Witam, nowy i kilka pytań
: 2017-03-07, 12:33
Witam szanownych forumowiczów
Od jakiegoś czasu zajmuje się domowa produkcja alkoholi, za sobą mam już uwarzone kilka warek, doświadczam się w produkcji win i od jakiegoś czasu zainteresowały mnie trunki o znacznie wyższej mocy Tematy przeglądam od dłuższego czasu, czytam, czytam i gromadzę informacje. Jak wiadomo jestem na etapie gromadzenia środków i wiedzy do kupna budowy aparatury. Początkowo myślałem o szybkowarze, lecz na szczęście szybko się rozmyśliłem (głównym aspektem pewnie była niska cena) Jako że lubię whisky, chciałbym spróbować podziałać coś samemu, wcześniej testowałem zaprawianie wódki/ spirytusu płatkami i zaprawkami, chce iść o krok dalej. Dla moich potrzeb mógł by starczyć POT STILL, aczkolwiek uniwersalność kolumny Aabratek trochę dała mi do myślenia. W końcu na tym sprzęcie można robić smakówki jak i wysokoprocentowy spirytus do zaprawiania. Posiadam KEG 30L i zastanawiam się nad zakupem samej kolumny. Jako że dopiero zaczynam to chciał bym jak najbardziej prosty sprzęt, chociaż wole już na przyszłość mieć możliwość rozbudowy (np. obniżony odbiór) czy dam rade prawidłowo przeprowadzić proces destylacji na palniku bez termometru w zbiorniku? Kolumnę chciałbym dzielona na 2 części (może lepiej 3) dorzucam schemat przerobiony wg. mojej wizji proszę nie karcić, dopiero zaczynam i szczerze nie myślałem nigdy że tyle wiedzy trzeba posiadać aby poprawnie destylować. Jeśli macie jakieś rady bądź sugestie to proszę o komentowanie. Zapomniałem dodać pomieszczenie 260cm kolumna średnicy 60,3. Jeśli są osoby na forum gotowe wykonać taką kolumnę to proszę o priv z wycena.
Za wszelkie sugestie z góry dziękuje
Od jakiegoś czasu zajmuje się domowa produkcja alkoholi, za sobą mam już uwarzone kilka warek, doświadczam się w produkcji win i od jakiegoś czasu zainteresowały mnie trunki o znacznie wyższej mocy Tematy przeglądam od dłuższego czasu, czytam, czytam i gromadzę informacje. Jak wiadomo jestem na etapie gromadzenia środków i wiedzy do kupna budowy aparatury. Początkowo myślałem o szybkowarze, lecz na szczęście szybko się rozmyśliłem (głównym aspektem pewnie była niska cena) Jako że lubię whisky, chciałbym spróbować podziałać coś samemu, wcześniej testowałem zaprawianie wódki/ spirytusu płatkami i zaprawkami, chce iść o krok dalej. Dla moich potrzeb mógł by starczyć POT STILL, aczkolwiek uniwersalność kolumny Aabratek trochę dała mi do myślenia. W końcu na tym sprzęcie można robić smakówki jak i wysokoprocentowy spirytus do zaprawiania. Posiadam KEG 30L i zastanawiam się nad zakupem samej kolumny. Jako że dopiero zaczynam to chciał bym jak najbardziej prosty sprzęt, chociaż wole już na przyszłość mieć możliwość rozbudowy (np. obniżony odbiór) czy dam rade prawidłowo przeprowadzić proces destylacji na palniku bez termometru w zbiorniku? Kolumnę chciałbym dzielona na 2 części (może lepiej 3) dorzucam schemat przerobiony wg. mojej wizji proszę nie karcić, dopiero zaczynam i szczerze nie myślałem nigdy że tyle wiedzy trzeba posiadać aby poprawnie destylować. Jeśli macie jakieś rady bądź sugestie to proszę o komentowanie. Zapomniałem dodać pomieszczenie 260cm kolumna średnicy 60,3. Jeśli są osoby na forum gotowe wykonać taką kolumnę to proszę o priv z wycena.
Za wszelkie sugestie z góry dziękuje