żywca i przynosiło to dobre rezultaty.
W pytaniu,które zadałem w pierwszym poście bardzie mi chodziło o rozcieńczanie surówki do dalszego gotowania...
Spotkałem się z sugestiami, że to poprawia smak otrzymywanego destylatu.(a ja będąc ciągle w fazie eksperymentów - z racji mojego stażu jako destylatora - dążę do otrzymywania destylatu o maksymalnych walorach konsupcyjnych )
W pytaniu,które zadałem w pierwszym poście bardzie mi chodziło o rozcieńczanie surówki do dalszego gotowania...
Spotkałem się z sugestiami, że to poprawia smak otrzymywanego destylatu.(a ja będąc ciągle w fazie eksperymentów - z racji mojego stażu jako destylatora - dążę do otrzymywania destylatu o maksymalnych walorach konsupcyjnych )
Ostatnio zmieniony 2012-01-06, 16:15 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Co do skrótu RO to wystarczy w googlach wpisać i od razu wyskakuje co i jak. Jest to bardzo popularny skrót.
Koledzy widzę, że sie na filtrach znają to mam pytanie
Filtr 5 stopniowy RO:
2 filtry polipropylenowe, filtr węglowy, membrana osmotyczna, końcowy filtr węglowy,
do tego filtr demineralizacyjny(DI) z żywicą, na koniec lampa UV sterylizująca.
Takie coś wystarczy ??
A co do tego czego używają producenci wódek to dla mnie marketing. Tak jak z wodą w butelkach. Według badań 50% takiej wody to kranówa a (nie pamiętam jaki % ale znaczny) jest gorsza od kranówy. Pisanie o czystej wodzie źródlanej której używa piwo Żywiec, czy wody do wódek to reklama. Smirnoff używa wody z odwróconej osmozy.
Pozdrawiam.
Koledzy widzę, że sie na filtrach znają to mam pytanie
Filtr 5 stopniowy RO:
2 filtry polipropylenowe, filtr węglowy, membrana osmotyczna, końcowy filtr węglowy,
do tego filtr demineralizacyjny(DI) z żywicą, na koniec lampa UV sterylizująca.
Takie coś wystarczy ??
A co do tego czego używają producenci wódek to dla mnie marketing. Tak jak z wodą w butelkach. Według badań 50% takiej wody to kranówa a (nie pamiętam jaki % ale znaczny) jest gorsza od kranówy. Pisanie o czystej wodzie źródlanej której używa piwo Żywiec, czy wody do wódek to reklama. Smirnoff używa wody z odwróconej osmozy.
Pozdrawiam.
Ciężko jest żyć lekko.
?? Co znaczy "kranówa"? Przykład lublina- woda cisowianka i nałęczowianka pobierane są ze studni głębinowych (złoża kredowe). Te same złoża służą też za źródła wody dla całego miasta Lublina. Czy dzięki temu cisowianka to kranówa?exarkun pisze: A co do tego czego używają producenci wódek to dla mnie marketing. Tak jak z wodą w butelkach. Według badań 50% takiej wody to kranówa a (nie pamiętam jaki % ale znaczny) jest gorsza od kranówy.
Woda ma określone parametry i uwierz, że każdemu producentowi bardzie opłaca się mieć własne ujęcie niz płacić miastu wg. wodomierza. A czy to, że ujęcie jest wwiercone w 99% przypadkach w tą sama warstę wodonośną- no cóż- czy to czyni wode w butelkach "kranówą"? Na każdej butelce masz określone parametry które powinne być prawdziwe dla danej partii wody ( i w znacznej większość są). Możesz sam dokonywać wyboru. Skąd wiesz jakiej wody używa Smirnoff?
A co z tą żywicą jest nie tak. Bo jak zagotuje to będzie po faworkach czyt. będzie po zakupie
A z tymi rozwiązaniami: EDI, AK to oczywiście można tak dalej pisać i iść w tysiące. Bo tanie te ustrojstwa nie są. A odwrócona osmoza + demineralizator i lampa UV to można do naszych celów zmieścić się miedzy 500-1000 zł. Chyba nie będzie wielkiej różnicy jak otrzymamy
99,999% H2O a 99,9%. Chyba, że się mylę. Ale to pytanie do znawców tematu.
Pozdrawiam.
A z tymi rozwiązaniami: EDI, AK to oczywiście można tak dalej pisać i iść w tysiące. Bo tanie te ustrojstwa nie są. A odwrócona osmoza + demineralizator i lampa UV to można do naszych celów zmieścić się miedzy 500-1000 zł. Chyba nie będzie wielkiej różnicy jak otrzymamy
99,999% H2O a 99,9%. Chyba, że się mylę. Ale to pytanie do znawców tematu.
Pozdrawiam.
Ciężko jest żyć lekko.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości