Aabartek dla smakówek
Aabartek dla smakówek
Witam posiadam sprzęcik Aabartek. Mam chwilkę czasu i myślę o smakówkach
Mam kilka pytań:
1. Między kegiem a głowicą jaką rurkę wstawić tzn długość, mam średnicę 60,3
2. Czy rurę docieplić otuliną?
3. Czy zastosować w rurze katalizator miedziany (sprzęt mam w 100 % z KO)
Mam kilka pytań:
1. Między kegiem a głowicą jaką rurkę wstawić tzn długość, mam średnicę 60,3
2. Czy rurę docieplić otuliną?
3. Czy zastosować w rurze katalizator miedziany (sprzęt mam w 100 % z KO)
Ostatnio zmieniony 2012-12-30, 11:56 przez berciak, łącznie zmieniany 2 razy.
- samogoneczek
- 40%
- Posty: 58
- Rejestracja: 2012-09-02, 17:00
- Lokalizacja: UK - Szkocja
A ty chcesz czyściochę czy smakówkę otrzymać?
Refluks ustawiasz na odbiór kropelkowy tylko na początku przy odbiorze przedgonu potem otwierasz zaworek na full. Regulujesz tylko mocą grzania. Nie wiem jaki masz sprzet. Ciągniesz gon główny na niezbyt mocnym grzaniu (tak z 50 W/cm2 przekroju kolumny) do stężenia około 40%
Refluks ustawiasz na odbiór kropelkowy tylko na początku przy odbiorze przedgonu potem otwierasz zaworek na full. Regulujesz tylko mocą grzania. Nie wiem jaki masz sprzet. Ciągniesz gon główny na niezbyt mocnym grzaniu (tak z 50 W/cm2 przekroju kolumny) do stężenia około 40%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez szeyker89, łącznie zmieniany 1 raz.
- samogoneczek
- 40%
- Posty: 58
- Rejestracja: 2012-09-02, 17:00
- Lokalizacja: UK - Szkocja
magas37 to do ilu targasz jak jedziesz na raz, a do ilu na dwa?
No i już nie wiem. To mam ustawić reflux tak aby mieć na szczycie 85*C jak pisze robol69, czy raczej jak napisał szeyker89 odebrać przedgon jak na cukrówce a potem zawór otwarty na max a temperatura mnie nie obchodzi? magas37 znów pisze że reflux 4:1, a może każda z metod jest dobra i to kwestia naszych kubków smakowych?
Kolejne pytanie to - w moim aabratku (średnica 60,3mm) nie mogę podzielić rury na dwie części. Czy mogę w rurze 140cm zostawić tylko samą miedź (około 30cm) i tak jechać? czy lepiej zastosować krutką rurę?
No i już nie wiem. To mam ustawić reflux tak aby mieć na szczycie 85*C jak pisze robol69, czy raczej jak napisał szeyker89 odebrać przedgon jak na cukrówce a potem zawór otwarty na max a temperatura mnie nie obchodzi? magas37 znów pisze że reflux 4:1, a może każda z metod jest dobra i to kwestia naszych kubków smakowych?
Kolejne pytanie to - w moim aabratku (średnica 60,3mm) nie mogę podzielić rury na dwie części. Czy mogę w rurze 140cm zostawić tylko samą miedź (około 30cm) i tak jechać? czy lepiej zastosować krutką rurę?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez samogoneczek, łącznie zmieniany 2 razy.
Czytam i zwiększam wiedzę z każdą minutą.
Przy rurze 50cm (miedź + zmywaki) regulując tylko mocą grzania nie mogłem utrzymać temperatury na głowicy 85st.C. Musiałem się wspomagać refluksem. Wszystko co kapało powyżej 87st.C waliło pogonami. Poniżej 85st.C zanikał owocowy aromat.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości