Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo
Witam zrobiłem dziś nastaw na destylacje destylatorem 12l jest tego około 30l dodałem 9kg cukru reszta wody +1,5 paczki drożdże cobra 24h + łyżeczkę suszonych spożywczych.
Wszystko w beczce 30l w temp 18-22* odstawione na około 10dni od dziś (do soboty)Starczy na 3 pełne gotowania, będzie przegotowane wszystko 2 razy.
Czy po 10 dniach mogę już zacząć gotowanie? Przed tym sprawdzę czy już skala jest na 0.
Ile uzyskać mogę % ? i ile powinno wyjść po przegotowaniu % i l
Wszystko w beczce 30l w temp 18-22* odstawione na około 10dni od dziś (do soboty)Starczy na 3 pełne gotowania, będzie przegotowane wszystko 2 razy.
Czy po 10 dniach mogę już zacząć gotowanie? Przed tym sprawdzę czy już skala jest na 0.
Ile uzyskać mogę % ? i ile powinno wyjść po przegotowaniu % i l
Ostatnio zmieniony 2017-02-08, 11:15 przez maciekchn, łącznie zmieniany 1 raz.
Wygląda OK. Wychodzi, że będziesz miał 3 porcje na pierwszy raz. Nie jestem pewien, czy wszystko się zmieści na raz na drugie gotowanie. Zależy, ile odbierzesz i jak rozcieńczysz. Moja sugestia: do drugiego nie kieruj się pojemnością garnka. Jak będzie trochę dużo, to żadne problem "odłożyć" resztkę na przyszłość.
Po zakończonej fermentacji wystaw nastaw (nie czuje, że rymuje ) na mróz albo dodaj jakiegoś środka do klarowania. Czystszy nastaw = czystszy destylat. Przy Twojej prostej aparaturze to bardzo ważne. Na przyszłość daruj sobie drożdże turbo - chyba, że będziesz miał kolumnę rektyfikacyjną. Wybierz takie, które przerabiają wolniej, ale za to produkują mniej fuzli (np.Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita).
Nawet po dwóch destylacjach nie spodziewaj się rewelacji. Taki niestety jest "urok" cukrówki z pot stilla. Filtrowanie przez węgiel + dodanie czegoś do destylatu (np.suszonej śliwki, zrobienie cytrynówki) zdecydowanie podniesie atrakcyjność trunku.
Nawet po dwóch destylacjach nie spodziewaj się rewelacji. Taki niestety jest "urok" cukrówki z pot stilla. Filtrowanie przez węgiel + dodanie czegoś do destylatu (np.suszonej śliwki, zrobienie cytrynówki) zdecydowanie podniesie atrakcyjność trunku.
Rewelacyjne też są drożdże Vodka Star hyper pure. Znakomite do prostych aparatur. Cukróweczkę z tych drożdży pić można nawet bez destylowania. Smakiem przypomina wytrawnego szampana. Z prostej aparatury też wyjdzie dobry trunek. Trzeba jednak poprzerabiać ją nieco. Wydłużyć i zamienić na miedzianą, rurkę łączącą kociołek z chłodnicą. Z braku miedzianej rurki można zastosować 2 lub 3-metrowy silikonowy wąż przez który dobrze jest przewlec wykonany z miedzianego drutu łańcuszek. Będzie on robił za katalizator. Już wyjdzie pijalny destylat. A gdy jeszcze potraktuje się go węglem, albo wcześniej jeszcze oczyści chemicznie, to bimbru już w niczym przypominać nie będzie. Ja takim właśnie sposobem robiłem spirytus na nalewki. Wychodziły znakomite.
Róbmy Swoje
Syrop o SMAKU malinowym, czyli tak naprawdę HGW co. Co jako słodycz ("syrop glukozowo-fruktozowy"?) i co jako "smak", może sztuczne...maciekchn pisze:A czy jest sens dodawania takiego syropu dla poprawy smaku zapachu?...
Jakbyś miał własny sok z owoców + cukier to (IMO) prędzej.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Ja tam daje 8kg i do pełna-czyli około 26l. wody i też jest dobrze.terni pisze:Na taką beczkę 30-litrową należy dać najwyżej 6 kg cukru.....
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości