Destylacja w Szybkowarze na indukcji

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
davedm
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2016-10-16, 17:01

Destylacja w Szybkowarze na indukcji

Post autor: davedm » 2017-03-09, 21:07

Witam. Posiadam Szybkowar 12 z zestawem z odstojnikiem i chlodnica. Po zmianach w domu posiadam obecnie indukcje. Moja plyta posiada regulacje od 0 do 9 plus Power. Czy ktos z forum destyluje na indukcji bo z pomiarow na wodzie na 3 biegu temp ma okolo 70 a 4 okolo 95 stopni. I teraz mam problem jak ustabilizowac temperature. Leciec na 95 stopni? Serce bedzie za szybko kapac jak na moja opinie. Jaka moca lub na ktorym biegu grzejcie i jakie osiagacie temp? Wiem ze kapanie przez ciurkanie ale obawiam sie ze to nie wypali bo temp bedzie za wysoka.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez davedm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2017-03-09, 22:06

Nadal jeszcze używam tej techniki ale wpadłem na pomysł ocieplenia szybkowara - naprawdę niewiele materiału potrzeba. Dzieki temu można mniej energii pakować i możesz działać na "niższym biegu" - a tak w ogóle - ja tam nie przejmowałem się niczym poza pomiarami temperatur par i mocy jaką płyta dostarczała.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

davedm
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2016-10-16, 17:01

Post autor: davedm » 2017-03-10, 09:44

Zrobilem wlasnie probe na wodzie temm par stala 95 stopni po stabilizacji. Na ustawieniu 3 kapie slabo. Na 4 srednio. Na 5 siurkanie co kilkanascie sekund. Mysle ze jak zacier sie ustabilizuje to na 4 pojdzie wolno ale pojdzie. Zastanawia mnie jedynie temp par. Jest stala na poziomi 95 stopni. Ciekawe czy ze wzgledu na inna temp wrzenia przy zacierze bedzie nizsza. Jak bylo u Ciebie? Jaka miales temp.na jakim biegu jaka masz plyte? Ilu stopniowa? Na jakim kapalo dobrze?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez davedm, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2017-03-10, 11:04

Przy próbie na wodzie będziesz miał stałą temperaturę do momentu wygotowanie całej wody :wink: Gdzie ją mierzysz? Termometr chyba zaniża wskazania, bo przy wrzeniu powinno być ok. 100°C.
Inaczej jest przy gotowaniu mieszaniny wody i alkoholu. Temperatura wrzenia jest niższa od temperatury wrzenia wody i rośnie w miarę wygotowywania się alkoholu.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Post autor: kmarian » 2017-03-10, 13:55

Kolego davedm, niczym się nie przejmuj. Nastaw lej do garnka i stawiaj na płycie. Jeżeli na "4" poleci zbyt wolno, to zrób ocieplenie garnka - pomaga dość znacznie. Temperaturami na początku się nie przejmuj, patrz z jaką prędkością kapie. Wiadomo, moc grzania będziesz regulował w miarę potrzeb.
Jak wspomniał Kolega wawaldek11, nastaw to nie czysta woda, możliwe, że odbiór zaczynał będziesz na "3".

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2017-03-10, 15:23

Płytę to mam wynalazek TPI jednopalnikowa od 200 do 1800W co 100-200W jakoś. Temperaturę mierzyłem na deklu szybkowara. O ile nastaw po fermentacji na szybko goniłem nawet na mocy 1500-1800W przyvszybkowarze 17l i trzech szklanych deflegmatorach to 2-3 destylacja już super przebiegała na mocy ok 800W a po ociepleniu i do 600W trzeba było zejść.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

davedm
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2016-10-16, 17:01

Post autor: davedm » 2017-03-10, 20:30

Musze poczekac az nastaw dojdzie do konca i puszcze go moze w srode. Klarujesz jakims preparatem? Ile razy przepuszczasz? Do ilu procent rozrabiasz? Mam w rodzinie psotnika ze puszcza raz i weglem kokosowym przez filtr bardzo wolno i musze przyznac ze nie ma zapachu bimbru. Ile wychodzi Ci urobku z 1 gotowania?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez davedm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2017-03-10, 21:33

Jaka stabilizacja, na tym sprzęcie się nic nie stabilizuje, stabilizację robi się przy rektyfikacji, kiedy sprzęt pozwala na pełne rozfrakcjonowanie, a kolega nie ma tej możliwości przy prostym aparacie z odstojnikiem, kolega mam tylko możliwość prostej destylacji, którą musi przeprowadzić kilka razy, minimum dwa, by otrzymać coś pijalnego, do tego w miarę mądrze uciąć głowę i ogon, by serce pijalne było.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2017-03-10, 23:01

Do pracy kolumny to temu daleeeko, pierwsze gotowanie dla surówki, drugie do dzielenia frakcji, potem długa filtracja, trzecie gotowanie z cięciem frakcji. Bez dobrego wyklarowania zastawu zwyczajnie dupa blada a nie dobry destylat, nawet przy długim leżakowaniu ze spiricolem.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości